Bekerheld Drommel houdt Ajax uit kwartfinale bekertoernooi

20 december 2017, 23:32   Bijgewerkt: 20 december 2017, 23:44

FC Twente heeft de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt ten koste van Ajax. De Tukkers waren na een zinderende penaltyreeks te sterk door een uitblinkende Joël Drommel. Twente knokte zich in reguliere speeltijd terug via de onstuitbare dribbelaar Oussama Assaidi die in blessuretijd de 1-1 scoorde, waarna de thuisploeg via strafschoppen (6-5) alsnog doorging. Ajax betaalde zo een hoge prijs voor het niet beslissen van de wedstrijd in een sterk eerste uur met een fenomenale Justin Kluivert.

Drommel had eerder al op schitterende wijze redding gebracht na een verwoestende uithaal van Matthijs de Ligt. De centrale verdediger had met zijn linkerbeen de bal van grote afstand richting kruising gejaagd. Het waren de enige twee echt gevaarlijke doelpogingen van Ajax voor rust, dat een soort grote rondo speelde zonder afwerkvorm. Dat werd mede veroorzaakt omdat de twee aanvallers naast Kluivert niet goed in de wedstrijd zaten. Kasper Dolberg was soeverein buiten de zestien, maar weinig gelukkig voor het doel. David Neres had een moeilijke dag tegen Cristián Cuevas. FC Twente kon zo een uur lang achter de bal aan lopen zonder de schade verder te laten oplopen dan één tegentreffer.

Onana redde in de slotfase nog op een schot van Alexander Laukart en leek daarmee de zege veilig te stellen. Oussama Assaidi besliste echter anders met een dribbel langs Siem de Jong en een opportunistisch afstandsschot. Via Joël Veltman viel de bal precies naast de paal binnen: 1-1.

Ajax was niet alleen de voorsprong kwijt, maar ook het momentum in de wedstrijd. De Tukkers begonnen zelfs met goede moed aan de verlenging. Echte mogelijkheden voor een Twentse bekerstunt bleven echter uit. De bezoekers kwamen wel dicht bij de zege, zeker toen Thomas Lam er met zijn tweede gele kaart vanaf moest. Drommel hield echter op schitterende wijze een vrije trap van Ziyech en de rebound van Klaas-Jan Huntelaar uit zijn doel.