Het jaar van... FC Utrecht: de beste achter de top-drie

30 december 2017, 18:30

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 15: FC Utrecht.

Met het vertrek van Erik ten Hag naar Ajax sluit FC Utrecht het jaar toch een beetje in mineur af. Ten Hag is de architect achter het succesvolle 2017. Hij liet de Domstedelingen verfrissend voetbal spelen, en dat wierp ook in de prestaties zijn vruchten af. Niet voor niets staat Utrecht op de ranglijst van 2017 achter de traditionele top-drie.

Kers op de taart was het bereiken van Europees voetbal na een knotsgek tweeluik met AZ in de play-offs. Utrecht wist een 3-0 nederlaag in Alkmaar ongedaan te maken en kon na een zenuwslopende strafschoppenserie van zestien penalty's feestvieren. Terecht, want Utrecht was in de reguliere competitie als vierde geëindigd.

Utrecht bereikte bijna de poulefase van de Europa League. Valletta en Lech Poznan werden in de eerste twee voorrondes uitgeschakeld. Daarna wachtte de onmogelijk geachte opgave Zenit St. Petersburg uit het toernooi te knikkeren. De Russische grootmacht moest in de return in eigen huis alle zeilen bijzetten en redde het maar net op. Het zou een enorme stunt zijn geweest als Utrecht Zenit had weten uit te schakelen.

{image[317858][right-half][]}Ook het werk van Utrecht op de transfermarkt verdient een compliment. Sébastien Haller, Wout Brama, Nacer Barazite en Sofyan Amrabat trokken afgelopen zomer de deur achter zich dicht. Maar ook dit seizoen staat er een goede ploeg. Hoewel de prestaties af en toe grillig zijn (ter illustratie: winst bij Ajax, maar verlies bij FC Groningen), doet Utrecht ook in 2018 weer een serieuze gooi naar Europees voetbal.

Mooiste goal: 3-0 tegen Valletta van Zakaria Labyad

Vanuit bijna een onmogelijke hoek schoot Zakaria Labyad FC Utrecht naar de 3-0 voorsprong tegen Valletta. De bal zeilde ook nog eens mooi, hoog het doel in. Utrecht won de return in de voorronde van de Europa League met 3-1.

{image[323297][left-half][]}De beste aankoop: Sander van de Streek

FC Utrecht kende een goede transferzomer. Meest waardevolle aanwinst is Sander van de Streek. Ook omdat Simon Makienok, Jean-Christophe Bahebeck en Anouar Kali zwaar geblesseerd zijn geraakt. Het drietal had in ieder geval de potentie om onder dit kopje genoemd te worden. Van de Streek kwam over van SC Cambuur en paste zich een niveau hoger knap aan. De doelgerichte middenvelder is vaste basisspeler geworden, al leek hij halverwege de eerste seizoenshelft eventjes buiten de boot te vallen. Van de Streek herpakte zich. Zijn statistieken: drie goals, en twee assists.

De tegenvaller: Cyriel Dessers

Hij schoot NAC Breda met 29 doelpunten persoonlijk naar de Eredivisie en verdiende daarmee zijn transfer naar FC Utrecht. Cyriel Dessers ging in de Domstad ook als een komeet van start. De spits was basisspeler en scoorde in de eerste wedstrijden drie keer. Maar gedurende de eerste seizoenshelft is de Belg zijn plekje kwijt. Voor hem is 2017 zonder meer een goed jaar geweest, maar van zijn overstap naar Utrecht hadden we meer verwacht. Hij lijkt moeite te hebben met het tempo. Zijn het aanpassingsproblemen, of is Utrecht een brug te ver voor Dessers? Het is aan hem om in 2018 het tegendeel te bewijzen.

{image[320339][right-half][]}De doorbraak: Gyrano Kerk

Zonder in de spotlights te lopen is Gyrano Kerk in 2017 doorgebroken bij FC Utrecht. De 22-jarige multifunctionele aanvaller - een product uit de Utrechtse jeugdopleiding - is verzekerd van een basisplaats. Al werken de blessures van Jean-Christophe Bahebeck en Simon Makienok zeker niet in zijn nadeel. Kerk bereidde dit jaar tien doelpunten voor en maakte er zelf vijf. Twee daarvan behoren tot een van de belangrijkste Utrecht-doelpunten van dit jaar. In de play-offs voor Europees voetbal maakte Kerk in de slotfase de 3-0 tegen AZ en was de nederlaag in Alkmaar weggepoetst. In de derde kwalificatieronde van de Europa League hielp Kerk Utrecht op weg in de return met Lech Poznan. Hij  scoorde het eerste belangrijke uitdoelpunt in het duel dat uiteindelijk in 2-2 eindigde.

Eredivisiecijfers

Duels: 34

Zeges: 20

Gelijke spelen: 5

Nederlagen: 9

Doelcijfers: 55 voor, 44 tegen (11)

Grootste zege: NEC - FC Utrecht 0-3, FC Utrecht - FC Twente 3-0, ADO Den Haag - FC Utrecht 3-0

Grootste nederlaag: FC Utrecht - PSV 1-7

[photo,111112,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen