ErediVisie: verschrikkelijk Feyenoord, 'Bacuna Matata' en Kramer

5 maart 2018, 11:04   Bijgewerkt: 7 maart 2018, 09:32

Door de verliespartij van Ajax is de titelstrijd gestreden en door de zege van NAC Breda lijkt ook de strijd om rechstreekse handhaving in eerste instantie wel beslist. Roda JC, Sparta Rotterdam en FC Twente lijken de onderste plaatsen te gaan verdelen, terwijl bovenin AZ en Ajax voorlopig vechten om het plekje achter PSV. Het was dus de speelronde van de (voorlopige) beslissingen, die we zoals elke week nader bekijken in onze rubriek ErediVisie. 

{image[324537][right-half][]}Verschrikkelijk Feyenoord

Niet alleen het spel van de laatste weken en in Breda, maar ook de cijfers van Feyenoord in de Eredivisie zijn na dit speelweekend bedroevend. De Rotterdammers zijn de eerste kampioen ooit die niet van een gepromoveerde ploeg (NAC Breda, VVV-Venlo) kon winnen. Feyenoord is tevens het eerste team dat tweemaal van een promovendi verliest in één seizoen. Na afgelopen weekend kunnen ze ook hun titel zelfs rekenkundig niet meer prolongeren (toevalligerwijs gold voor 'voorbeeldclub' Arsenal in de Premier League hetzelfde dit weekend...). Bovendien is Feyenoord sinds de eeuwwisseling qua nederlagen bijna de slechtste titelhouder: alleen AZ (10 verliespartijen) deed het minder. Zelfs na 34 duels is er geen kampioen in deze eeuw die achtmaal verloor. Het gemiddelde na 26 speelrondes zit op 3,70 nederlagen voor de titelhouder in het seizoen daarna. Dus sportief en cijfermatig was het een rampzalig weekend voor Feyenoord. Was er dan helemaal niets positiefs? Jawel: Jens Toornstra scoorde in een uitwedstrijd!

{image[324524][left-half][]}Luuk en Siem wisselen van de wacht

Een goede vier maanden geleden stond PSV-aanvaller Luuk de Jong zo droog als een kurk in de woestijn en waren zelfs de grootste kansen even niet aan hem besteed. Broer Siem de Jong had bij Ajax zelfs vaker doel getroffen. Inmiddels is het tij meer dan gekeerd: PSV's De Jong is vol vertrouwen, maakte afgelopen weekend een prachtige omhaal en is met acht doelpunten (en drie assists) in de laatste tien duels hard op weg om alsnog topscorer van de Eredivisie te worden. In de huidige vorm is de aanvalsleider amper meer af te stoppen. En broer Siem bij Ajax? Die schoot in heel 2018 eenmaal op het vijandelijk doel en kwam überhaupt slechts tot vier schoten. Wat een contrast.

Vreven: weggestuurd en weggelopen

Voor de derde keer dit seizoen werd de trainer van NAC Breda naar de tribune verbannen door de scheidsrechter. Hoewel hij eerder plechtig had beloofd zich voortaan te gedragen, ging het tegen Feyenoord wederom mis. Toch was het niet de enige keer dat de coach voortijdig vertrok zaterdagavond: na het duel vond er een interview plaats met Vreven waar hij zelf na vier vragen besloot op te stappen. Omdat de verslaggever van de NOS het (ook) over zijn derde verbanning in vier maanden wilde hebben, besloot de Belg zijn biezen te pakken, zonder dat hij daarvoor opdracht kreeg van een scheidsrechter. Wordt hij een keer niet weggestuurd, stapt hij zelf op... Maar goed, NAC verdient meer dan alleen kritiek. De tweede overwinning in één seizoen op Feyenoord verdient de nodige lof, al moeten ook kritische vragen gesteld worden. 

{image[324583][right-half][]}Kramer is niet koket

Als er één snack is in de voetballerij die voor ellende heeft gezorgd, is het de bitterbal c.q. kroket. Jan Everse moest het veldruimen na een bitterbalincident bij PEC Zwolle, terwijl Kramer in de problemen kwam nadat hij de grotere versie naar binnenwerkte bij Feyenoord. Een gefrituurd snackje met rundvlees en paneermeel eten lijkt in de voetballerij een garantie voor problemen. Toch heeft het voor Kramer niet heel slecht uitgepakt: in het stadion negen kilometer verderop heeft hij wel een basisplaats, scoort hij en heeft hij een trainer die wel van bitterballen houdt. Alleen met het ADO Den Haag-publiek had hij flink wat moeite, omdat ze hem niet bepaald liefkozend toezongen. Na zijn goal vond hij het daarom passend om nog eenmaal terug te komen op de kroket-gate, door een flinke hap te nemen uit zijn denkbeeldige kroket. Die actie was niet bepaald koket van de Spartaan...

Bacuna Matata

'Bacuna Matata, what a wonderful player'. De voetballiefhebbers die naar FC Twente tegen FC Groningen keken, konden hun hart meermaals ophalen bij Juninho Bacuna. Een heerlijke dropkick, een geweldige aanname, een gevaarlijke vrije trap van bijna zijn eigen helft. De jongste telg uit de Bacuna-familie liet, zonder een echte hoofdrol op te eisen, de fijnproever her en der genieten. Met zijn trap deed hij zondagmiddag zijn Braziliaanse vernoeming naar Juninho meer dan eer aan in Enschede. Bacuna Matata.

{image[324527][right-half][]}Niet koud genoeg voor Excelsior

Dat de 'Siberische Beer' het afgelopen weekend langzaam maar zeker het land uittrok, zullen ze bij Excelsior niet heel gunstig vinden. Want hoe kouder de temperatuur, hoe meer de ploeg van Mitchell van der Gaag dit seizoen scoort in thuiswedstrijden. Tegen AZ nam de temperatuur gedurende het duel af, waardoor het na een uur koud genoeg was voor Ali Messaoud om te scoren. Uiteindelijk werd het echter niet koud genoeg voor een puntje en als de statistiek inderdaad doorzet de komende maanden, dan heeft de formatie op Kralingen de meeste punten al gepakt. En dat waren er nog niet heel veel in eigen stadion.

Wat verder nog opviel...

Van Duinen is nog altijd ADO-supporter

Koffiepraat tussen Gertjan en Hans

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen