Gokken op WK enorm populair

Koen Freriks
8 juni 2006, 01:00

In onder meer cafés, buurthuizen, kantines en scholen worden de winnaars en verliezers van het naderende WK voorspeld. Dit gebeurt ook veel op internet. Volgens Lotto-directeur Tjeerd Veenstra "blijft het maar een aardigheidje voor de mensen".

De officiële aanbieder van kansspelen in Nederland ziet het aantal mensen dat een gokje waagt zo daags voor de aftrap toenemen.

"Het zijn er weer duizenden meer die gokken dan bij andere evenementen", aldus Veenstra, maar "zo goklustig is Nederland ook weer niet". Landen als Groot-Brittannië, Griekenland en de Scandinavische landen hebben een grotere reputatie als het om gokken gaat. "Wij spelen echt op amateurniveau mee, die landen spelen in de Champions League."

Toch doen via de website www.wk-pool.nl al ruim 10.000 mensen mee aan een van de vele pools. Op de site kunnen particulieren en bedrijven software kopen om een wedstrijdje op te zetten voor het voetbalevenement. "We delen zeg maar papiertjes uit waarop de deelnemers hun voorkeuren kunnen invullen, maar dan digitaal," aldus Roderik Peters, directeur van het bedrijf dat de website maakt. "We delen dus zelf geen prijzen uit, anders zou je in Nederland al snel in de juridische problemen komen." In Nederland is het alleen de Lotto toegestaan om grootschalige, commerciële toto's op te zetten.

Net als vorige kampioenschappen is de Lotto actief in het tegengaan van illegale commerciële kansspelen. "Wij zijn de enige met een licentie, maar gelukkig zien we geen stijging ten opzichte van voorgaande edities." Hoeveel deelnemers kunnen winnen met een totospel bij Lotto, hangt af van de inzet en met welk spel ze meedoen, maar de prijzenpot kan oplopen tot 15.000 euro.

Bij de Poule voor het Goede Doel zal de winnaar niets krijgen. Diegene die de beste wordt, mag kiezen naar welk goed doel, aangesloten bij het Centraal Bureau Fondsenwerving, het prijzengeld naar toe gaat. Want voor elke deelnemer stort initiatiefnemer de politieke partij de SP een euro in de goede doelenprijzenpot. "Zo combineer je de lol van het spel met een goed doel. Scoor ook eens voor een ander", schrijft Jan Marijnissen, fractieleider van de SP op zijn weblog. Op de website hebben bijna duizend mensen zich ingeschreven.

Wie iets anders wil, kan terecht op de website www.wkbeleggen.nl, een initiatief van Younique, de beleggersbank van Robeco, en de Johan Cruyff Foundation. Inzet van het beleggersspel is een gesigneerd t-shirt van de oud-voetbalheld. Het grote verschil met andere wk-pools is de actieve deelname tijdens het voetbalevenement. "Zonder actief het voetbal te volgen, is de kans heel klein dat je wint.", aldus Caspar van der Woude, woordvoerder van Robeco. "Je moet echt beleggen: aandelen kopen en verkopen." Diegenen die aan het einde de meeste aandelen van het winnende land heeft, wint.

De aandelen in Brazilië en in Nederland zijn het duurst en dat is in lijn met de verwachtingen van de meeste deelnemers aan kansspelen. Brazilië is de onbetwiste nummer-een-kandidaat voor de kampioenstitel. En ook Nederland doet het niet slecht; het Oranje-elftal moet het doen met de tweede plaats als favoriet om de wereldtitel. Over de nummer drie verschillen de meningen. Het gaat tussen Argentinië en Italië.

Een winnaar heeft Marijnissen nog niet gekomen, maar ook hij is optimistisch over de kansen van Oranje. "Ze komen zeker door de voorrondes, maar het wordt wel héél spannend."

Over de uitslag van de eerste wedstrijd zondag tegen Servië en Montenegro is ook al gewed. De meesten denken dat Nederland met 2-1 wint.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen