AZ nadert Ajax tot op twee punten na zege in Rotterdam

3 maart 2018, 20:26

AZ heeft zaterdagavond met 1-2 gewonnen van Excelsior. Een zeer vermakelijke eerste helft vol kansen bleek de basis voor een Alkmaarse zege, dankzij een treffer van Alireza Jahanbakhsh en een eigen goal van Theo Zwarthoed. Ali Messaoud deed na een uur voetballen iets terug namens Excelsior, waarna AZ het laatste half uur met de nodige moeite uitspeelde. Het trok de overwinning uiteindelijk wel verdiend over de streep en houdt zodoende zicht op de tweede plek op de ranglijst.

De wedstrijd op het kunstgras in Kralingen was aantrekkelijk om naar te kijken. AZ liet vanaf het eerste fluitsignaal direct zien haar vorm van de afgelopen te willen doortrekken en trakteerde het publiek op verschillende oogstrelende combinaties. Excelsior had op haar beurt bij Sparta en FC Twente gezien dat ingraven tegen AZ weinig zin heeft en besloot dus maar lekker mee te voetballen.

AZ kreeg verschillende kansen via Weghorst, Jahanbakhsh en Idrissi, terwijl Excelsior met name via Elbers gevaarlijk was. Uiteindelijk ging AZ toch nog met een 0-2 voorsprong rusten, wat ietwat geflatteerd was gezien het dappere spel van Excelsior. Wout Faes leidde knullig balverlies op het middenveld, waardoor Jahanbakhsh een vrije doortocht kreeg richting het doel van Zwarthoed. De Iranees, die een dijk van een eerste helft speelde, passeerde de keeper koeltjes en verdubbelde dus de voorsprong op slag van rust.

Excelsior leek bij het ingaan van de tweede helft een tik te hebben gehad van die tegentreffer op slag van rust. Het spel was in de beginfase van het tweede bedrijf tam en veel meer dan een achterin rondtikkend AZ was er niet te zien. De Rotterdammers realiseerden zich na een kwartier echter dat het voor rust uitstekend ging op voetballend gebied en schakelden dus weer een tandje bij. Daar schrok AZ van, waardoor het met enkele slordigheden Excelsior aan kansen hielp. Ali Messoud wist hier na ruim een uur voetballen wel raad mee. Hij kreeg de bal net iets buiten de zestien in zijn voeten, trok wat naar binnen en stuurde het leer perfect richting de verre hoek. Bizot was kansloos en Excelsior zat weer in de wedstrijd: 1-2.

Opstellingen en beoordelingen*

Excelsior: Theo Zwarthoed 7.5; Khalid Karami 7, Jurgen Mattheij 6.5, Wout Faes 5.5 (83. Anouar Hadouir -), Jeffry Fortes 6.5; Hicham Faik 6.5, Ali Messaoud 7, Ryan Koolwijk 7.5; Giovanni Elbers 6.5 (59. Levi García 6.5), Mike van Duinen 7, Luigi Bruins 7.

AZ: Marco Bizot 7.5; Jonas Svensson 8, Pantelis Hatzidiakos 6.5, Stijn Wuytens 6.5, Thomas Ouwejan 7; Fredrik Midtsjø 6, Guus Til 7, Teun Koopmeiners 7; Alireza Jahanbakhsh 8 (89. Joris van Overeem -), Wout Weghorst 7, Oussama Idrissi 6.5 (59. Mats Seuntjens 6).

Man of the Match: Alireza Jahanbakhsh

*spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.