Feyenoord neemt met zege afscheid van Champions League

6 december 2017, 22:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van de Champions League. In eigen huis kwam het al meteen op achterstand tegen Napoli, maar wist het zich op wilskracht terug te vechten en Napoli zelfs te verslaan met tien man: 2-1. Jeremiah St. Juste tekende met zijn kruin voor de beslissende goal in blessuretijd.

De aanwezige supporters in de Kuip zagen de bui al hangen toen Napoli binnen twee minuten al op voorsprong kwam. Uit een vrije trap kopte verdediger Raul Albiol de bal slim terug, waarna die niet goed verwerkt werd en Piotr Zielinski van dichtbij kon toeslaan: 0-1. Zeker tegen het zo makkelijk scorende Napoli dit seizoen beloofde het meteen een zware avond te worden.

Hetzelfde overkwam het elftal van Giovanni van Bronckhorst in september, toen John Stones Manchester City al meteen op voorsprong kopte in Rotterdam. De eindstand was toen 0-4. Wat ook niet meespeelde, was dat Napoli moest winnen om nog kans te maken op de tweede plek – alleen was het wel afhankelijk van Shakhtar tegen het al geplaatste City.

Feyenoord speelde nergens meer voor, maar ondanks de razendsnelle 0-1 kwam het langzaam beter in de vechtmodus. Na een paar aardige mogelijkheden kopte Nicolai Jørgensen een kwartier voor rust overtuigend de 1-1 binnen op aangegeven van Steven Berghuis. De voorzet van Berghuis was precies op maat en vloog net over Albiol heen.

Het was een verdiende goal. Via Tonny Vilhena en Sofyan Amrabat won Feyenoord steeds meer duels op het middenveld, Jørgensen werd vaker in het spel betrokken en de pas 18-jarige linksback Tyrell Malacia beleefde een uitstekend debuut. Ook was er na lange tijd weer eens een basisplek voor Kenneth Vermeer.

Door de tussenstand in Oekraïne, waar Shakhtar niet in de problemen kwam tegen het B-elftal van City, leek het geloof bij Napoli ook weg. De wedstrijd kabbelde voort, met hier en daar wat pogingen aan beide kanten. De rode kaart voor Vilhena kwam dan ook als een onnodige verrassing; hij gleed er vijf minuten voor tijd hard in met twee benen en kreeg daarvoor terecht zijn tweede gele prent.

Terwijl iedereen dacht aan een gelijkspel, viel in blessuretijd uit het niets de 2-1. Jeremiah St. Juste kopte raak uit een corner en bezorgde Feyenoord alsnog drie punten met een man minder. Zo ontstond er nog even grote vreugde in de Kuip, waar Napoli op de valreep en op wilskracht werd verslagen.