ErediVisie: keeperscarrousel, Feyenoord terug in titelsfeer en Thy

19 maart 2018, 11:34   Bijgewerkt: 19 maart 2018, 12:07

Zoals FC Twente in de Eredivisie na het gelijkspel tegen Willem II kwakkelen we de Eredivisie-speelronde van het afgelopen weekend door. Daarin was er vooral na de pauze veel spektakel, keerde Feyenoord weer even terug in kampioensstemming, was Milan Maskop weer succesvol en was er over de diverse velden in Nederland aandacht voor VVV-spits Thy. Dat en meer in ons wekelijkse rondje langs de velden. 

{image[324835][right-half][]}Keeperscarrousel

Excelsior, Sparta Rotterdam, FC Twente, NAC Breda en Willem II wisselden dit seizoen al (minimaal eenmaal) van vaste doelman en daar is sinds dit weekend Vitesse bijgekomen. Jeroen Houwen, hij hield meteen de nul, whats in a name, kreeg de voorkeur boven de immer blunderende Remko Pasveer. En omdat sc Heerenveen, PEC Zwolle, Feyenoord, FC Utrecht en VVV-Venlo noodgedwongen al van sluitpost wisselden, staat het aantal gebruikte keepers dit seizoen al op 35. Dat is meer dan de laatste jaren: in 2012/13  – toen weliswaar verdeeld over het hele seizoen – werden er voor het laatst meer goalies versleten (38). Komen we nog aan dat aantal deze voetbaljaargang?

Topscorers dieptepunt

Hoewel de lijstaanvoerders van de topscorerscompetitie, Fran Sol en Hirving Lozano, beiden een doelpunt maakte in de Eredivisie afgelopen weekend – ook achtervolgers Marco van Ginkel, Alireza Jahanbakhsh en Björn Johnsen scoorden – stevenen we dit seizoen af op een ongekend dieptepunt als het gaat om de topscorers. Met een gemiddelde van één treffer op twee duels komt de aanstaand topscorer op dit moment uit op zeventien treffers. Nooit zat een (seizoens)topscorer op een lager gemiddelde dan dit seizoen. Willy Brokamp en Cas Janssens kwamen in 1972/73 tot 18 treffers, Romário tot één meer in 1988/89. Voor Lozano of Sol kan de topscorerstitel dus eentje worden met een negatief smaakje: of gaan zij dat verschil nog herstellen?

{image[324824][left-half][]}Tweede helft's spektakel

Mochten er fans afgelopen speelweekeinde te laat in het stadion zijn gearriveerd of de tv pas in de tweede helft hebben ingeschakeld, dan hebben ze vermoedelijk weinig gemist. Ruim zeventig procent (!) van de treffers in deze Eredivisie-speelronde viel namelijk pas in het tweede bedrijf: met Ajax (4 goals), PSV (3 goals) en AZ (3 goals) kwam de hele top-drie pas ook na de pauze pas los. In het eerste kwartier vielen er slechts twee doelpunten, dus met dit koude weer bleken alle ploegen in Nederland ware diesels.

Feyenoord terug in kampioensstemming

Dirk Kuijt scoorde vorig seizoen in de kampioenswedstrijd van Feyenoord twee doelpunten binnen de eerste vijftien minuten na de aftrap. En wie deed dat, voor het eerst in Nederland, voor het eerst weer? Robin van Persie. Tegen PEC Zwolle deed hij het kunststukje van Kuijt, die in de eerste en twaalfde minuut het doel trof, over. Ondanks de moeizame resultaten was Feyenoord dus voor even weer terug in de kampioensstemming.

{image[324873][right-half][]}Milan Masskop

Geen speler in de Eredivisie scoorde vaker dit seizoen met het hoofd dan Excelsior-speler Milan Massop (viermaal). En: geen verdediger in Nederland maakte bovendien meer treffers dit seizoen dan de geboren Zevenaar. Als je zijn eigen doelpunt tegen Sparta Rotterdam meeneemt, dan staat hij zelfs bijna bovenaan van de topscorerslijst van Excelsior dit seizoen. Alleen Mike van Duinen, aanvaller van beroep, maakte meer treffers dan Massop, die dus viermaal met het hoofd scoorde: Milan Maskop lijkt een treffende bijnaam.

Wat verder nog opviel, is dat...

- Roda JC pas voor de tweede keer dit seizoen de nul hield en zij wisselden nog níet van keeper

[photo,108155,left,]

- SympahThyke actie's over de velden voor VVV-spits Thy

[photo,112671,left,]

- dat er drie rake vrije trappen waren op Het Kasteel

[photo,112680,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen