Oranje-vrouwen: meer dynamiek tegen Noord-Ierse bus gevraagd

6 april 2018, 09:01   Bijgewerkt: 6 april 2018, 10:13

Met de teleurstellende remise tegen Ierland (0-0) nog vers in het geheugen, hervatten de Oranje-vrouwen vanavond (vrijdag) de WK-kwalificatiereeks. De Europees kampioen treft in het Philips Stadion Noord-Ierland. Dinsdag wacht de return tegen Ierland. Zij gaan de bus ongetwijfeld parkeren, zoals in Het Goffertstadion goed lukte. Om ditmaal wél de muur omver te beuken, ligt er een rol weggelegd voor de backs van de Oranjedames. 

Noord-Ierland, dat in de kwalificatiecyclus enkel won van het puntloze Slowakije, is geen haar beter dan het buurland, verwacht Van Lunteren. Deze week werd de komende tegenstander nader bestudeerd. "Ze spelen alleen maar verdedigend, we moeten door een muur heen. En dat is het moeilijkste wat er is. Wij spelen liever tegen een ploeg die 'voetbalt'. Maar we zijn verplicht om te winnen, ook dinsdag tegen Ierland."

De grote vraag is: hoe? Van Lunteren weet waar het de vorige keer misging, onder meer op haar eigen positie. De 57-voudig international speelt in de nationale ploeg als rechtsback en volgens haar moeten zij en haar collega op de linkerflank de komende duels in vaktermen 'hoger' spelen. Ook als ze niet speelt, want de concurrentie is met onder andere haar Ajax-ploeggenoot Liza van der Most groter dan tijdens het EK, toen ze zeker was van een basisplaats. "Tegen Ierland speelden de backs de vorige keer vrij laag. Dat moet anders. De buitenspelers kunnen dan meer van buiten naar binnen gaan, als de backs hoger gaan. Al met al moet het dynamischer, en niet te statisch."

{image[325213][left-half][]}Stand van zaken

Om kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk in eigen hand te houden, kan Oranje zich geen nieuwe misstap veroorloven. Ierland heeft na drie duels ook zeven punten, evenveel als Nederland. Noorwegen, dat alleen verloor van Oranje (1-0), volgt op een punt. Bovendien moet Oranje nog naar de Noren in de allerlaatste speelronde. Een cruciale partij. "Noorwegen zien wij als belangrijkste concurrent, zij zijn in principe de sterkste tegenstander. Wij winnen van de Noren, omdat zij ook voetballen."

Met het vertrouwen zit het bij Van Lunteren goed. Gevraagd naar een voorspelling, kiest ze beide keren voor een 3-0 overwinning. De Leeuwinnen worden vanavond ook nog gesteund door een flink vol Philips Stadion. Nooit eerder speelde de Nederlandse vrouwenploeg voor zoveel mensen. Van Lunteren: "Alleen maar mooi, uiteindelijk blijkt ook dit stadion bijna te klein. Spelen in de Amsterdam ArenA met Oranje zou ook voor een keertje mooi zijn, maar misschien is dat vooralsnog te hoog gegrepen."

Door: Steven Koelma

[photo,108395,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen