Het jaar van… PSV: twee gezichten en grenzeloos vertrouwen

31 december 2017, 07:30

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 16: PSV.

PSV toonde in 2017 twee gezichten. De Eindhovenaren zakten een paar keer diep door de ondergrens, maar zijn aan het einde van dit jaar wel de winterkampioen en de best presterende ploeg van het afgelopen jaar. Ook al ging het vaak met horten en stoten, telkens toonde de clubleiding een grenzeloos vertrouwen in trainer Phillip Cocu.

Aan de poten van zijn stoel werd regelmatig gezaagd. Want Cocu slaagde er niet in voor de derde keer op rij de schaal naar Eindhoven te brengen. Maar dat was vooral het gevolg van een slecht tweede deel van 2016. In deel 1 van 2017 morste PSV maar negen punten. Ondanks dat ging de tweede plaats ook aan de neus van PSV voorbij. Dat betekende ook nog eens geen voorronde Champions League.

Met frisse moed begon PSV aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De club selecteerde door, zoals dat zo mooi heet. De Brabanders kregen vorig seizoen juist het verwijt dat er na twee succesvolle jaren niet doorgeselecteerd was en dat dit ten grondslag lag aan een mislukt seizoen. In de afgelopen zomer verkocht PSV  Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Jetro Willems (Eintracht Frankfurt), Andrés Guardado (Real Betis) en Héctor Moreno (AS Roma). Hirving Lozano (Pachuca), Marco van Ginkel (opnieuw gehuurd van Chelsea), Derrick Luckassen (AZ) en Eloy Room (Vitesse) kwamen daarvoor terug.

Het nieuwe seizoen begon vroeg voor PSV. De 23-voudig landskampioen moest in de derde voorronde van de Europa League aantreden. Het nietige Osijek rolde uit de koker. Osijek is een kleine Kroatische club met nog geen begroting van drie miljoen. Des te pijnlijker was de uitschakeling voor PSV door deze Europese voetbaldwerg. Geen Europees voetbal PSV. Een einde aan de magische reeks van 43 seizoenen achter elkaar in een Europees hoofdtoernooi.

{image[321070][right-half][]}Trainers zijn voor minder de laan uitgestuurd, maar PSV hield vertrouwen in Cocu. Ook na het bezoek aan sc Heerenveen (2-1) in september. PSV speelde in Friesland met de ziel onder de arm. Achteraf bleek dit het kantelpunt te zijn geweest voor PSV. Want sindsdien heeft de ploeg van Cocu zich ontpopt tot de belangrijkste titelkandidaat, ook al is spel nog niet van een landskampioen. De voorsprong op enige concurrent Ajax kromp in december, maar PSV heeft nog altijd een marge van vijf punten. Wat ook in het voordeel spreekt voor de koploper is dat het tussen de muren van het Philips Stadion altijd rustig is gebleven. Daar kunnen ze in Amsterdam nog een puntje aan zuigen.

Mooiste goal: 7-1 van Steven Bergwijn tegen FC Utrecht

Steven Bergwijn maakte het PSV-feest op bezoek bij FC Utrecht (1-7) compleet. Met een solo à la Maradona passeerde de aanvaller vijf Utrechters en rondde hij af. Het was de zevende treffer van PSV in de Galgenwaard. Een echte kers op de taart.

{image[321658][right-half][]}Beste aankoop: Hirving Lozano

Mexicanen zijn PSV goed gezind. Het lukte PSV na heel wat onderhandelingen Hirving Lozano over te nemen van Pachuca. Chucky is de vijfde Mexicaan in Eindhovense dienst. Carlos Salcido, Maza Rodriguez, Andrés Guardado en Héctor Moreno gingen hem in het verleden al voor. Het is de vraag hoe lang PSV nog van 22-jarige buitenspeler kan genieten. Elf doelpunten en zeven assists verder wordt Lozano al gelinkt aan grote clubs. Alleen bij absurde bedragen is een winterse transfer mogelijk, maar normaal gesproken niet. PSV moet de komende maanden nog maar volop de vruchten plukken van Lozano, want met ook nog een WK in aantocht lijkt hij voor komende zomer al onhoudbaar.

De tegenvaller: Derrick Luckassen

Derrick Luckassen was na Lozano de grootste aankoop van PSV. De 22-jarige verdediger had indruk gemaakt bij AZ. Feyenoord wilde hem ook, maar hij koos voor PSV. Vooralsnog is Luckassen de investering (naar verluidt zo'n vijf miljoen euro) nog niet waard geweest. Het seizoen begon Luckassen als basisspeler, als rechter centrale verdediger naast Nicolas Isimat-Mirin. Sinds de deceptie in Heerenveen is hij die plek kwijt aan Daniel Schwaab. Hij mocht het tegen FC Utrecht in de basis nog proberen als defensieve middenvelder, hij speelde tegen PEC Zwolle als rechtsback voor de geblesseerde Santiago Arias en gold tegen Ajax als extra slot op de deur, maar mocht verder de bank warm houden.

{image[316865][right-half][]}De doorbraak: Steven Bergwijn

Steven Bergwijn begint zijn belofte steeds meer in te lossen. Natuurlijk, er zit nog zo veel rek in de twintigjarige aanvaller, maar hij behoort sinds dit jaar tot de kern van PSV. Vaker wel dan niet geeft Cocu hem dit seizoen een basisplaats. Het rendement moet omhoog, dat weet hij zelf ook, maar Bergwijn heeft alles van een moderne aanvaller. Europa begint zijn talent ook te herkennen. Hij behoorde als enige Nederlander tot de genomineerden voor de jaarlijkse Golden Boy Award, een prestigieuze prijs voor het grootste talent ter wereld. Niet gek dat Bergwijns naam inmiddels ook opduikt in het geruchtencircuit. Torino zou al concreet zijn geweest, en zijn naam werd in verband gebracht met onder andere Tottenham Hotspur en Southampton. Al met al is het een duidelijk signaal dat Bergwijn dit jaar een volgende stap heeft gezet in zijn ontwikkeling.

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 28

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 3

Doelcijfers: 92 voor, 36 tegen

Grootste zege: FC Utrecht - PSV 1-7

Grootste nederlaag: Ajax - PSV 0-3

[photo,111012,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen