Koemans keuzes: met welke spelers vult hij nieuw systeem in?

23 maart 2018, 09:00

Ronald Koeman stapt met Oranje af van het 4-3-3-systeem. De bondscoach gaat naar alle waarschijnlijkheid bouwen aan een elftal dat uit de voeten kan met 5-3-2 cq. 3-5-2. Met welke spelers Koeman dit gaat invullen, is een interessant vraagstuk. Welke keuzes moet hij allemaal maken?

{image[320771][right-half][]}De keeper

Welke formatie ook, Koeman moet een eerste doelman aanwijzen. Het is een harde noot die hij moet kraken. Zowel Jeroen Zoet als Jasper Cillessen heeft de kwaliteiten. Zoet speelt bij PSV wekelijks zijn wedstrijden, Cillessen moet het doen met de wedstrijden in de Spaanse Copa del Rey. Maar Koeman gaf donderdag op de persconferentie al aan dat speeltijd geen criteria is. "Anders had ik hem niet opgeroepen."

{image[324934][right-half][]}De backs

In de nieuwe formatie spelen beide backs 'hoog'. Op rechts kan Koeman kiezen uit Kenny Tete, Hans Hateboer en Timothy Fosu-Mensah. Hateboer speelt bij Atalanta ook in een vijfmansdefensie. Hij bestrijkt bij de Italiaanse subtopper de rechterflank, en dat spreekt in zijn voordeel. Tete en Fosu-Mensah zijn meer pure verdedigers. Een debuut lonkt voor Hateboer.  Aan de linkerkant is Patrick van Aanholt de meest diepgaande vleugelverdediger en geeft hem dat betere papieren dan Nathan Aké.

{image[324928][right-half][]}De centrale verdedigers

Vanzelfsprekend is Virgil van Dijk, als de nieuwe aanvoerder, een zekerheid. Moet Koeman nog wel twee compagnons aanwijzen. Het liefst een links- en een rechtspoot. De geblesseerde Daley Blind ontbreekt deze interlandperiode, maar kan links naast Van Dijk prima uit de voeten. Een fitte Blind is sowieso verzekerd van een basisplaats, omdat Koeman hem samen met Van Dijk, Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman omcirkelde als dragende spelers van het nieuwe Oranje. Voor de duels met Engeland en Portugal kan Koeman wat anders proberen. Het lijkt kansen te bieden aan Matthijs de Ligt (wel een rechtspoot) en Aké. De Ligt kan ook rechts van de Oranje-aanvoerder spelen, maar de keuze voor Stefan de Vrij is op dit moment en op die positie aannemelijker. Timothy Fosu-Mensah is rechts naast Van Dijk ook een optie.

{image[324935][right-half][]}De middenvelders

Het middenveld laat zich het makkelijkste invullen. Immers, Koeman gaf duidelijk aan dat onder meer Wijnaldum en Strootman Oranje bij de hand moeten nemen. Met die boodschap in het achterhoofd valt in de middelste linie nog één plekje te verdelen.  Valt op het middenveld nog één plekje te vergeven aan een speler die moet zorgen voor creativiteit. Davy Pröpper heeft op dit moment de beste kaarten in handen. Maar Koeman heeft de jonge Guus Til niet voor niets bij de selectie. Een basisplaats is nu misschien een brug te ver, maar zijn aanvallende impulsen kan Oranje op den duur goed gebruiken.

{image[324936][right-half][]}De aanvallers

De grote vraag is: wordt Bas Dost onder Koeman dé spits van Oranje? Het valt zeer te betwijfelen wanneer Koeman kiest voor een systeem met twee aanvallers. Het klinkt logischer dat twee vleugelspitsen de voorkeur krijgen. Memphis Depay en Quincy Promes liggen voor de hand. Maar Koeman zal ook Justin Kluivert, Ryan Babel en Steven Berghuis aan het werk willen zien. Of Dost speelt als diepste spits met één van deze aanvallers in zijn rug.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen