Het jaar van… Roda JC: strijden in de kelder van de Eredivisie

26 december 2017, 12:31   Bijgewerkt: 26 december 2017, 12:47

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 2: Roda JC.

Dat we op deze plaats geen lofzang zullen houden, zal iedereen begrijpen. Het jaar 2017 was er voor Roda JC één vol met moeilijkheden. In het hele jaar bungelde het team uit Limburg in de staart van de Eredivisie. Dat was in het begin van het jaar zo onder Yannis Anastasiou en ook onder het bewind van Robert Molenaar is dat de situatie in Kerkrade. Vorig seizoen eindigde de ploeg voorlaatste, dankzij de aanwezigheid van het nog slechter presterende Go Ahead Eagles. In de nacompetitie tegen MVV moest Roda vrezen voor degradatie, maar lijfsbehoud werd op het nippertje veiliggesteld.

Onder de nieuwe coach Molenaar begon Roda vervolgens ook dramatisch aan het nieuwe voetbaljaar. De eerste zes wedstrijden gingen allemaal verloren. Twee zeges op rij tegen Sparta en NAC Breda gaven de oud-coach van FC Volendam wat lucht, maar ook in het restant van de eerste seizoenshelft hield het niet over bij Roda.

Dat komt doordat Roda heel veel moeite heeft met scoren. De grootste zege van het jaar werd in januari geboekt tegen Excelsior (4-0), maar daarna staat de 3-1 winst op FC Groningen op de lijst. Alleen Sparta Rotterdam scoorde in dit seizoen tot nu toe minder vaak. Ook de doelpunten tegen zijn een zorgenkind voor Roda. Het moge duidelijk zijn: Roda JC moet aan de bak in de tweede seizoenshelft.

Mooiste goal: 1-0 van Schahin tegen Excelsior

Dani Schahin lag onlangs nog overhoop met de fans van Roda, maar is in het jaar 2017 ook belangrijk geweest voor het team uit Kerkrade. In het derde competitieduel van dit jaar pegelde de spits de bal heerlijk tegen de touwen tegen Excelsior. Uit de draai schoot hij heerlijk raak en zorgde hij voor een goede start van het duel dat uiteindelijk met 4-0 werd gewonnen.

Beste aankoop: Simon Gustafson

De tegenvaller: Gyliano van Velzen

In de winterstop van het afgelopen seizoen legde Roda JC een som geld neer om Gyliano van Velzen over te nemen van FC Volendam. In de Jupiler League was de oud-speler van Manchester United wekelijks een levensgevaarlijke aanvaller, maar in de Eredivisie heeft hij het moeilijker. Hij maakte in het jaar 2017 in 27 eredivisieduels zijn opwachting, maar kwam niet verder dan één doelpuntje.

De doorbraak van: Hidde Jurjus

Dat Hidde Jurjus kon keepen, had hij uiteraard al laten zien in het seizoen in de Eredivisie met De Graafschap. Daarna stapte hij echter over naar PSV, maar het lukte hem nog niet om daar de volgende stap te zetten. Vandaar dat de verhuur aan Roda JC een uitstekende zet is geweest. Jurjus kan in Kerkrade groeien tot een betrouwbare sluitpost en is prima bezig.

Eredivisiecijfers:

Duels: 35

Zeges: 9

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 22

Doelcijfers: 35 voor, 70 tegen (-35)

Grootste zege: Roda JC - Excelsior 4-0

Grootste nederlaag: Ajax - Roda JC 5-1, Feyenoord - Roda JC 5-1[photo,110586,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen