Pover Ajax wint na matige vertoning tegen NAC

4 februari 2018, 18:36   Bijgewerkt: 4 februari 2018, 18:45

De 0-8 overwinning die Ajax afgelopen november boekte tegen NAC Breda dreunde nog een aantal weken door in Breda. Wellicht dat de NAC-supporters vreesden voor een nieuwe afstraffing, maar die zou niet komen. Ondanks dat NAC niet veel minder was dan Ajax en nog knap de voorsprong greep, zat er toch geen resultaat in het vat voor de Parel van het Zuiden. Doelpunten van Donny van de Beek, David Neres en Hakim Ziyech maakten de vroege openingstreffer van Thierry Ambrose ongedaan: 3-1.

Door Van de Beek (3x), Matthijs de Ligt (2x), Lasse Schöne, Neres en Klaas-Jan Huntelaar boekte Ajax eerder dit seizoen een monsterscore tegen NAC. Alle doelpuntenmakers stonden ook vandaag (zondag) op het veld namens de Amsterdammers, en Huntelaar had in no time al twee kansen gehad. Een voorsprong leverde dit niet op, want het scheelde tot twee keer toe aan de aanname van de spits. NAC was echter niet op bezoek gekomen voor spek en bonen, en had bijna een vroeger treffer te pakken: Manu García vond met een steekpass Giovanni Korte, maar André Onana lag in de weg.

NAC nam kort hierna alsnog brutaal de leiding: de bal kwam in de zesde minuut via De Ligt voor de voeten van Ambrose, die keihard de 1-0 tegen het net schoot. Bijna twintig minuten lang lukte het NAC, mede doordat Huntelaar een opgelegde kans miste, om de voorsprong vast te houden. In de 25ste minuut kwam toch de 1-1 op het scorebord te staan: Van de Beek stond op de goede plek en kopte een voorzet van de in de eerste helft goed spelende Kluivert hard achter NAC-goalie Mark Birighitti.

Door hoog druk te zetten, laatste man De Ligt was meermaals ver op de helft van NAC te vinden, en met snel combinatiespel zocht Ajax vervolgens naar de voorsprong. Deze zou ook voor rust nog vallen: met een hoge dosis doorzettingsvermogen schudde Neres meerdere NAC-spelers van zich af en maakte met een streep de 2-1. Na de pauze verslapte Ajax, en dus wist NAC zich wat beter in de wedstrijd te knokken. Verder dan enkele afstandspogingen kwamen de bezoekers niet, maar het thuispubliek in de Amsterdam ArenA begon te morren.

Omdat Ajax de score maar niet wist uit te bouwen, nam het gefluit na verloop van tijd toe, en was er geen Ajax-fan die rustig achterover kon leunen. De Amsterdammers mochten zich gelukkig prijzen dat NAC vandaag niet in staat was om de ruimte die er lag te benutten. In blessuretijd eindige NAC het duel met tien man. Bart Meijers kreeg een rode kaart voor een harde overtreding op Ziyech. Vanuit de vrije trap scoorde Ziyech nog de 3-1, en sleepte Ajax dus de drie punten moeizaam binnen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 6; Joel Veltman 6, Matthijs de Ligt 5.5, Frenkie de Jong 6.5, Nicolás Tagliafico 6.5; Donny van de Beek 7 (79. Siem de Jong -), Lasse Schöne 5 (72. Maximilian Wöber -), Hakim Ziyech 5; David Neres 7 (89. Noussair Mazraoui -), Klaas-Jan Huntelaar 4, Justin Kluivert 6.5.

NAC Breda: Mark Birighitti 6; Arno Verschueren 5, Bart Meijers 5, Pablo Marí 5.5, Angelino 6.5; Karol Mets 5 (46. Rai Vloet 5), Lucas Schoofs 4.5, Manu García 5.5; Giovanni Korte 4.5 (69. Paolo Fernandes 5), Thierry Ambrose 6, Mounir El Allouchi 5 (77. Mitchell te Vrede -).

*Spelers moeten minimaal 20 minuten hebben meegedaan om voor een beoordeling in aanmerking te komen