PEC bezorgt Heerenveen eerste nederlaag in 2018

6 februari 2018, 22:51

PEC Zwolle heeft in een ontzettend leuk duel in eigen huis Heerenveen verslagen: 3-2. De eerste helft was de thuisploeg beter, na rust was het spel meer in evenwicht en brachten de Friezen tot twee keer toe een marge van twee terug tot een. In de slotfase deden de gasten er alles aan om de gelijkmaker te maken, maar PEC hield stand en behaalde daarmee de tweede driepunter in 2018.

Voor rust speelde PEC, dat met de van een blessure teruggekeerden Ryan Thomas en Mustafa Saymak aantrad, met Heerenveen. De Friezen zullen ongetwijfeld met alle goede bedoelingen naar Zwolle zijn afgereisd, maar daar kwam in de eerste helft opvallend weinig van terecht. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Younes Namli, die na zes minuten van geruime afstand zijn oude club pijn trachtte te doen. Dat lukte bijna. Het schot van de vleugelaanvaller zeilde net over het doel van Heerenveen. Even later was diezelfde Namli opnieuw dicht bij een doelpunt. Na een goede individuele actie ging zijn schot opnieuw net over.

Het was het begin van een puike eerste drie kwartier van de Zwollenaren. Na ruim een kwartier leverde dat de tot dan toe grootste kans op. Een prima uitgespeelde aanval, waarbij de bal over de grond van rechts naar links ging, kwam voor de voeten van Youness Mokthar. Heerenveen-doelman Martin Hansen redde echter prima op het lage schot van de Utrechter. Ruim vijf minuten later had diezelfde Hansen geen antwoord op een kopbal van Wouter Marinus, die uit een voorzet van Mokhtar als een echte spits in de lange hoek raak kopte: 1-0.

Na rust was het duel een stuk evenwichtiger. Niet dat dat in eerste instantie veel kansen met zich meebracht, maar Heerenveen zat in ieder geval aanmerkelijk beter in de wedstrijd. Na ongeveer een uur spelen verschenen de gasten steeds vaker op de helft van de thuisploeg, iets wat zich na zo'n zeventig minuten uitbetaalde. Na een prachtige pass van Stijn Schaars op Arber Zeneli zette de rappe buitenspeler laag voor, waarna Denzel Dumfries van dichtbij hoog wist te scoren: 2-1. Daarmee was de marge teruggebracht tot één.

De onstuimige slotfase, waarin Heerenveen de bovenliggende partij was, bracht in die stand geen verandering meer. Heerenveen zette achteraf gezien wellicht te laat aan, en verloor over de gehele wedstrijd genomen terecht van PEC. Voor de Zwollenaren is het de tweede driepunter van 2018, voor Heerenveen betekende het juist het eerste verlies in het nieuwe kalenderjaar.

Opstellingen en beoordelingen*:

PEC Zwolle: Diederik Boer 7; Nicolas Freire 6,5, Philippe Sandler 7,5, Dirk Marcellis 7, Kingsley Ehizibue 7,5; Rick Dekker 6, Ryan Thomas 6,5, Mustafa Saymak 7 (90. Erik Bakker -); Youness Mokhtar 8, Wouter Marinus 7 (73. Queensy Menig -), Younes Namli 7,5

SC Heerenveen: Martin Hansen 6; Dave Bulthuis 6 (60. Lucas Woudenberg 6,5), Kik Pierie 6,5, Daniel Høegh 6, Denzel Dumfries 7; Yuki Kobayashi 5 (46. Morten Thorsby 6), Pelle van Amersfoort 6 (78. Henk Veerman -), Stijn Schaars 6,5; Arber Zeneli 7, Reza Ghoochannejhad 6,5, Martin Ødegaard 6

*Spelers moeten minimaal 20 minuten hebben meegedaan om voor een beoordeling in aanmerking te komen