Wie wordt het slachtoffer bij Barcelona van Coutinho's komst?

8 januari 2018, 17:34

"Er passen geen twee kapiteins op één schip", sprak Johan Cruijff in 2013 na de transfer van Neymar naar FC Barcelona. Volgens de legendarische nummer veertien kan er in elke ploeg maar één absolute sterspeler zijn. In Catalonië worden er regelmatig andere sterren gepresenteerd, maar sinds Lionel Messi een absolute ster is, is de vierde topper in de selectie voorin er één te veel. Gaat dat ditmaal met de komst van Philippe Coutinho, hij werd maandag (vandaag) gepresenteerd, anders zijn?

Messi – Eto'o – Henry – Ronaldinho{image[264481][right-half][]}

Dus is het wellicht de terechte vraag: wie wordt het slachtoffer van de komst van Philippe Coutinho? De eerste die het vierde wiel aan de driewieler werd bij Barcelona, was Ronaldinho. Hoewel Ronnie natuurlijk niet meer zo fit en goed was als in zijn eerste jaren, was de Braziliaan vooral ook overbodig geworden door de rising star Lionel Messi. Het was tijd voor een nieuwe leider in Camp Nou. Omdat er met Samuel Eto'o en Thierry Henry nog twee grote sterren waren, kon de nieuwe coach Pep Guardiola afscheid nemen van Ronaldinho. Niet veel later zou ook Eto'o volgen. 

Henry – Messi – Pedro – Ibrahimovic

De doorbraak van Pedro zorgde ervoor dat het afscheid van Eto'o eigenlijk maar amper werd gevoeld in Catalonië. Bovendien kwam Zlatan Ibrahimovic ook voor hem in de plek en dat zorgde voor een nieuwe ster in de selectie van Barcelona, dat daarvoor de Champions League had gewonnen. Het kon alleen maar beter worden, toch? Maar de moeizame relatie tussen de Zweed en Pep zorgde voor een mislukte samenwerking. Dat was mede vanwege het feit dat er al drie sterren liepen voorin. Andere vedettes, onder wie Xavi en Andrés Iniesta, passen zich wel aan, maar voorin is de rivaliteit groter. Ibracadabra deed geen concessies en bleek als vierde man te veel.

{image[291934][left-half][]}Sánchez – Messi – Pedro – Villa

Na het vertrek van Henry werd David Villa gepresenteerd bij Barcelona als opvolger en zijn eerste seizoen (2010-2011) was ook meteen zijn beste. Want nadat Alexis Sanchez een jaar later ook werd gehaald, waren er voorin weer vier sterren. Villa had de gave om zich aan te passen waar nodig en kwam ondanks zijn blessures zeker nog tot een mooi aantal duels en doelpunten, maar een absolute ster wil niet buiten de basis vallen in de belangrijkste wedstrijden. Ook niet bij Barcelona. Dus vertrok de aanvaller in 2013 naar Atlético Madrid.

Neymar – Messi – Suárez – Sánchez

Het bij het grote publiek meest bekende trio van de laatste jaren zorgde voor de exit van Sánchez, de aanvaller die bij het Catalaanse publiek vanwege zijn tomeloze werklust en wonderdoelpunt tegen Real Madrid erg geliefd was. Een jaar had Neymar nodig om te wennen in Camp Nou en daarna was het in principe over voor de Chileen, ondanks dat er een goede samenwerking was met de rest en Sánchez beter was dan ooit tevoren in Barcelona. Om de komst van Suárez te realiseren, moest hij vertrekken. Vanwege de financiën, maar ook omdat vier topspelers voor drie plekken simpelweg te veel is.

[photo,94736,left,]

Hetzelfde gold voor de komst van Atlético-ster Arda Turan. De Turk wachtte een half jaar voordat hij mocht spelen bij Barcelona en toen het eenmaal zo ver was, werd hij vooral gepasseerd. In de Champions League tegen Atléti ging Barça met hem onderuit. De balans met de aanvallende middenvelder in het elftal leek weg: ook hier waren vier aanvallende sterren in één ploeg teveel. Inmiddels is hij persona non grata en is een transfer slechts een kwestie van tijd.

{image[320605][right-half][]}Coutinho – Messi – Dembélé – Suárez

De grote vraag is dan ook: komt er ook een slachtoffer voor de komst van Philippe Coutinho? De aanvallende middenvelder kan weliswaar ook achter MSB (Messi, Suárez en Ousmane Dembélé) uit de voeten, maar de vraag of dan wederom het evenwicht in het elftal verstoord gaat raken, ligt voor de hand. Bij balverlies bepaalt Messi of hij zin heeft om druk te zetten en dat is vaker niet dan wel het geval. Dus moet de rest dat compenseren. De kleine Argentijn gaat in elk geval niet het slachtoffer worden van de komst van de Braziliaan, terwijl ook Barça's duurste aankoop tot deze winter gezien zijn leeftijd (20) vermoedelijk niet het kind van de rekening wordt. Hetzelfde geldt voor Coutinho en dus blijft er voorlopig maar één mogelijk slachtoffer over: Luis Suárez. Na een iets mindere vorm aan het begin van dit seizoen, is hij de laatste duels weer ouderwets goed: in de laatste vijf wedstrijden, scoorde hij zesmaal.

Toch lijkt de Uruguayaan het enige mogelijke slachtoffer, tenzij hij kan leven met af en toe een plek op de reservebank. Als goede vriend van Messi is er best kans dat Suárez zich schrikt in die rol, toch kan het ook zomaar zijn dat over anderhalf seizoen blijkt dat hij – net als Eto'o, Villa en Sánchez  – langzaam, maar zeker aan de kant is geschoven. Twee kapiteins op een schip is al veel, maar vier helemaal bij Barcelona. Gaat dat ook ditmaal op?

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen