Waarom is Koeman de juiste man op de juiste plaats?

6 februari 2018, 20:29   Bijgewerkt: 6 februari 2018, 21:08

Met Ronald Koeman begint het Nederlands elftal aan een nieuwe hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis van het voetbal. Onder de 54-jarige kersverse bondscoach moet de voormalige nummer één van de wereld zich herpakken en opnieuw naar grote hoogte stijgen. Waarom is de Zaandammer volgens FCUpdate.nl de juiste man, op de juiste plaats?

{image[323974][right-half][]}WK 2014

Het WK 2014 in Brazilië is de standaard. Dat stelde directeur betaald voetbal Eric Gudde dinsdag tijdens de persconferentie op de KNVB Campus is Zeist. "Naar dat niveau willen we terug", aldus de oud-bestuurder van Feyenoord. Louis van Gaal leverde vier jaar geleden met relatief beperkt materiaal een wereldprestatie. De nieuwe bondscoach weet ook dat de situatie er niet beter op geworden is sindsdien, maar ziet het perspectief om de lijn omhoog te vinden. "Het is allemaal niet zo slecht. Ik vind dat we genoeg talent hebben. We moeten de juiste mix zien te vinden. Het gaat om het beste team en het resultaat."

Pragmatisch

Het in Nederland bewierookte 4-3-3-systeem is voor Koeman de basis, maar niet heilig. Hij staat bekend als pragmatische coach en heeft ook in zijn nieuwe functie oog voor andere opties. Het doel (lees: meedoen aan het EK 2020 en het WK 2022) heiligt alle middelen. Koeman wil het maximale eruit halen en het maximale presteren. "Ik vind dat je in meerdere systemen moet kunnen spelen. Je kijkt ook naar de tegenstander. Niet uit angst, maar om er je eigen voordeel uit te halen."

{image[323964][right-half][]}Discipline

Koeman en de tegelijkertijd gepresenteerde Nico-Jan Hoogma zeiden het beiden: er moet meer gebeuren. Koeman vertelde dat hij het gevoel heeft, dat spelers het Nederlands elftal als een tussendoortje beschouwen. Grote kans dat Oranje-volgers dit gevoel delen. De internationals kunnen er de donder op zeggen dat Koeman gaat hameren op hun discipline. En dat is nodig om überhaupt weer aanspraak te maken op een eindtoernooi. "We moeten stappen maken. Men moet trots zijn als ze geselecteerd worden voor het Nederlands elftal", liet hij aan duidelijkheid niets te wensen over. 

{image[323969][right-half][Eric Gudde]}Gudde

In dienst van de KNVB werkt Koeman opnieuw samen met Gudde. De twee waren samen drie seizoenen succesvol bij Feyenoord. Bij zijn aanstelling in De Kuip was de sores groot. Met Koeman als trainer en Gudde als directeur krabbelde Feyenoord op. De Rotterdammers eindigden in 2012 voor het eerst in elf jaar op de tweede plaats. Het was een opmaat voor de titel van vorig seizoen, de wederopbouw was ingezet. Wat dat betreft zijn de parallellen met het Nederlands elftal van nu groot. De Oranje-trein is ontspoord en Koeman moet zien deze weer op de rails krijgen, zoals in Rotterdam-Zuid wél lukte. 

{image[320595][right-half][]}Gepokt en gemazeld

Van de beschikbare kandidaten - zo veel waren er niet - is Koeman het meest gepokt en gemazeld. Als we hem naast Peter Bosz of Frank de Boer leggen, komt Sneeuwvlokje bij menigeen als favoriet uit de bus. Zo ook bij de KNVB, waar Koeman direct bovenaan de lijst verscheen. De geboren Zaandammer kent als trainer het klappen van de zweep binnen de Eredivisie, en deed meerdere jaren ervaring op in grote competities als de Premier League (Southampton, Everton), de Primera Division (Valencia) en de Portugese Primeira Liga (Benfica). Vooral in Engeland ervoer Koeman hoe het is om te winnen van op papier sterkere tegenstander. Met de staat van het huidige Oranje moet Koeman weer met zo'n bijltje hakken.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen