Speleranalyse: Schuurs, toekomstig basisspeler of 'Zivkovic'?

22 december 2017, 14:19

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de 26ste en laatste editie van deze rubriek duiken we in de beelden van Perr Schuurs, het toptalent van Fortuna Sittard dat inmiddels onder contract staat bij Ajax, maar het seizoen afmaakt in het verre Zuiden.

Kwaliteiten

Perr Schuurs

Perr Schuurs

Bovendien bewijst Schuurs aanvallend van waarde te kunnen zijn. Inmiddels staat hij in heel 2017 al op zeven goals en vijf assists, een ongekend hoog aantal voor een verdediger. Een paar van die doelpunten zeilden op hoge snelheid in de kruising. En ook met het hoofd is Schuurs gevaarlijk, met name vanuit standaardsituaties.

Bovendien beschikt hij ook in de opbouw over een wapen: de crossbal. Als hij een stukje indribbelt als rechter centrale verdediger, kun je de klok erop gelijkzetten dat de bal enkele seconden later op de stropdas eindigt bij de linksvoor, André Vidigal of Stefan Ashkovski. Met strakke, gerichte ballen brengt hij de buitenspeler op die manier in de een-tegen-een met de back.

Ajax

Een speler die op zo'n jonge leeftijd bovenstaande kwaliteiten tentoonspreidt, staat natuurlijk op de scoutingslijstjes van iedere zichzelf respecterende topclub. De vraagprijs, cultuur van de club, voorkeuren van de scouts en technische mensen en wensen van de speler zelf bepalen vervolgens of hij daadwerkelijk een transfer maakt, en waarnaartoe.

Perr Schuurs

Perr Schuurs

Ook zijn huidige coach, Sunday Oliseh, vindt dat Schuurs goed bij Ajax past. "Het voetbal dat ze in Amsterdam spelen, is 'denkvoetbal'. En Perr is een denker. Het is ook een fijne jongen om mee te werken. Ik weet zeker dat Ajax goed voor hem gaat zorgen. Ik denk dat hij nog veel beter wordt dan hij nu al is."

Snelheid

Tot zover het goede nieuws. Heeft Schuurs de potentie om basisspeler te worden in het eerste van Ajax? Ja. Is de kans ook heel reëel dat dit nooit zal gebeuren? Absoluut. Naast de kiezelharde afstandsschoten en leiderschapskwaliteiten beschikt Schuurs namelijk ook over enkele eigenschappen die zijn toekomstperspectief bij Ajax op z'n minst vertroebelen.

Allereerst speelt Fortuna Sittard op dit moment vooral countervoetbal. Oliseh laat zijn ploeg in verdedigend opzicht vaak inzakken tot op eigen helft. Enerzijds om daarmee ruimte te creëren in de counter voor snelle spelers als Djibril Dianessy en Lisandro Semedo, anderzijds om de trage centrale verdedigers Schuurs en Wessel Dammers niet in te grote ruimtes te laten zwemmen.

Perr Schuurs

Perr Schuurs

Het nadeel van verdedigen in grote ruimtes is niet alleen dat er veel ruimte achter ligt, maar ook dat hij in grote ruimtes een-tegen-eenduels zal moeten uitvechten. Misschien nog wel meer dan snelheid mist Schuurs wendbaarheid om zich te wapenen tegen onvoorspelbare aanvallers, zeker als ze met hun gezicht richting Schuurs op hem afkomen.

Dat probleem kan Ajax oplossen door Schuurs in de toekomst op het middenveld te posteren, zodat zijn gebrek aan snelheid een minder groot probleem vormt. Op die positie speelt hij nu ook al regelmatig. Maar, zo zal al helemaal bij Ajax blijken, Schuurs is geen speler van het verzorgde positiespel. Hij heeft een goede pass in de benen, maar tussen de linies aanspeelbaar worden of slim en explosief vrijlopen is niet zijn kracht.

Zivkovic

Het gevaar ligt dan ook op de loer dat Ajax met Schuurs een geval-Zivkovic heeft aangetrokken. Ook Zivkovic was in zijn tijd bij FC Groningen een groot talent, en op zijn leeftijd al verder dan Schuurs, al heeft die qua persoonlijkheid en mentaliteit absoluut een voorsprong. Maar de grote vraag is of hij wel in de speelstijl van Ajax past.

Zivkovic werd bij FC Groningen vaak gevaarlijk in de counter. Als er ruimtes vielen, ging hij lopen en was hij niet meer te achterhalen. Ajax speelt vaak op de helft van de tegenstander, waardoor een spits in kleine ruimtes moet kunnen spelen en meer als aanspeelpunt dient te fungeren. Die rol paste Zivkovic niet en is een van de redenen dat hij het bij Ajax nooit tot vaste basisspeler wist te schoppen.

Perr Schuurs

Perr Schuurs

Volgend seizoen krijgt hij daar waarschijnlijk eerst de kans voor in Jong Ajax. Ook zij zetten hoog druk en sluiten met de verdedigers ver op. Dit vormt voor Schuurs een mooie tussenstap op weg naar het eerste elftal: er worden vergelijkbare dingen van hem gevraagd, maar dan op een lager niveau dan de top van de Eredivisie. Het wordt de eerste test voor Schuurs, die, hoe talentvol hij ook is, flinke stappen zal moeten zetten om ooit basisspeler te worden bij het eerste van Ajax.

Door: Marco van der Heide [photo,110688,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen