Debuterende Ten Hag boekt ruime oefenzege met Ajax

13 januari 2018, 15:35

Het officieuze debuut van Erik ten Hag op de bank van Ajax is opgeluisterd met een ruime oefenzege op Lyngby (5-1). De kersverse trainer liet Nicolas Tagliafico zaterdag meteen in de basis starten. Verder hield Ten Hag vast aan de bekende, beschikbare namen. Ajax begon de oefenwedstrijd later, omdat de Portugese arbitrage niet op kwam dagen.

Wat was het geval: de Portugese bond had de betreffende scheidsrechter weggeroepen. In de Portugese competitie is het een gewoonte dat aanstellingen worden gedaan op de wedstrijddag zelf. Blijkbaar had de scheidsrechter van dienst zijn extra opdracht niet doorgegeven. Omdat de arbitrage was weggeroepen, kwamen Ajax en Lyngby met de gebakken peren te zitten.

Zo'n drie kwartier later klonk alsnog het beginsignaal. De leidsman die de reserves van Ajax tegen MSV Duisburg zou fluiten, werd eerder opgetrommeld. Ajax-assistent Carlo l'Ami en de assistent van Lyngby traden de eerste tien minuten op als grensrechter. Dat zij geen vlag tot hun beschikking hadden, maakte de cirkel wat dat betreft helemaal rond. l'Ami en zijn collega werden later afgelost door de officiële assistenten.

l'Ami kon als assistent de 1-0 van Hakim Ziyech nog meemaken. Randje strafschopgebied schoot de uitblinker de bal met een mooie curve, via de binnenkant van de paal, in het doel. Na de assistentenwissel scoorde Donny van de Beek uit de rebound van een schot van Justin Kluivert raak. De aansluitingstreffer van Mayron George kwam uit de lucht vallen. Ajax was veel sterker dan de nummer twaalf uit Denemarken. Aan de tegengoal ging een fout van Frenkie de Jong vooraf. George strafte dat af.

De 1-0 van Ziyech

Dat Ajax over de nodige creativiteit beschikt, liet de ploeg zien bij de 3-1. Met een combinatie door het midden werd Klaas-Jan Huntelaar een intikker gegund. In de tweede helft stribbelde Lyngby wat meer tegen. De Scandinaviërs kregen plotseling een penalty vanwege een vermeende overtreding van Ziyech. Maar een Panenka belandde op de lat. Ook Andre Onana moest een keer serieus optreden en de doelman zag een bal op de onderkant van de lat belanden.

De 2-0 van Ajax

Ajax legde een minder goede tweede helft op de mat. Het oogde ongeconcentreerd. Wel liepen de Amsterdammers verder uit via Ziyech, die een zelf opgezette aanval afrondde. Ook Donny van de Beek pikte nog zijn doelpuntje mee.