Welke spelers van de halve finalisten wonnen al de beker?

28 februari 2018, 13:18   Bijgewerkt: 28 februari 2018, 14:00

Bekersuccessen leveren de mooiste verhalen op: spelers die de beker uit de bus laten vallen, volksfeesten die lokaal losbarsten, je kan het zo gek niet bedenken. De spelers van halve finalisten Feyenoord, AZ, Willem II en FC Twente hopen dit seizoen hun eigen hoofdstuk te schrijven. Bijna iedere Feyenoorder weet hoe het is om  een beker omhoog te houden, dat deden ze twee edities terug namelijk nog. Maar hoe staat dat bij de andere drie clubs?

Feyenoord

Eric Botteghin (KNVB Beker, twee keer)

Eric Botteghin won van de huidige Feyenoord-selectie de meeste KNVB Bekers. Botteghin behoorde tot de groep die twee jaar geleden de beker naar Rotterdam bracht. Maar zijn mooiste zege was waarschijnlijk de bekerwinst met FC Groningen in 2015, toen Albert Rusnák met twee treffers de noorderlingen succes bracht. 

Nicolai Jørgensen (Deense beker, twee keer)

Nicolai Jørgensen heeft twee Deense bekers in zijn prijzenkast staan. De eerste kon hij in 2015 achter het glas zetten. Een jaar later was het met FC Kopenhagen opnieuw raak, mede door een doelpunt van hem in de met 1-2 gewonnen finale met Aarhus.

{image[324465][right-half][]}Robin van Persie (FA Cup, één keer)

Van iemand met de staat van dienst van Robin van Persie zou je meer bekers op zijn palmares verwachten. Hij won namelijk slechts één FA Cupje. Een hele tijd geleden ook alweer, in 2005 met Arsenal, toen The Gunners zelfs nog op Highbury speelden. Al staat Arsenal er niet om bekend veel prijzen te pakken de laatste jaren...

Jean-Paul Boëtius (Zwitserse beker, één keer)

De bekerwinst van FC Basel in 2017 komt ook op het conto van Jean-Paul Boëtius, die het tweede deel van dat seizoen voor Racing Genk speelde. Boëtius hielp Basel op weg in het bekertoernooi. Hij scoorde liefst drie keer: één in de eerste ronde tegen Rapperswil-Jona (0-1) en twee in de achtste finale tegen FC Tuggen (1-4).

{image[324467][right-half][]}Jan-Arie van der Heijden, Sven van Beek, Bart Nieuwkoop, Tonny Vilhena, Renato Tapia, Karim El Ahmadi, Jens Toornstra, Bilal Basaçikoglu, Steven Berghuis (KNVB Beker, allen één keer)

Veel spelers van de huidige selectie maakten de bekerwinst van twee jaar geleden van dichtbij mee. Van bovenstaand rijtje is Steven Berghuis een uitzondering. Hij won in 2013 de beker met AZ, ten koste van PSV. Berghuis kreeg speelminuten in de derde ronde tegen SWZ Boso Sneek (1-3) en in de achtste finale tegen FC Dordrecht (2-4). Hoogtepunt was zijn invalbeurt tijdens de finale. AZ won die eindstrijd met 2-1 van PSV en daardoor mocht Berghuis voor het eerst de bekende rode badjas aantrekken.

Willem II

Eyong Enoh (KNVB Beker en Belgische beker, beide één keer)

De meeste bekers van de huidige selectie van Willem II staan in de kast van Eyong Enoh, die zich recent transfervrij bij de Tilburgers voegde. Met Ajax pakte hij in 2010 de KNVB Beker. Dit was het jaar waarin de finale tegen Feyenoord over twee wedstrijden werd gespeeld, omdat er van beide partijen geen uitsupporters meemochten. Beide keren waren de Amsterdammers te sterk: 2-0 in Amsterdam, 1-4 in Rotterdam. De Belgische beker staat ook op het CV van Enoh. In 2016 was het feest met Standard Luik, hoewel de Kameroener de finale tegen Club Brugge door een blessure moest laten schieten.

Etien Velikonja (Sloveense beker, één keer)

Zijn seizoen bij Willem II is door een vervelende knieblessure al voorbij, maar Etien Velikonja behoort wel tot de Willem II-spelers met een beker op zak. De Sloveen had in 2012 met zes doelpunten in bekertoernooi van zijn vaderland ook nog eens een belangrijk aandeel in de eindzege van NK Maribor.

Jordy Croux (Belgische beker, één keer)

Met een doelpunt in de zesde ronde tegen Saint Gillis (0-6), en 21 minuten speeltijd in de halve finale tegen Anderlecht (winst na strafschoppen) komt de bekerwinst van Racing Genk in 2013 Jordy Croux ook voor een deel toe. Komt daar een tweede bij? Zijn aandeel is vooralsnog niet veel groter dan vier jaar geleden.

{image[324466][right-half][]}Giliano Wijnaldum, Darry Lachman (KNVB Beker, één keer)

Als teamgenoot van Berghuis won Giliano Wijnaldum in 2013 de beker met AZ. In de finale tegen PSV (1-2) speelde hij als linksback van begin tot eind mee. Het is één van de mooiste momenten uit zijn carrière, want bij PSV speelde destijds ook nog zijn broer Georginio. Darry Lachman speelde een rol in de historische bekerwinst van PEC Zwolle in 2014, waar Ajax in de finale met 5-1 aan de kant werd gezet.

AZ

Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø (Noorse beker, twee keer)

Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø kunnen samen voor de derde keer een beker winnen. Het Noorse duo van AZ won al twee keer de Noorse beker met Rosenborg. Zouden de Alkmaarders ze daar op gescout hebben?

Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Marko Vejinovic (KNVB Beker, allen één keer)

Ron Vlaar stond bij Feyenoord op de loonlijst toen de Rotterdammers in 2008 de KNVB Beker wonnen ten koste van Roda JC (2-0). Maar door een gescheurde kruisband speelde Ron Beton geen enkel bekerduel. Daarom zal het voor hem niet als een echte prijs voelen. Ook dit seizoen staat de teller van het aantal bekerwedstrijden op nul, wederom door het toedoen van een knieblessure.

Als AZ de beker wint, is die ook een beetje voor Marko Vejinovic. Hij komt door zijn zware kruisbandblessure weliswaar niet meer in actie, maar speelde in de eerste ronde negentig minuten mee in de ternauwernood gewonnen wedstrijd tegen MVV (2-3). De bekerwinst van Feyenoord in 2016 kwam ook op naam van Vejinovic. De middenvelder deed mee in de eerste ronde tegen PEC Zwolle (3-0), de achtste finale tegen Willem II (2-1 na verlenging) en de kwartfinale tegen Roda JC (0-1 na verlenging).

FC Twente

Jos Hooiveld (Zweedse beker en Finse League Cup, beide één keer)

De prijzenkast van Jos Hooiveld is van de selectie van FC Twente het meest gevuld met bekers. In 2008 won de verdediger met Inter Turku de Finse League Cup, een jaar later hield Hooiveld als speler van AIK Solna de Zweedse beker zijn hoofd. Komt daar nog een Nederlandse bij?

Adam Maher, Thomas Lam, Adnane Tighadouini (KNVB Beker, allen één keer)

Ook Thomas Lam stond dat seizoen onder contract in Alkmaar, ook al speelde hij met elkaar nog geen negentig minuten in het bekertoernooi. Lam, toen ook onder de hoede van Gertjan Verbeek, kreeg speeltijd in de derde ronde tegen SWZ Boso Sneek (1-4) en in de kwartfinale FC Den Bosch (0-5). Een jaar later haalde hij met PEC Zwolle de finale, maar die verloor hij van FC Groningen. 

Van alle spelers in dit hele lijstje is Adnane Tighadouini de meest recente bekerwinnaar. Hij stond vorig voorjaar met de dennenappel in zijn handen op de Arnhemse markt. Mede met zijn doelpunt in de kwartfinale tegen Feyenoord (2-0) was Tighadouini nog erg belangrijk voor Vitesse.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen