Spelregelcommissie IFAB geeft groen licht voor videoreferee

3 maart 2018, 13:53   Bijgewerkt: 3 maart 2018, 14:06

Er is vandaag (zaterdag) een belangrijke doorbraak gekomen voor de videoscheidsrechter (VAR). IFAB, de internationale spelregelcommissie, heeft besloten om groen licht te geven aan het gebruik van de videoscheidsrechter. Dat houdt in dat bonden of competities op permanente basis gebruik mogen maken van het systeem.

Tot vandaag gebeurde dat nog op basis van dispensatie. Duidelijk was eerder al dat onder meer FIFA-voorzitter Gianni Infantino enthousiast was over de experimenten met de videoscheidsrechter, die de laatste tijd als paddestoelen uit de grond schoten. Dat de IFAB heeft besloten om de videoscheidsrechter groen licht te geven, betekent ook dat de kans op het gebruik daarvan op het WK in Rusland een serieuze optie is geworden. Over twee weken beslist het FIFA Council of dit gaat gebeuren. In de Champions League wordt het hulpmiddel volgend seizoen nog niet gebruikt.

IFAB maakt het nieuws over de videoreferee zaterdag bekend in een statement op de eigen website. De organisatie vergaderde vandaag in Zurich over het belangrijke onderwerp en spreekt van een 'historische stap voor de eerlijkheid van de sport'. In Nederland is er in de KNVB Beker en bij enkele Eredivisie-duels al gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter, terwijl in bijvoorbeeld de Bundesliga bij alle wedstrijden het systeem gehanteerd wordt.

De videoscheidsrechter mag beslissen over een viertal situaties:

- Doelpunt of geen doelpunt

- Penalty of geen penalty

- Directe rode kaart (geen tweede gele kaart)

- Mistaken identity; als de arbiter de verkeerde speler bestraft

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen