Primeur voor FC Groningen na ruime zege in Den Haag

2 december 2017, 20:46

Het is al december, de temperaturen dalen al tot onder het vriespunt en de Sint zal deze week menig huiskamer aandoen, maar het is Groningen eindelijk gelukt: de eerste punten buiten het eigen Noordlease Stadion zijn een feit. Natuurlijk, de Groningers wonnen in de beker in de Galgenwaard van de amateurs Hercules, maar haalden in de competitie nog geen punt buitenshuis. Tot zaterdagavond dus. In Den Haag werd het tegen ADO 0-3.

Venijn eerste helft in de staart

Het was een succesje dat de Noorderlingen konden gebruiken. De laatste weken zo geplaagde Groningers willen namelijk meedoen aan de play-offs, maar de realiteit is dat die om degradatie dichterbij zijn dan die op Europees voetbal. Erg hartverwarmend was het voetbal in de eerste helft lange tijd niet. De gevoelstemperatuur in de Hofstad lag een aantal graden onder het vriespunt, maar van het voetbal kregen de toeschouwers het niet veel warmer. Beide ploegen hanteerden veel de lange bal, zonder succes. Veel balverlies en slordigheid zorgden ervoor dat er lange tijd geen kansen vielen te noteren.

Na die kansen kantelde het spelbeeld echter. De gasten uit Groningen werden richting de rust sterker. Juninho Bacuna stuurde met een snel en slim genomen vrije trap Jesper Drost op ADO-doelman Robert Zwinkels af, maar Wilfried Kanon verdedigde goed en maakte het gevaar zodoende onschadelijk. Even later kon Tom van Weert vrij op diezelfde Zwinkels af, maar strafte Thomas Meissner het treuzelen van de Groningen-spits af. Vlak voor rust was het echter wel raak: na een listig passje van Jesper Drost en gestuntel van ADO-middenvelder Donny Gorter schoot Ritsu Doan droog raak: 0-1.

Groningen loopt weg na evenwichtig begin

De Hagenezen werden daarna sterker. Net als in de eerste helft kon Johnsen na een klein uur opnieuw niet genoeg snelheid en precisie achter een kopbal zetten. Enkele minuten later was de thuisploeg wel héél dicht bij de gelijkmaker. Uit een vrije trap van Aaron Meijers kreeg Kanon de bal op miraculeuze wijze niet tegen de touwen, waardoor Padt kon redden.

Groningen komt door de zege op gelijke hoogte met nummer twaalf VVV-Venlo. ADO laat de kans om in het rechterrijtje te komen liggen en blijft staan op plek 11. Zo heeft Groningen-trainer Ernest Faber drie dagen voor Pakjesavond zijn mooiste Sinterklaascadeau al binnen: een beter presentje dan de eerste punten buitenshuis, en dan ook nog eens drie, lijkt voor de geboren Brabander momenteel namelijk niet denkbaar.