Hoe deden de scheidsrechters het in de laatste tien Klassiekers?

16 januari 2018, 21:26   Bijgewerkt: 17 januari 2018, 08:21

Björn Kuipers moet bij de competitiehervatting het duel tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA in goede banen leiden. Het is voor de ervaren scheidsrechter de derde keer in twee seizoenen dat hij een confrontatie tussen de aartsrivalen fluit. Wie hadden in de laatste tien duels de leiding over de Klassieker en deden zij nog opvallende dingen? In elk geval lijken strafschoppen moeilijker in De Klassieker, valt er al jaren geen rode kaart meer en floten Kuipers en Kevin Blom (3x) het vaakst, gevolgd door Bas Nijhuis (2x). Ook opvallend was dat in zeven van de tien gevallen de uitploeg de meeste gele kaarten ontving.

Feyenoord – Ajax 1-4 (22 oktober 2017)

De Klassieker in de eerste seizoenshelft was een prooi voor Ajax. Het duel stond onder leiding van Danny Makkelie, voor wie het de eerste keer was dat hij een Klassieker floot. Opvallend was het aantal overtredingen: namelijk 38, de meeste van het seizoen tot dan toe. Makkelie deelde in totaal zes gele kaarten uit: vier voor Ajax en twee voor Feyenoord. Ook gaf hij de thuisploeg een strafschop na een overtreding van Matthijs de Ligt. Nicolai Jørgensen miste echter vanaf elf meter.

{image[323537][left-half][]}Ajax – Feyenoord 2-1 (2 april 2017)

Ook afgelopen seizoen stond de Klassieker in Amsterdam onder leiding van Björn Kuipers. Hij deelde vijf gele kaarten uit, waarvan vier voor de bezoekers. Het opvallendste incident waar Kuipers mee te maken kreeg was een aansteker tegen het hoofd van Steven Berghuis. De aanklager betaald voetbal besloot echter geen actie te ondernemen tegen de Amsterdamse club. Wel was er enige kritiek op het doelpunt van Lasse Schöne uit een vrije trap. Volgens sommigen werd dat buitenkansje te makkelijk gegeven.

Feyenoord – Ajax 1-1 (23 oktober 2016)

Het treffen in de Kuip in seizoen 2016/2017 vertrouwde de KNVB eveneens aan Björn Kuipers toe. De scheidsrechter hoefde weinig in te grijpen en floot een solide wedstrijd. Slechts één discutabel momentje. Met nog een half uur te spelen kwam Davy Klaassen goed weg toen hij met een gestrekt been inkwam op Karim El Ahmadi. De middenvelder ontving slechts een gele kaart voor die actie. In totaal deelde Kuipers vijf gele kaarten uit, voor wie Bertrand Traoré er één ontving vanwege een schwalbe.

Ajax – Feyenoord 2-1 (7 febuari 2016)

Kevin Blom had de leiding over deze editie van de Nederlandse kraker, waarin John Heintinga afscheid nam van het publiek. Het meest opvallende moment wat betreft de prestatie van de scheidsrechter was een strafschop in de 68ste minuut. Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer kwam lomp uit en maakte een duidelijke overtreding op middenvelder Davy Klaassen. Blom legde vervolgens de bal op de stip, maar Nemanja Gudelj mikte de bal hoog over: strafschoppen in De Klassieker blijken niet zo simpel als in andere Eredivisie-duels. Tien minuten later zag hij overigens geen strafschop in een vermeende overtreding op Viktor Fischer. 

Feyenoord – Ajax 1-1 (8 november 2015)

Bas Nijhuis kreeg in november 2015 zijn vierde Klassieker in zijn scheidsrechtersloopbaan toegewezen. De arbiter kreeg na afloop van de wedstrijd enige kritiek te verduren. Het doelpunt van Ajax was namelijk nogal dubieus. De bal was namelijk voorafgaand aan de treffer al over de lijn geweest, maar dat ontging de arbitrage. Ook opvallend: na rust deelde Nijhuis binnen een kwartier maar liefst zeven gele kaarten uit. In totaal ontvingen negen spelers een gele prent.

Feyenoord – Ajax 1-0 (28 oktober 2015)

In 2015 troffen Feyenoord en Ajax elkaar in de KNVB Beker, die de Rotterdammers later dat seizoen zouden winnen. Een eigen goal van verdediger Joël Veltman diep in blessuretijd voorkwam dat er verlenging aan te pas moest komen in De Kuip. Pol van Boekel floot de confrontatie en liet die avond veel toe. Vaak hoefde hij dan ook niet in te grijpen en de arbiter deelde slechts vier gele kaarten uit: twee voor Ajax en twee voor Feyenoord. De vrije trap vlak voor het eindsignaal was misschien wel zijn meest ingrijpende beslissing, want daaruit viel de enige treffer. 

{image[323538][right-half][]}Ajax – Feyenoord 0-0 (25 januari 2015)

Bas Nijhuis was arbiter tijdens een zeldzame doelpuntloze Klassieker. De scheidsrechter deelde slechts twee keer een gele kaart uit, maar dat hadden er meer kunnen zijn. Zowel Colin Kazim-Richards als Ricardo van Rhijn ontsnapte aan rood. Van Rhijn pakte Jean-Paul Boëtius vast terwijl hij op weg leek naar de 0-1, terwijl Kazim-Richards Ajacied Niklas Moisander een klap in het gezicht gaf. Beide spelers kregen echter geen kaart, de Tukker liet (te) veel toe. 

Feyenoord – Ajax 0-1 (21 september 2014)

Ajax pakte dankzij een rake vrije trap van Ricardo van Rhijn na vier minuten spelen de volle buit in Rotterdam. Scheidsrechter van dienst was Kevin Blom. Vergeleken met andere Klassiekers had de arbiter niet bijzonder veel te doen, al hield hij een stuk korter dan Nijhuis een editie later zou doen. Nick Viergever ontving de enige gele kaart van de wedstrijd, al wilde Feyenoord daar rood zien. Blom vond dat Elvis Manu echter niet een doorgebroken speler was.

Feyenoord – Ajax 1-2 (2 maart 2014)

Dit was de vierde Klassieker in de loopbaan van Björn Kuipers. De scheidsrechter kwam tijdens het duel niet echt voor hete vuren te staan. Ook qua kaarten viel het mee. Van Ajax kreeg alleen Joël Veltman een gele prent voorgehouden. Aan de kant van Feyenoord werden Jordy Clasie en Mitchell te Vrede op de bon geslingerd. De enige die niet blij waren met het optreden van de arbiter, waren de Feyenoord-fans: zij vonden dat Kuipers eerder geel had moeten trekken voor Niklas Moisander en een aantal kreeg vlagde de grensrechter onterecht voor buitenspel. 

Ajax – Feyenoord 3-1 (22 januari 2014)

Ook in 2014 kwamen Ajax en Feyenoord elkaar tegen in de KNVB Beker. Ditmaal trokken de Amsterdammers aan het langste eind. Het duel werd gefloten door Kevin Blom. Viktor Fischer zette Ajax, dankzij het feit dat Blom de voordeelregel goed toepaste, op voorsprong - al juichte de arbiter niet zo duidelijk als Braamhaar tijdens PSV - Ajax in 2007. Joris Mathijsen ontving na de treffer nog wel een gele kaart voor de overtreding waarop Blom voordeel gaf. Dat was overigens ook direct de enige van de wedstrijd.

Door Lisanne Booij

[photo,111349,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen