Sterk Feyenoord heeft geen moeite met tegenvallend AZ

11 maart 2018, 18:47   Bijgewerkt: 11 maart 2018, 18:52

AZ Alkmaar en Feyenoord treffen elkaar in de bekerfinale van zondag 22 april, maar de wedstrijd van vandaag (zondag) was veel meer dan een voorproefje. AZ is bezig aan een stabieler seizoen dan Feyenoord, maar presteert niet goed tegen de hoog aangeschreven ploegen. Ook vandaag zat er niets in voor de bezoekers uit Alkmaar, want Feyenoord was heer en meester. AZ zal klagen over scheidsrechter Dennis Higler, maar was simpelweg niet goed genoeg: Feyenoord won uiteindelijk met 2-1.

Zodra de Alkmaarders de bal in bezit hadden joegen de Feyenoord-spelers als dolle honden door, met Karim El Ahmadi als grootste aanjager. Via Jean-Paul Boëtius en Nicolai Jørgensen had een vroege openingstreffer gemaakt kunnen worden, maar de scherpte voorin ontbrak en AZ-goalie Marco Bizot werd nog niet eens getest. Dat gebeurde wel in de 21ste minuut, toen Jørgensen een voorzet op doel kopte. Bizot pareerde knap, en was ook zeer attent en voorkwam zo de rebound. Collega keeper Brad Jones had daarvoor nog een goede poging van Oussama Idrissi, die uit de jeugdopleiding van Feyenoord afkomstig is, mooi weten te keren.

Een doelpunt kon simpelweg niet uitblijven in deze open eerste helft: in de 33ste minuut koste lichtzinnigheid van Pantelis Hatzidiakos AZ een tegendoelpunt. De jonge centrale verdediger leverde de bal in toen hij werd afgejaagd, Boëtius pikte op en schoot snoeihard in de hoek: 1-0. Steven Berghuis had daarna bijna de 2-0 gemaakt, maar een vuurpijl van de vleugelaanvaller belandde op de paal. Omdat Wout Weghorst aan de andere kant na mooi opendraaien naast schoot, was 1-0 de ruststand. Opvallend was dat doelpuntenmaker Boëtius vlak voor de pauze een stuk tand kwijtraakte, in duel met Til.

Feyenoord speelde professioneel de wedstrijd uit, maar sleepte de marge van twee niet over de streep. Nadat de ingevallen Joris van Overeem al een grote kans miste, maakte Weghorst in de blessuretijd al vallend alsnog de 1-2, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Met de winst op zak en een goed gevoel kunnen de Rotterdammers nu toewerken aan het enige wat dit seizoen nog kan redden: de bekerfinale van 22 april. AZ zal in die wedstrijd een stuk beter voor de dag moeten komen, wil het een kans maken.

De opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Brad Jones 6.5; Kevin Diks 7.5 (90. Bart Nieuwkoop -), Sven van Beek 6.5, Jan-Arie van der Heijden 5.5, Ridgeciano Haps 7; Karim El Ahmadi 7.5, Jens Toornstra 6.5, Tonny Vilhena 6.5; Steven Berghuis 6, Nicolai Jørgensen 7, Jean-Paul Boëtius 7.

AZ: Marco Bizot 6.5; Jonas Svensson 6, Pantelis Hatzidiakos 3.5 (46. Ron Vlaar 6), Stijn Wuytens 5, Thomas Ouwejan 3.5; Frederik Midtsjø 5, Guus Til 4.5 (Joris van Overeem -), Teun Koopmeiners 4.5; Alireza Jahanbakhsh 4, Wout Weghorst 4.5, Oussama Idrissi 6 (46. Mats Seuntjes 5.5).

Man of the match: Karim El Ahmadi

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen