Fortuna Sittard verliest weer, NEC en Jong Ajax profiteren

26 januari 2018, 22:00   Bijgewerkt: 26 januari 2018, 22:44

Net als vorige week heeft Fortuna Sittard een pijnlijke nederlaag geleden, want in eigen huis werd niet gewonnen van FC Emmen. Waar vorige week NEC niet profiteerde, deed de ploeg uit Nijmegen dat vanavond (vrijdag) wel. Tegen het stugge Den Bosch bleek één doelpunt genoeg voor de volle buit én de koppositie van de Jupiler League. Omdat ook Jong Ajax wist te winnen, op bezoek bij RKC Waalwijk, zakken de Limburgers zelfs naar de derde plaats. Ook op de andere velden was er genoeg te beleven, met veel spektakel én doelpunten.

Fortuna Sittard – FC Emmen 1-2

Vorige week verloor koploper Fortuna Sittard verrassend met 3-0 op bezoek bij Dordrecht, en kon vrijdagavond revanche nemen in eigen huis. Hiervoor moest het echter wel subtopper FC Emmen over de knie krijgen, maar het werd al snel duidelijk dat dat geen makkelijke opgave zou worden. In de negende minuut maakte Anco Jansen namelijk al de 0-1 voor de bezoekers uit Drenthe. Fortuna kon geen vuist maken, en toen Alexander Bannink in de 25ste minuut uit de lucht de 0-2 tegen de touwen schoot, begon het publiek pas echt te morren. Fortuna-coach Sunday Oliseh ergerde zich rot langs de zijlijn en besloot om voor rust al eenmaal en tijdens de rust tweemaal te wisselen. Het sorteerde geen bliksemeffect, maar in de 71ste minuut maakte spits Finn Stokkers dan toch de 1-2. Emmen had hierna meer aanspraak op een doelpunt dan Fortuna, en ondanks een slotoffensief speelde de thuisclub een verloren wedstrijd en boekte het de tweede nederlaag van 2018.

{image[323735][right-half][]}NEC Nijmegen – FC Den Bosch 1-0

Pepijn Lijnders kent een wisselvallig begin als trainer van NEC, maar wist dus wel de koppositie te grijpen. NEC speelde in de eigen Goffert geen overtuigende wedstrijd, maar kwam vlak voor rust door een benutte penalty van smaakmaker Steeven Langil wel op een 1-0 voorsprong. In de tweede helft bleef NEC de overhand houden, maar liep het steeds stuk op de Den Bosch-defensie. De bezoekers gaven zich niet zomaar gewonnen en zochten ook sporadisch de aanval, maar hadden niet genoeg kwaliteit om de compacte verdediging van NEC uiteen te spelen. Zodoende stond er na het laatste fluitsignaal nog steeds de 1-0 op het scorebord en kon het thuispubliek opgelucht ademhalen. De overwinning bleek genoeg om de nieuwe koploper van de Jupiler League te worden.

RKC Waalwijk – Jong Ajax 2-4

Ook Jong Ajax kon profiteren van de flater van Fortuna, en dat lukte. De Amsterdammers grepen via Dani de Wit snel de voorsprong, toen de bal bleef hangen uit de kluts. Via een voorzet van de flank wist spits Kaj Sierhuis in de negende minuut vervolgens de 0-2 achter al RKC-keeper Etienne Vaessen te koppen. RKC wist hierna snel iets terug te doen, toen Dylan Seys de aansluitingstreffer maakte in de twintigste minuut. De vleugelaanvaller, die vorig seizoen nog op huurbasis speelde voor FC Twente, plukte de bal uit de lucht, schoot van grote afstand en verraste zo Ajax-goalie Norbert Alblas. In de tweede helft wist Jong Ajax orde op zaken te stellen, en maakte Dani de Wit zijn tweede van de avond. Deze goal had veel gelijkenissen met de 1-0, want opnieuw bleef de bal hangen en werkte de middenvelder van dichtbij binnen. In de 71ste minuut maakte Dani de Wit zijn hattrick compleet door aan het einde van een lange aanval te staan, en leek voor Jong Ajax de buit helemaal binnen. Seys maakte even later nog wel zijn tweede, en zette zo de 2-4 op het scorebord. Maar spannend werd het niet meer.

{image[318005][left-half][]}MVV Maastricht – De Graafschap 1-3

Van alle wedstrijden was die tussen nummer twaalf MVV en nummer negen de Graafschap misschien wel het spectaculairst, met snel spel, veel kaarten én veel goals. Sjoerd Ars benutte in de vijfde minuut al een penalty, waarna de 33-jarige in de 34ste minuut voor het tweede maal het net deed bollen. De Maastrichtse supporters zaten met het handen in het haar, maar kregen enige hoop toen goalgetter Ars vlak na zijn tweede doelpunt geblesseerd uitviel. Toen Jonathan Okita op knappe wijze de aansluitingstreffer binnenschoot gingen helemaal alle MVV-harten sneller kloppen, maar erg lang kon het thuispubliek hier niet van genieten. Fabian Serrarens, nota bene de vervanger van Ars, zette namelijk nog geen drie minuten later het verschil weer op twee doelpunten. Het lukte de ploeg van Henk de Jong om in de tweede helft de overwinning moeiteloos over de streep te trekken, al vielen er ook in het tweede bedrijf de nodige kaarten over en weer.