Uitblinker Onana over het gladde AZ-veld, vakantie en Willem II

18 december 2017, 09:12   Bijgewerkt: 18 december 2017, 09:18

Ajax pakte zondag belangrijke punten op bezoek bij concurrent AZ (1-2). De overwinning was niet alleen het gevolg van goed voetbal, ook het optreden van keeper André Onana was cruciaal. De keeper kreeg bijvoorbeeld minder schoten te verwerken dan zijn collega Marco Bizot, maar kwam wel tot méér reddingen. Met name voor de rust was hij een sta-in-de-weg voor de Alkmaarders. "De aanvallers van hen kwamen vandaag een paar keer gevaarlijk op me af", vertelt hij tegenover FCUpdate.nl.

En juist dat was mede te danken aan de Kameroense goalie. Want behoudens een prachtpenalty van Alireza Jahanbakhsh was hij onpasseerbaar. Wat hij zelf zijn beste redding vond? "De 1-tegen-1-situatie met Wout Weghorst", vertelt hij over de bal die na 35 minuten spelen van rechts voor het doel kwam. Tot tweemaal toe bleef Onana knap overeind en werkte hij de poging van de AZ-captain tot corner. "Sowieso kwamen ze een paar keer gevaarlijk op mij af. Ik ben blij met mijn optreden vandaag. Volgens mij heb ik goed gekeept en een belangrijke bijdrage geleverd aan de zege op AZ."

IJsbaan?

Die zege van Ajax kwam tot stand op een veld dat verdacht veel weghad van een ijsbaan. Het was alsof de terreinknecht een laagje water op het veld had laten staan, dat was aangevroren. Niet alleen de veldspelers gingen veelvuldig onderuit, maar ook Onana had het er lastig mee. Bij meerdere doeltrappen én vlak voor een belangrijke safe, gleed hij weg. "Het veld was inderdaad een beetje glad, ja", knikt hij.

Al kan hij de terreinknecht van AZ weinig verwijten. "Als je in deze tijden voetbalt, met deze weersomstandigheden en kou, is het erg moeilijk om een goed veld aan te leveren als club. Dat is ook logisch. Tijdens het spel probeer je er zo weinig mogelijk aan te denken en mee bezig te zijn. Maar natuurlijk is dat soms lastig. Zeker als je uitglijdt."

[photo,110905,left,]

De goalie, die recent zijn contract verlengde in Amsterdam, is sowieso niet gewend aan de kou die er de laatste weken heerst in Nederland. Tegen FC Twente ging het zelfs tijdens de wedstrijd sneeuwen. Als Onana over twee weken met vakantie gaat, vertrekt hij dan ook tijdelijk naar warmere landen. "Ik ga rechtstreeks naar Kameroen om daar winterstop te vieren." Lachend: "Daar is het gelukkig een stuk minder koud dan in Nederland. Maar eerst hebben we nog twee belangrijke wedstrijden."

Willem II?

De eerste is de bekerwedstrijd tegen FC Twente, de andere het thuisduel met Willem II. En aan dat duel heeft Onana goede én minder goede herinneringen. "Vorig jaar maakte ik mijn debuut tegen hen in eigen huis", herinnert de goalie, die als plaatsvervanger van Jasper Cillessen speelde. "Dat is dus een speciale wedstrijd voor mij."

Destijds ging het duel onder Peter Bosz met 1-2 verloren in de eigen ArenA. "Het was zeker géén goede wedstrijd. Toch was ik natuurlijk blij dat ik hem mocht spelen. My first game. Dat ik mijn debuut maakte, was zo'n beetje het enige positieve. Hopelijk gaat het dit jaar een stuk beter. Als we winnen, is zo'n wedstrijd toch al snel leuker dan vorig jaar." Al was het alleen maar om in de titelstrijd mee te blijven doen. "Eigenlijk is het een must win", besluit Onana. Als hij net zo keept als tegen AZ, krijgt het succesvolle spitsenduo Bartholomew Ogbeche en Fran Sol in elk geval een bijzonder lastige middag.

Door: Nathan Sprey

[photo,100107,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen