Het jaar van… AZ: oogsten om wél te gaan plukken

30 december 2017, 08:33

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 12: AZ.

Wie sec naar de resultaten kijkt, moet concluderen dat het het nét-niet-jaar van de Alkmaarders was. Nét geen Europees voetbal na de rampzalige middag in Utrecht. Net geen bekerwinst na de late nederlaag tegen Vitesse. Net geen serieuze stunt in de Europa League na de pijnlijke afstraffingen tegen Olympique Lyon. Wel de bloemen, maar geen punten.

De jeugd is eindelijk doorgebroken bij AZ, dat een uitstekende eerste helft van het nieuwe seizoen draait. Mede te danken aan de komst van Arne Slot, het tactische brein. Dus is betreft de stemming in Alkmaar uitstekend, al moeten ze ditmaal wel thuisgeven als het in het eerste deel van 2018 echt om de knikkers gaat. Vooralsnog is AZ de laatste jaren het keffertje dat heel het seizoen hard blaft, maar op het moment suprême niet durft te bijten.

Kunnen de Alkmaarders in 2018 wel eindelijk doorbijten en zichzelf belonen voor bij vlagen geweldig, aanvallend voetbal, met veel jonge talenten uit de eigen kweek? Dat is de missie waar Van den Brom met zijn selectie voor staat. Als de weg die in 2017 is ingezet wordt vervolgd, moeten de vruchten op termijn zeker worden geplukt.

[photo,106756,left,]

Mooiste goal: 3-0 tegen ADO Den Haag van Van Overeem

Uitgerekend na de fase waarin Joris van Overeem onder vuur lag bij trainer John van den Brom en zelfs disicplinair geschorst werd na een kritisch interview, maakte de middenvelder zijn enige Eredivisie-goal van vorig seizoen. En hoe! Tegen ADO Den Haag combineerde hij diepgang, loopvermogen en techniek in één geniale stift. Keeper Robert Zwinkels was volstrekt kansloos. Wat een prachtgoal!

{image[322916][right-half][]}De beste aankoop: Jonas Svensson

Ajax en Feyenoord zullen jaloers zijn op hoe AZ de rechtsbackpositie heeft ingevuld. Op advies van Markus Hendriksen koos de Noor voor Alkmaar en daar heeft hij zich geruisloos opgewerkt tot een uitstekende rechtsachter. Degelijk, betrouwbaar en bij tijd en wijle aanvallend ook belangrijk. Ricardo van Rhijn krijgt geen poot aan de grond en door analitici werd 'ie onlangs benoemd tot de beste rechtsback van Nederland: Svensson, topaankoop. Alleen tegen Ajax had hij even een offday. 

De tegenvaller: Fred Friday

In de categorie 'alliteratie en spitsennamen' kwam na Wout Weghorst ook Fred Friday naar Alkmaar. Beide aanvallers kostten AZ ongeveer anderhalf miljoen euro: de ene maakte zeven Eredivisiedoelpunten in 2017, de ander is uitgegroeid tot de aanvoerder van de ploeg en werd zelfs in verband gebracht met het Nederlands elftal. Het zegt wat over Weghorst, maar ook zeker over Friday die nog niet heeft kunnen overtuigen Alkmaar. De gemiste kans tegen Ajax sprak wat dat betreft boekdelen. Alleen in de allerlaatste wedstrijd tegen Heerenveen maakte hij prompt twee goals. Biedt dat dan toch nog hoop voor de toekomst? 

{image[323098][left-half][]}De doorbraak: Guus Til

'Pruikie' Guus Til is een van de bijnamen van de geboren Zambiaan. Thomas Müller is zo'n andere bijnaam, de voetballer waarmee de middenvelder regelmatig wordt vergeleken. Hij scoorde bij zijn Eredivisiedebuut en ook in zijn tweede optreden kwam hij met een doelpunt op het wedstrijdformulier. Na een wat moeizame periode veroverde hij in de zomerstop definitief het vertrouwen van Van den Brom. Tegen NAC Breda, SC Heerenveen en Willem II waren zijn doelpunten doorslaggevend voor de Alkmaarders. Til is niet meer weg te denken uit de AZ-basis. Wat gaat de volgende stap worden van Til, die net zijn twintigste verjaardag vierde?

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 17

Gelijke spelen: 8

Nederlagen: 10 

Doelcijfers: 61 voor, 48 tegen

Grootste zege: AZ 5-0 Heracles Almelo

Grootste nederlaag: AZ 0-4 Feyenoord

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen