Arsenal, CSKA Moskou en Salzburg laatste kwartfinalisten

15 maart 2018, 23:03   Bijgewerkt: 16 maart 2018, 00:21

De acht kwartfinalisten van de Europa League zijn bekend. Kenny Tete en Memphis Depay hebben zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde. CSKA Moskou was te sterk voor Lyon, dat liet zien dat een team vormen belangrijker is dan individuele kwaliteit. Verder kwam Arsenal met de schrik vrij, maar boekte het mede door een arbitrale blunder toch een 3-1 zege. Tot slot won Red Bull Salzburg over twee wedstrijden verrassend maar terecht van Borussia Dortmund.

{image[324793][right-half][]}Arsenal - AC Milan 3-1 (2-0)

Omdat de vierde plaats van Engeland mijlenver weg is voor Arsenal, zal de ploeg van Arsene Wenger zich via de Europa League moeten zien te plaatsen voor de Champions League. Met de 0-2 zege op Italiaanse bodem leken de Londenaren goed op weg, maar via een harde knal van Hakan Calhanoglu bracht AC Milan in de 35ste minuut de spanning terug in de wedstrijd. Enkele minuten later mazzelde Arsenal echter gigantisch: het kreeg een penalty cadeau van de Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson. Danny Welbeck, bij afwezigheid van Alexandre Lacazette (blessure) en Pierre-Emerick Aubameyang (niet speelgerechtigd) opnieuw de spits, pakte het presentje uit.

In de tweede helft gaf AC Milan niet op, en via een magistrale volley was jeugdproduct Patrick Cutrone dichtbij de 1-2, maar zijn poging ging net naast. Mesut Özil speelde een briljante wedstrijd, maar zijn ploeggenoten weigerden zijn passjes tot assists te promoveren. Dankzij een blunder van de nog altijd pas 19-jarige Gianluigi Donnarumma maakte Granit Xhaka toch de 2-1. Arsenal speelde een slechte wedstrijd, maar wist zich zodoende tot opluchting van het thuispubliek toch te plaatsen voor de volgende ronde. Het werd zelfs nog 3-1, toen Welbeck van dichtbij zijn tweede van de wedstrijd maakte.

Olympique Lyon - CSKA Moskou 2-3 (1-0)

Met Kenny Tete en Memphis Depay in de basis begon Lyon aan de wedstrijd in Frankrijk. Vorige week werd op bezoek bij CSKA een knappe 0-1 zege geboekt, en die moest dus over de streep getrokken worden. Memphis begon aanvallend goed aan de wedstrijd, maar omdat Mariano Diaz slap inschoot kon hij geen assist bijschrijven. Een terugkerend probleem bij Lyon dit seizoen is het egoïsme van de aanvallers, en ook vanavond stond teambelang niet vooraan. Diaz gaf een bal niet af aan Memphis, waarna Jordan Ferri de bal niet afstond aan Diaz. Memphis zelf was ook enkele keren te balverliefd, zoals hem wel vaker wordt beticht. Begeleid door hevige armgebaren waren de kemphanen het met elkaar oneens.

Pontus Wernbloom leek het duel vervolgens te beslissen door de 1-3 te maken, opnieuw na een wonderschone aanval over meerdere fronten. Memphis mocht hierop gaan douchen, en werd vervangen door oude bekende Bertrand Traoré. De oud-Ajacied stelde gelijk Diaz in staat te scoren, en zo werd het toch nog spannend. Traoré viel goed in, maar ook hij ging te veel voor eigen succes. Een derde treffer voor Lyon zou niet meer komen, en dus is CSKA door haar uitgoals naar de volgende ronde.

Red Bull Salzburg - Borussia Dortmund 0-0 (2-1)

Dortmund had vanwege de achterstand op zoek moeten gaan naar een treffer, maar de bezoekers kwamen mede door de goede pressing van Salzburg amper tot goede aanvallen. Invaller Alexander Isak kreeg nog de grootste kans, maar de achttienjarige spits wist Salzburg-keeper Alexander Walke niet te verschalken. Er zat simpelweg niet meer in bij Dortmund, en de Duitse club had nog geluk dat Munas Dabbur op de lat schoot in de blessuretijd. De kans dat Peter Stöger, de opvolger van Peter Bosz, na dit seizoen mag aanblijven als hoofdcoach van BVB lijkt zeer klein.