AZ boekt een late overwinning op FC Groningen

18 maart 2018, 14:25   Bijgewerkt: 18 maart 2018, 14:34

AZ Alkmaar heeft met Marco Bizot, Guus Til en Wout Weghorst, die definitief zijn opgeroepen voor het Nederlands elftal, weten te winnen van FC Groningen. Via goals van smaakmaker Svensson en Til, en doordat de Trots van het Noorden voor de 22ste keer dit seizoen het houtwerk raakte, kwam AZ met 2-0 voor. Groningen knokte zich echter knap terug via Tom van Weert en Ritsu Doan: 2-2. Alireza Jahanbakhsh kopte in blessuretijd de 3-2 tegen de touwen, en zo won AZ toch nog.

Bizot, Til en Weghorst kunnen in de aanstaande interlandperiode hun debuut gaan maken voor Oranje, en wilden met een goed gevoel aansluiten in Zeist. Een thuiswedstrijd tegen Groningen leek een uitgelezen mogelijkheid om de zure nasmaak van de kansloze nederlaag bij Feyenoord weg te spoelen. AZ zette vanaf het begin de bezoekers onder druk, en gingen op zoek naar een vroege treffer.

Dat was buiten Sergio Padt gerekend. De doelman van Groningen, die het in de Oranje-selectie af moest leggen tegen Bizot, keepte een weergaloze wedstrijd en hield zijn ploeg in de eerste helft op de been. AZ had overwegend de bal en creëerde vele mogelijkheden. Weghost, Thomas Ouwejan en Teun Koopmeiners (2x) testten allemaal Padt, maar wisten hem niet te passeren. Verder schoot Jahanbakhsh tot twee keer toe net over, en kwamen strakke voorzetten van hem en Ouwejan net niet aan.

De tweede helft ging vlammend van start: Groningen kreeg grote kansen zonder deze te benutten, terwijl AZ wél tot scoren kwam. Na een hoekschop bleef de bal lang hangen in het zestienmetergebied van AZ, maar onder meer Mimoun Mahi en Tom van Looi kregen de bal er van dichtbij niet in. Aan de andere kant van het veld was het een minuut later wel raak: Svensson zette zelf de aanval op, kreeg de bal terug van Jahanbakhsh en hakte achter het standbeen langs de 1-0 tegen de touwen.

De wedstrijd werd steeds leuker, want Bizot voorkwam met een goede redding dat Mahi door middel van een omhaal de gelijkmaker kon aantekenen. Waar Jahanbakhsh voor rust al twee keer net over schoot, schoot hij met een 1-0 stand na een goede dribbel juist net naast. Groningen bleef via de lange bal de aanval zoeken, maar zonder echte kapstok spits bleek dit geen goede tactiek. Niet Groningen, maar AZ zou dus de volgende goal maken. Svensson was opnieuw betrokken, en Til schoot zijn achtste van het seizoen binnen: 2-0.

AZ gaf hierna alles wat het had en zocht als gekken de aanval. Padt hield zijn ploeg nog enkele keren op de been, maar de overwinning van de thuisploeg kon niet uitblijven. Jahanbakhsh was de hele middag al op zoek naar zijn goal, en vlak voor het einde kwam deze dan eindelijk. De Iraanse aanvaller kopte van dichtbij de 3-2 binnen, en schonk AZ dus de overwinning. Bizot, Til en Weghorst zullen zich hierdoor met een goed gevoel melden bij Oranje.

De opstellingen en beoordelingen*

AZ Alkmaar: Marco Bizot 6.5; Jonas Svensson 8 (74. Ricardo van Rhijn -), Pantelis Hatzidiakos 5, Stijn Wuytens 5, Thomas Ouwejan 7; Fredrik Midtsjø 6.5, Guus Til 7 (71. Joris van Overeem -), Teun Koopmeiners 6; Alireza Jahanbakhsh 7, Wout Weghorst 6.5, Oussama Idrissi 5.5.

FC Groningen: Sergio Padt 7; Deyovaisio Zeefuik 6.5, Mike te Wierik 6.5, Samir Memisevic 5, Django Warmerdam 3; Ritsu Doan 7.5, Tom van de Looi 6.5, Juninho Bacuna 6 (71. Ludovit Reis -), Ajdin Hrustic 5.5 (74. Jesper Drost -); Mimoun Mahi 4.5 (89. Uriel Antuna -), Tom van Weert 5.5.

Man of the match: Jonas Svensson

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen