Verbeek met Twente onderuit tegen oude liefde Heerenveen

3 februari 2018, 20:20

SC Heerenveen heeft een weinig spectaculair thuisduel met FC Twente met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 1-0. Voor rust gebeurde er bijzonder weinig in het Abe Lenstra Stadion. Na de theepauze werd het iets leuker. Dat gebeurde vooral na het openingsdoelpunt, naar later bleek het winnende doelpunt, van Daniel Høegh. Twente klopte op de deur, maar echt lastig maakte de ploeg van Gertjan Verbeek het de thuisploeg niet meer. De Twente-trainer kon zodoende niets uitrichten tegen zijn oude liefde.

Om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: de eerste helft was weinig spectaculair. Heerenveen was beter dan de gasten uit Enschede, in die zin dat de Friezen een veldoverwicht hadden en de ploeg van Verbeek regelmatig op eigen helft vastzette. De grootste kansen voor de theepauze waren daarbij voor Arber Zeneli. Beide keren stuitte Zeneli echter op Twente-doelman Joël Drommel. Zijn eerste poging werd gemakkelijk gevangen door de Twente-doelman, met de tweede had Drommel meer moeite. Na een goede actie van Zeneli tikte Drommel de bal net over het doel.

Na rust veranderde het spelbeeld maar weinig. Het overwicht van de thuisploeg werd na een uur spelen bijna beloond. Cuevas wilde een voorzet van Yuki Kobayashi terugkoppen op Drommel, maar verraste zijn eigen doelman daar totaal mee. De bal ging uiteindelijk net over het doel. Twente mazzelde in die situatie, maar dat gebeurde enkele minuten later niet.

Op de helft van de tweede helft mocht Heerenveen namelijk net buiten het strafschopgebied (enigszins aan de zijkant van het veld) een vrije trap nemen. Zeneli zette de bal voor en Høegh torende boven Peet Bijen uit: 1-0. Drommel was kansloos op de kopbal van dichtbij. Het brak het duel open, want na de openingstreffer werd de wedstrijd leuker en zochten beide ploegen meer en meer de aanval.

Voor de thuisploeg waren Reza Ghoochannejhad en Zeneli gevaarlijk. Verder ging de thuisploeg slordig om met een countermogelijkheid (vier tegen vier, Ødegaard verspeelde de bal). Aan de andere kant bleef een bal na een Twente-corner verraderlijk hangen maar kon deze uiteindelijk worden opgeruimd en kwam Boere net te laat om alleen op Martin Hansen af te kunnen.

Opstellingen en beoordelingen*

sc Heerenveen: Martin Hansen 6,5; Denzel Dumfries 7, Daniel Høegh 7,5, Kik Pierie 6,5, Dave Bulthuis 6; Stijn Schaars 7, Morten Thorsby 6,5, Yuki Kobayashi 6,5; Martin Ødegaard 5,5, Reza Ghoochannejhad 6,5 (78. Henk Veerman -), Arber Zeneli 7 (88. Doke Schmidt -)

FC Twente: Joël Drommel; Hidde ter Avest 6, Peet Bijen 5,5, Thomas Lam 6,5 (82. Marko Kvasina -), Richard Jensen 6,5; Cristian Cuevas 7, Adam Maher, 6,5 Fredrik Jensen 6,5; Haris Vuckic 6 (88. Alexander Laukart -), Tom Boere 5,5, Oussama Assaidi 6

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling