De Eredivisie bekeken door de bril van de videoscheidsrechter

11 januari 2018, 07:43   Bijgewerkt: 12 januari 2018, 16:53

Als een onderwijzer voor de klas sprak Dick van Egmond woensdag de media en het scheidsrechterskorps van het betaald voetbal toe. De scheidsrechtersbaas van de KNVB ging tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst in vogelvlucht door de eerste helft van de Eredivisie. Waren de beslissingen van 'zijn' scheidsrechters juist? Meer dan ooit vormde de videoscheidsrechter de rode draad.

Want de KNVB wil vanaf volgend seizoen dolgraag de videoscheidsrechter - of met een modern woord: videoref - invoeren in de Eredivisie. Het scheidsrechtersgilde wordt hierop voorbereid en daarom keek Van Egmond gisteren ook vooral de bril van een videoscheidsrechter. Wat had de videoscheidsrechter gedaan bij de aan sc Heerenveen gegeven penalty tegen PSV? Had NAC in blessuretijd een penalty verdiend tegen FC Twente en had de 1-1 van Heerenveen-spits Henk Veerman tegen Feyenoord wel mogen tellen?

{image[323431][right-half][Kevin Blom]}Heerenveen – PSV (speelronde 4): terechte penalty?

Gedecideerd wees Kevin Blom naar de stip. Heerenveen, dat al met 2-0 leidde tegen PSV, kreeg een strafschop. Nicolas Isimat-Mirin omarmde Daniel Høegh in de zestien waarna de Deense verdediger naar de grond ging. "In dit geval zou de videoref de beslissing steunen", zegt Van Egmond. "Natuurlijk was PSV het niet eens met de strafschop, en wilde Heerenveen de penalty juist hebben. De richtlijn is of er iets gebeurt wat een strafschop waard is, en of het ook duidelijk genoeg is. De videoref moet op basis van beschikbare beelden heel erg overtuigd zijn, wil die ingrijpen." Overigens miste Reza Ghoochannejhad de strafschop en bleef het 2-0 voor de Friezen.

{image[323432][right-half][Siemen Mulder

]}NAC Breda – FC Twente (speelronde 16): hands in zestien?

Bij NAC Breda – FC Twente had de videoscheidsrechter in ieder geval één keer ingegrepen. Er waren meerdere handssituaties, waarvoor arbiter Siemen Mulder niet voor besloot te fluiten. Eén daarvan de handsbal van Twente-verdediger Stefan Thesker in blessuretijd, in de zestien van NAC, ook nog eens bij een 1-2 tussenstand. De videoscheidsrechter had hier zijn waarde kunnen bewijzen. "Ook hier zijn voor- en tegenstanders. De neiging bij ons is dat er sprake was van strafbaar hands, en ook om de videoscheids te laten ingrijpen", aldus Van Egmond.

Extra interessant: de rode kaart voor Nigel Bertrams - hij kegelde direct na het penaltymoment Luciano Slagveer omver - was blijven staan wanneer de videoref een penalty had toegekend aan NAC. "Het gaat hier om een gewelddadige overtreding. Het was anders geweest als er een handsbal was gemaakt, er sprake was geweest van vasthouden of een duwtje om een scoringskans te ontnemen. Zover had het spel niet mogen komen, zelfs niet als er een rode kaart was gegeven, en zou alles teruggedraaid worden. Deze situatie met de keeper is anders, want hier werd een dwaze overtreding gemaakt."

{image[323433][right-half][]}Feyenoord - sc Heerenveen (speelronde 16): buitenspel?

Feyenoord heeft er niets meer aan, maar de 1-1 van Veerman in De Kuip had door Blom afgekeurd moeten worden. Met een videoscheidsrechter was dat ook gebeurd. Maar de assistent van dienst wordt tegelijkertijd niets kwalijk genomen. Op het moment dat Veerman met een teenlengte buitenspel stond, was het voor de neus van de assistent, en een paar meter achter Veerman, een drukte van belang. Daar lag zijn focus en niet bij Veerman, die vanuit de betreffende situatie bediend werd voor zijn doelpunt.

Van Egmond: "Dit was voor de assistent nauwelijks waarneembaar. Assistenten worden geacht risico te nemen. We moeten niet in de war raken als dit een keer gebeurt. We hebben liever dat het goed gaat, maar dit kan een keer voorkomen. De videoref was er hier achter gekomen dat de speler vijftien centimeter buitenspel stond. Bij iedere doelpunt kijkt de videoscheidsrechter of een goal reglementair tot stand is gekomen."

Interessante tijden op komst

En met die laatste opmerking onderstreept Van Egmond dat er interessante tijden op komst zijn in de Eredivisie. Met de videoscheidsrechter had Gertjan Verbeek zijn eerste zege met Twente waarschijnlijk uit moeten stellen, en had Feyenoord misschien wel twee punten meer gehad. Vanaf volgend seizoen, als het dus aan de KNVB ligt, zullen dergelijke vraagstukken zich meer gaan verplaatsen naar het oog van de videoref. Hij gaat het oordeel vellen over spelbepalende momenten. "In Duitsland en Italië hebben we gezien dat het een uitdaging is, maar het went ook. Het zal beter gaan, maar de discussie zal altijd blijven."

Door: Steven Koelma

[photo,101614,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen