Oranje Vrouwen na inbrengen 'finale-spelers' langs Denen

2 maart 2018, 21:25   Bijgewerkt: 2 maart 2018, 22:27

De Oranje Leeuwinnen hebben in de reprise van de EK-finale tegen Denemarken een goed resultaat geboekt in de Algarve Cup. De dames begonnen in een flink gewijzigde formatie, maar toen de vertrouwende namen binnen de lijnen kwamen - onder wie Lieke Martens - werd een achterstand alsnog omgedraaid. Er werd slechts één doelpunt minder gemaakt dan in de finale: 3-2. Aanvoerster Simone Boye Sørensen kopte in blessuretijd in het eigen doel namens de Denen.

Met de debutanten Cheyenne van den Goorbergh, zij werd opgeroepen nadat Katja Snoeijs geblesseerd afhaakte, en keepster Jennifer Vreugdenhil in de basis, ging het overigens ook helemaal niet slecht. Vreugdenhil onderscheidde zich na een klein half uur namelijk met een knappe redding, terwijl twee minuten later Van den Goorbergh vanaf de rand van het zestienmetergebied prachtig doeltreffend uithaalde: haar bal vloog in de kruising (1-1).

Haar goal was echter wel de gelijkmaker, want Penille Harder had Denemarken op voorsprong geschoten na een kleine twintig minuten. Enkele minuten na de gelijkmaker kwam Denemarken via Thøgerson ook alweer op voorsprong. Pas toen Oranje, dat ten opzichte van de finale in augustus met tien andere speelster begon, vaste krachten Jackie Groenen, Lieke Martens en later Stefanie van de Gragt inbracht, kwam het alsnog goed voor de dames van bondscoach Sarina Wiegman.

Na een voorzet van Liza van der Most kopte Martens bij de tweede paal knap binnen, waarna Martens ook nog Ellen Jansen in staat stelde om de zege te pakken in de slotfase op het moment dat Denemarken door een rode kaart van Schmidt (slaande beweging) met tien spelers stond. Jansens' voorzet annex doelpoging rolde over de doellijn, maar niet daarover heen. Toch kwam er nog een winnende goal voor Oranje: want in blessuretijd kopte de Deense aanvoerster Sørensen na een corner van Jill Roord ongelukkig en onwetend de bal achter haar eigen keeper. Ze kreeg de bal op haar achterhoofd.

Door de overwinning heeft Oranje nog altijd goede uitzicht op het spelen van de finale in Portugal. De twee beste groepswinnaars spelen namelijk tegen elkaar in de finale van de Algarve Cup. Daar hoort de foramtie van Wiegman vooralsnog bij, al is het nog niet verzekerd van de eindstrijd. Eerder werd er met 2-6 gewonnen van Japan.