Lokhoff over De Bruyne: "Hij was bij ons van onschatbare waarde"

28 februari 2018, 08:40   Bijgewerkt: 28 februari 2018, 10:32

Drie jaar lang werkte Ton Lokhoff als assistent-trainer bij VfL Wolfsburg, waar hij de mooiste successen beleefde. De Limburger had Kevin De Bruyne onder zijn hoede, veegde met de ploeg Bayern München van het veld en won de DFB-Pokal. Sinds vorig jaar heeft hij echter een stapje terug gedaan bij de in verval geraakte topclub, waar drie Nederlanders onder contract staan. In gesprek met FCUpdate.nl vertelt hij over het waanzinnige talent van De Bruyne, de onrust bij Wolfsburg en de moeilijke situatie van oud-Ajacied Riechedly Bazoer.

VfL Wolfsburg is hét voorbeeld van een topclub die in zeer korte tijd compleet in verval geraakt is. Met Kevin De Bruyne als grote smaakmaker zat de ploeg Bayern München in het seizoen 2014/2015 nog op de hielen in de titelstrijd, inmiddels vecht de Volkswagen-club tegen degradatie. Het zijn ook voor Ton Lokhoff (58) grote contrasten. De Limburger werkte vanaf dat successeizoen drie jaar lang als assistent bij het eerste elftal en is sinds februari vorig jaar actief als adviseur van het tweede elftal en talentenrainer.

Genieten van een topploeg

De naam van Kevin De Bruyne is gevallen. De Belgische middenvelder wordt momenteel in één adem genoemd met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo en beleefde bij Wolfsburg zijn grote doorbraak in het mondiale topvoetbal. Lokhoff zag het van dichtbij gebeuren. "Hij was bij ons van onschatbare waarde", blikt de coach terug op zijn eerste jaar op de bank bij Die Wölve. "Met hem wonnen we bijna alle wedstrijden en hij noteerde tien goals en twintig assists. Hij was toen al top en daarom werden wij ook tweede."

"De Bruyne was niet te stoppen"

De transfer van De Bruyne was voor Wolfsburg tegelijkertijd het begin van de aftakeling. "Als Manchester City tachtig miljoen wil betalen, dan kun je hem moeilijk behouden. Je weet wel dat het een aderlating is voor de kwaliteit op het veld." Dat is gebleken: Wolfsburg eindigde na het vertrek van De Bruyne als achtste en werd het jaar daarna zestiende. Degradatie werd ternauwernood ontlopen en ook dit seizoen gaat het met een huidige vijftiende plaats niet best. "Dat is jammer, maar het is de situatie waarin we nu zitten", realiseert Lokhoff zich.

Duiventil op de bank

Wolfsburg stelde vorige week met Bruno Labbadia alweer de derde coach van het seizoen aan.  "Het is vervelend dat we steeds een andere trainer hebben, maar we moeten zorgen dat we hieruit komen. Dat we nu al drie trainers in een seizoen hebben, past eigenlijk niet bij deze club. Maar zo gaat het in het voetbal."

"Ik werk met de talenten en kijk wie er rijp is om de stap naar het eerste te maken. Hierover heb ik veel contact met de technisch directeur. Mijn functie is nu anders, maar ik kan mijn ei kwijt. Ik heb geweldige jaren gehad bij het eerste en dit is een ander niveau, maar het is ook fijn om jonge spelers te helpen. Ondertussen heb ik nog wel veel contact met het eerste elftal. Mijn werk wordt hier echt op waarde geschat."

Het moet beter bij Bazoer

Dan de situatie van Riechedly Bazoer, die in 2014 overkwam van Ajax. "Hij is eigenlijk buiten de boot gevallen toen Andries Jonker ontslagen werd. Hij heeft lang niet gespeeld, maar onder de nieuwe coach stond hij vrijdag wel in de basis. Hij had waarschijnlijk meer verwacht van zijn transfer. Hij dacht 'ik kom naar Duitsland en ga meteen spelen'. Maar we hebben een grote selectie en hebben gezegd dat hij moet aanpoten omdat er veel concurrentie is. Daar had hij het in het begin moeilijk mee. Hij kan goed voetballen, maar Duitsland is iets anders dan Nederland. Meer weerstand, meer tempo. Het is nu de vraag hoe hij zich dit seizoen verder gaat ontwikkelen. Als je goed genoeg bent, dan speel je."

"De club wil graag dat ik blijf"

De door de wol geverfde coach maakt zich niet druk, want hij weet dat niets zo veranderlijk is als de voetbalwereld. "Dat heb ik inmiddels wel geleerd."

Door: Remco Jacobi [photo,112281,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen