Het jaar van… NAC Breda: de terugkeer van het 'Avondje NAC'

26 december 2017, 08:46   Bijgewerkt: 26 december 2017, 12:30

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel één : NAC Breda

Wie terugdenkt aan 2017 in Breda, zal meteen denken aan zondag 28 mei. Op bezoek in Nijmegen bij NEC werd met 1-4 gewonnen en zodoende promoveerde het team van Stijn Vreven na twee donkere jaren, vele ontslagen en enkele relletjes weer terug naar de Eredivisie. Het ouderwetse 'Avondje NAC' keerde, tot vreugde van iedereen in Breda en omstreken, terug op het hoogste niveau.

Maar het 'Avondje NAC' van 2017 zal vooral herinnerd worden aan het 0-8 verlies in eigen huis tegen Ajax. De monsternederlaag werd geleden in de periode dat NAC Breda zeven wedstrijden op rij niet won; drie thuisduels achtereen niet scoorde en het onderaan de Eredivisie bungelde. Tegelijkertijd was er ook de enorm knappe zege van de Bredanaars in De Kuip, waar het de ongenaakbare kampioen vloerde. Zowel de 0-8 als de 0-2 had niemand zien aankomen.

De drie punten tegen Feyenoord kunnen aan het einde van de rit zomaar kostbare bonuspunten zijn. Uiteindelijk wil NAC namelijk maar één ding: handhaven. Als het meezit is dat de doelstelling van heel 2018, want dan heeft NAC met haar vele Manchester City-huurlingen haar vege lijf gered in de Eredivisie. Dat is de opgave waar trainer Stijn Vreven voor staat met zijn ploeg. Geen gemakkelijke missie, maar de oefenmeester steekt er in elk geval zijn ziel en zaligheid in. 

Hoewel hij weleens over het randje gaat en tegen een schorsing aanloopt, is die passie ook de reden dat Vreven past bij de volksclub NAC Breda. Hoewel de kritiek aan zijn adres met de slechte resultaten altijd zal toenemen, zullen de fans in Brabant altijd achter hun club blijven staan. Voor scenario's zoals bij Roda JC hoef je niet bang te zijn: in goede en in slechte tijden. De fans van NAC staan er altijd. Ook in 2018.

[photo,109011,left,]

Mooiste goal: 1-0 tegen NEC van Dessers

Cyriel Dessers maakte vorig seizoen bijna dertig treffers namens NAC Breda en die tegen NEC (1-0) was niet eens de mooiste als je puur kijkt naar de uitvoering. Maar het moment vlak voor tijd, de ontlading van de supporters, de manier van juichen, de emotie die voelbaar was in het stadion en ook bij de Belgische spits: voor (bijna) alle NAC-fans was dit de mooiste treffer van 2017.

{image[323124][right-half][]}De beste aankoop: Angelino

Hij speelde al samen met David Villa en Andrea Pirlo bij New York, gaf in het eerste van Manchester City al een assist op Gaël Clichy: en toch speelt Angelino dit seizoen gewoon bij NAC Breda. De linksback miste als enige speler uit de selectie van Vreven nog geen seconde dit Eredivisie-seizoen. Hij scoorde, gaf assists en maakt een uitstekende indruk. Een van de talenten waar NAC wél degelijk veel aan heeft. 

De tegenvaller van het jaar: Mark Birighitti

Met Mark Birighitti haalde NAC Breda op de slotdag van de transferperiode een 'keeper met ervaring op het hoogste niveau'. De presentatie was groots, maar zijn daden waren klein. Hij kon niet meer overtuigen dan zijn voorganger Andries Noppert en dus werd Nigel Bertrams uiteindelijk maar naar voren geschoven op het plekje van Birighitti. Voor de Australiër is het te hopen dat hij zijn basisplaats definitief kan terugveroveren, anders wordt het WK-uitzicht voor hem wel heel troebel. Hem komt de schorsing van Bertrams niet heel slecht uit. 

{image[322789][left-half][]}De doorbraak van: Thierry Ambrose

Hij wordt in eigen land gezien als een zeer groot talent: niet voor niets dat hij bij Onder 16, 17 én 18 altijd van de partij was bij de Fransen. Ook in de jeugdopleiding van Manchester City liep hij gemiddeld ongeveer 1-op-2. Maar bij NAC Breda maakte hij pas zijn eerste minuten in de hoofdmacht van een team. Een andere spanning, andere fysieke kracht en andere aandacht komt er dan bij kijken dan in de jeugd. Daar gaat de Fransman aardig mee om. Hoewel hij niet 1-op-2 haalt, scoort hij regelmatig (ook vanaf de penaltystip) en geeft hij de nodige assists. Oftewel: een prima eerste half jaar in Breda. Zijn doorbraak is ingezet.

Eredivisiecijfers

Duels: 18

Zeges: 4

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 20 voor, 35 tegen (-15)

Grootste zege: Feyenoord 0-2 NAC Breda, NAC Breda 3-1 Excelsior, NAC Breda 3-1 FC Utrecht

Grootste nederlaag: NAC Breda 0-8 Ajax

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen