Hinterzarten kleurt Oranje

Koen Freriks
5 juni 2006, 20:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De spelers van het Nederlands elftal arriveren pas dinsdag in hun onderkomen in Hinterzarten, maar Oranje heeft het Duitse plaatsje al bij voorbaat veroverd. 'Hüp Holland Hüp' en overal waar je kijkt vlaggen. Hinterzarten is de komende weken voor en van Oranje.

Wie maandag het dorp binnenrijdt, krijgt al gelijk in de gaten dat er iets staat te gebeuren. Een groot bord van de gemeente heet Oranje welkom. Verderop in het gehucht - eigenlijk is de levensader één lange straat - kan niemand ontgaan dat het Nederlands elftal eraan komt. Boven de plaatselijke Konditorei, Fischer's Böackerstube op de Kirchplatz, hangt een groot spandoek. 'Höup Holland Höup, Hartelyk Welkom Het Nederlandse Elftal'. En aan de gevel van het Rathaus hangen twee vlaggen: die van Nederland en die van de voetbalbond KNVB.

De etalages in Hinterzarten kleuren oranje, met shirts, petjes, vlaggen en andere prullaria. Vlakbij het Parkhotel Adler, waarin Marco van Basten en zijn spelers dinsdag intrek nemen, staat een kiosk met voetbalshirts. Het tricot van Rafael van der Vaart hangt buiten aan de muur. Ruud van Nistelrooij is even niet verkrijgbaar. "Die is al uitverkocht", zegt de verkoopster, gehuld in traditionele Zuid-Duitse kledij.

Bij het hotel heeft men even geen tijd voor pottenkijkers. Het hele complex moet maandag nog worden schoongemaakt en leeggeruimd. De laatste gasten dienen maandag te vertrekken. Als Oranje er eenmaal is, mag niemand meer zomaar in het Parkhotel Adler naar binnen. "Het is voor ons daarom erg hectisch in deze dagen", zegt marketingdirecteur Felix Anheier. "We hebben er erg veel zin in, Oranje is welkom. Het zou voor ons een ontgoocheling zijn als Nederland de finale niet haalt."

Buiten, voor de deur, is al genoeg te beleven. Presentator Frits Barend neemt, gezeten op een mountainbike, voor zijn Villa BVD een filmpje op en allerlei nieuwsgierige toeristen kijken toe. "Wanneer komt Nederland hier", wil de één na de ander weten. Ietwat teleurgesteld begrijpen ze dat ze een dag te vroeg zijn. Dan richten ze zich maar weer noodgedwongen op de knalrode en peperdure Ferrari die voor het hotel geparkeerd staat.

Pas dinsdag zien de technische staf en de spelers hoe Hinterzarten zich heeft voorbereid op een warm welkom. De uitbater van Vroni's Blumenhandel hoopt met zijn oranje etalage dat men bereid is bij hem Hollandse bloemen te kopen. En de lokale horeca hoopt supporters naar binnen te lokken via de oranje vaandels boven de deur.

Hoewel er maandag nog nauwelijks Nederlandse voetbalsupporters zijn te ontdekken, zijn de inwoners van Hinterzarten voorbereid op de onvermijdelijke oranje invasie van later deze week. Soms wordt gekozen voor een compromis, als Nederlandse vlaggetjes in de bloempotten aan de gevels broederlijk naast de Duitse staan. Maar Hinterzarten is klaar voor Oranje, dat is wel duidelijk.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen