Van Hanegem: "Meer basistechniek en peoplemanagement"

4 december 2017, 07:45   Bijgewerkt: 4 december 2017, 07:54

Willem van Hanegem denkt dat het goed zou zijn als voetballers weer alle energie stoppen in het ontwikkelen van technische vaardigheden. Het Feyenoord-icoon luidt in zijn wekelijkse column de noodklok als het gaat over psychologen, inspanningsfysiologen en andere niet-voetbaltechnisch gerelateerde trainers bij een voetbalclub. "Ik wil dat die trainer al zijn energie in het ontwikkelen van basisvaardigheden van spelers stopt", aldus De Kromme.

"Om al die schriftgeleerden, die van mening zijn dat alles anders moet om het Nederlandse voetbal weer op niveau te krijgen, moest ik voorheen af en toe lachen. Maar inmiddels ben ik wel op het punt aangekomen dat ik het eerder om te huilen dan om te lachen vind", schrijft hij in het Algemeen Dagblad. "In Nijmegen hoorde ik dat een jeugdtrainer van NEC, die werkt met heel jonge spelers, alle scholen van zijn talenten bezoekt. Om 'het kind achter de speler' te leren kennen."

Ook zag Van Hanegem het optreden van PEC-verdediger Dirk Marcellis bij De Tafel Van Kees, waar hij vertelde gebruik te maken van een mental coach. "Die heef hem opgedragen veel minder zelfkritisch te zijn. Dat is toch jezelf in de maling nemen? Al die duimpjes die omhoog gaan als een pass de tribune in vliegt, het is om misselijk van te worden."

Hij vervolgt: "Maar mij bekruipt steeds meer het angstige idee dat al die mensen die om die elftallen heen scharrelen de rode draad zijn gaan bepalen. De inspanningsfysioloog bepaalt tegenwoordig de trainingen. En ook als de training weer is afgelopen. Er is iemand die bepaalt wat er wel en vooral wat er niet wordt gegeten, er wandelt met de regelmaat van de klok een teamontwikkelaar een stadion binnen die de groepsprocessen nauwlettend volgt. Peoplemanagement is belangrijker dan ooit."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen