Eredivisie Vrouwen: dit zijn de scenario's in loeispannend slot

23 februari 2018, 14:55   Bijgewerkt: 23 februari 2018, 16:21

De eerste beslissingen in de Eredivisie Vrouwen vallen vrijdagavond. Net als in de Belgische mannencompetitie gaan de ploegen met gehalveerde punten de play-offs in: de bovenste vijf ploegen spelen om het kampioenschap, de onderste vier gaan een onderlinge competitie in. Het doelsaldo wordt vrijdagavond wellicht van doorslaggevend belang. De competitie is spannender dan ooit, iets dat ze met deze competitie-opzet juist graag wilden bereiken.

Waar de verschillen vorig jaar groot waren in de Eredivisie Vrouwen, is het dit jaar – met uitzondering van de eerste, tweede en negende plek – ongemeen spannend. Koploper FC Twente en achtervolger Ajax hoeven zich geen zorgen te maken. Zij gaan 'gewoon' de kampioenspoule in, als nummer één en twee. De Tukkers hebben vier punten meer dan de Amsterdammers (39 om 35), maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Daaronder wordt het echter loeispannend: PEC Zwolle, sc Heerenveen, VV Alkmaar, PSV en ADO Den Haag strijden om de laatste drie plekken. Daarbij is allereerst doelsaldo en daarna gemaakte doelpunten van belang:

3. PEC Zwolle 21 punten (+6, 31 goals)

4. sc Heerenveen 21 punten (-1, 25 goals)

5. VV Alkmaar 20 punten (-3, 27 goals)

6. PSV 19 punten (+9, 27 goals)

7. ADO Den Haag 19 punten (-2, 24 goals)

PEC Zwolle (tegen Achilles '29)

Achilles '29 kan met zestien punten als nummer acht niet meer door. Nummer vier PEC Zwolle, met Babiche Roof als smaakmaker, speelt tegen de geplaagde ploeg uit Groesbeek. Bij een overwinning is de ploeg van Wim van der Wal, ondanks een leegloop deze zomer en de laatste plek vorig jaar, knap naar de play-offs. Bij een gelijkspel of nederlaag, is het afhankelijk van de andere resultaten in de competitie. Alleen als PSV en Heerenveen winnen én bij ADO – VV Alkmaar komt een winnaar, kan de formatie uit Overijssel bij een remise nog naar de zesde plek zakken. Bij een ruim verlies, kunnen Heerenveen en VV Alkmaar aan een gelijkspel genoeg hebben. 

sc Heerenveen (tegen Excelsior Barendrecht)

De Friezen hebben wellicht de beste uitgangspositie voor de play-offs. Zij gaan namelijk op bezoek bij de nog puntloze hekkensluiter Excelsior Barendrecht. Bij een zege in Rotterdam zijn de Friese vrouwen sowieso zeker van de volgende ronde, bij een gelijkspel of nederlaag geldt hetzelfde scenario als voor Zwolle. Alleen als het zelf verliest met twee goals verschil en PSV wint, maakt het resultaat in de Hofstad niet uit. Bij een gelijkspel van de Friezen, moet PSV winnen van Ajax en moet er bij ADO-Alkmaar een winnaar komen wil Heerenveen het niet redden.

VV Alkmaar (tegen ADO Den Haag)

De fusieclub die bezig is aan het eerste officiële jaar in de Eredivisie Vrouwen maakt meteen een goede indruk. Als het zelf niet verliest op bezoek bij ADO Den Haag, maakt het een goede kans om de vijfde plek te behouden. Alleen als PSV van Ajax wint – wat niet meteen de verwachting is, heeft VV Alkmaar een zege nodig om zeker te zijn van de kampioenspoule. Met een eigen gelijkspel en een overwinning van PSV, kan het alleen door als Heerenveen met twee goals verschil verliest óf PEC Zwolle met acht doelpunten onderuit gaat.

{image[324334][right-half][]}PSV (tegen Ajax)

De Eindhovenaren die afgelopen seizoen nog derde werden en de laatste jaren sowieso een goede indruk maakten in de Eredivisie, zitten in de problemen. Afgelopen week werd er in eigen huis verrassend verloren van PEC Zwolle – de formatie die vorig seizoen nog stijf onderaan eindigde. Daarvoor werd verloren van koploper FC Twente, terwijl een week eerder er werd gelijkgespeeld tegen VV Alkmaar. Oftewel: het is twee voor twaalf voor PSV. Alleen als het zelf wint van Ajax en PEC Zwolle, Heerenveen of VV Alkmaar laat punten liggen, plaatsen ze zich sowieso. Bij een remise in Amsterdam en en nederlaag van VV Alkmaar, gaat het als vijfde ternauwernood nog mee in de kampioenspoule. Maar Ajax is niet van plan om mee te werken aan dergelijke houdini-act van PSV. Als ze het inderdaad niet redden, zou dat een schande zijn voor de ploeg van Nebojsa Vuckovic.

{image[324335][right-half][]}ADO Den Haag (tegen VV Alkmaar)

Hoewel ADO Den Haag een plekje lager staat, heeft de ploeg uit de Hofstad het wel meer in eigen hand dan PSV. Als het in eigen huis VV Alkmaar verslaat (wat op z'n minst ook nodig is om uitzicht te houden op de vijfde stek), gaat het sowieso over de opponent uit Noord-Holland heen. Als PSV niet wint, gaat het team van Arend Regeer sowieso naar de play-offs om het kampioenschap. Bij een remise of nederlaag, is ADO veroordeeld tot het spelen om de onderste vier plekken in de Eredivisie.

Conclusie: na vele seizoenen zonder echte spanning, is het in de middenmoot (eindelijk) ongemeen spannend. Na deze speelronde worden alle punten gehalveerd (en naar boven afgerond, doelsaldo komt te vervallen), en spelen de bovenste vijf ploegen om de titel. In de play-offs wordt een hele competitie tegen elkaar gespeeld, waarbij de teams bovenin twee keer tegen elkaar spelen. De onderste vier ontmoeten elkaar nog driemaal, in totaal dus nog negen wedstrijden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen