Spurs met spektakel langs Saints, twee records voor Kane

26 december 2017, 15:22   Bijgewerkt: 26 december 2017, 15:47

Tottenham Hotspur heeft haar laatste wedstrijd van 2017 met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van manager Mauricio Pochettino versloeg Southampton dinsdag, Boxing Day, op Wembley met 5-2. Harry Kane was met een hattrick andermaal de uitblinker bij The Spurs. De 24-jarige spits verzekerde zich met zijn goals van twee records.

Kane kon zijn eerste record in de 22ste minuut bejubelen. De aanvaller kopte uit een vrije trap van oud-Ajacied Christian Eriksen de 1-0 tegen de touwen en maakte daarmee zijn 37ste competitiedoelpunt van dit kalenderjaar. Nooit eerder in de geschiedenis van de Premier League kreeg een speler dat voor elkaar. Kane loste Alan Shearer, die in 1995 36 keer tot scoren kwam voor Blackburn Rovers, af als recordhouder.

Zeventien minuten later was record nummer twee een feit voor Kane. Ditmaal tikte de goalgetter binnen op aangeven van Son Heung-Min na een heerlijke aanval. Kijkend naar alle officiële wedstrijden die Kane in 2017 speelde, voor club en land, was dit zijn 55ste treffer. Daarmee onttroonde hij Lionel Messi als koploper wat betreft spelers die actief zijn in de vijf grote competities van Europa (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk).

Doelpunt nummer 39 en 56 van Kane in 2017 viel in de 67ste minuut. Na een mooie pass van Dele Alli nam hij de 5-1 voor zijn rekening. In de eerste zes minuten van de tweede helft hadden Alli en Son voor respectievelijk de 3-0 en 4-0 getekend. Bij een 2-0 stand raakte Southampton-speler Mario Lemina de lat, maar in de 64ste minuut scoorden de bezoekers dan toch. Sofiane Boufal verraste Tottenham-keeper Hugo Lloris met een schot in de korte hoek (4-1). In de 82ste minuut legde voormalig Eredivisie-speler Dusan Tadic de eindscore vast op 5-2.

Virgil van Dijk zat opnieuw niet bij de selectie van Southampton. Naar verluidt wil Manchester City hem deze winter voor 67,5 miljoen euro overnemen van The Saints, bij wie Wesley Hoedt wel een basisplaats had tegen Tottenham Hotspur. Bij de thuisclub bleef keeper Michel Vorm op de bank.

Door de winst neemt Tottenham de vierde plaats over van Liverpool, dat later op de dag (18.30 uur) nog wel thuis speelt tegen Swansea City. Southampton staat veertiende, drie punten boven de rode streep.