Fris Oranje verrast met ruime zege op EK-winnaar Portugal

26 maart 2018, 22:24

Het Nederlands elftal heeft in het Zwitserse Genève een uitstekende 0-3 zege op Portugal geboekt. Die eindstand stond na een prima eerste helft al op het bord. Portugal had gedurende het duel een veldoverwicht, maar wist zich daar totaal geen raad mee. Het Nederlands elftal stond verdedigend uitstekend en was voorin voor rust ook nog eens uiterst efficiënt. Na rust speelde Oranje het grootste gedeelte tegen tien man, maar gebeurde er vrijwel niets meer.

Verdedigend sterk, aanvallend efficiënt

Wanneer het gaat over de geschiedenis van voetbalduels tussen het Nederlands en Portugees elftal springen twee dingen in het oog. Allereerst behaalde Nederland in duels met landen waar het meer dan twee keer tegen speelde de kleinste winstmarge (tot aan maandagavond één winst in twaalf ontmoetingen) tegen Portugal. Daarnaast zal als meest bijzondere duel natuurlijk de wedstrijd uit 2006 worden genoemd. In Nürnberg delfde Oranje na een ware kaartenregen op spectaculaire wijze het onderspit. De editie van maandagavond brengt daar logischerwijs niet veel verandering in, maar is er wel eentje die met name de Hollandse de voetbalfans niet snel zullen vergeten.

Uit de eerste de beste aanval was het namelijk meteen raak. Uit een snelle tegenaanval volgde een prima actie over rechts. Uit een voorzet van Tete kwam de bal voor Donny van de Beek, die de bal in de zestien aan Memphis gaf. De aanvaller van Olympique Lyon bedacht zich niet en schoot ineens raak: 0-1. Toeval of exemplarisch voor de rest van het eerste bedrijf? Het laatste. Portugal behield namelijk het overwicht, maar werd totaal niet gevaarlijk. Na ruim een halfuur was het wederom raak in het sfeerloze Genève, waar het publiek zich tot die tijd gedroeg alsof het in de stiltecoupé van een NS-trein zat.

Weinig ophef na rust

Een kwartier voor tijd pareerde Jasper Cillessen een afstandsschot van Mário Rui. Justin Kluivert en Guus Til maakten een klein kwartier voor tijd vervolgens nog hun debuut, maar ook zij konden niets meer doen aan de aanvallende onmacht van Oranje in de tweede helft. Sterker nog: Portugal drong in de slotfase aan en kreeg nog enkele mogelijkheden. Dat is het team van Ronald Koeman, die in zijn tweede duel als bondscoach de tweede zege in de geschiedenis tegen Portugal boekte, echter vergeven. De uitstekende eerste helft en de in verdedigend opzicht solide tweede vormen de aanleiding voor enige hoop in bange dagen. Het zal Koeman de komende maanden in ieder geval hoop geven. Zijn project wordt eind mei vervolgd, als Nederland de degens kruist met achtereenvolgens Slowakije en Italië.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen