Marseille ronde verder na heerlijk duel, Arsenal door

12 april 2018, 23:03   Bijgewerkt: 13 april 2018, 07:42

Deze week kende al veel mooie Europese duels, maar de wedstrijd tussen Marseille en RB Leipzig was wellicht de allermooiste. In een bloedstollende tweestrijd met prachtige goals trok Marseille uiteindelijk aan het langste eind: 5-2. Arsenal maakte het zichzelf weer als vanouds te moeilijk, maar wist de vorige week opgedane voorsprong toch over de streep te trekken, dankzij doelpunten van Danny Welbeck en Aaron Ramsey.

{image[325412][right-half][]}Marseille - RB Leipzig 5-2 (0-1)

Tot donderdagavond had Marseille dit seizoen zes van haar zeven thuiswedstrijden in de Europa League gewonnen, terwijl de andere in een gelijkspel was geëindigd. Leipzig kon de borst dus natmaken ondanks de 1-0 in de eerste wedstrijd, maar leek niet onder de indruk. Binnen twee minuten hadden zij namelijk al het levensbelangrijke uitdoelpunt te pakken. Na een vlot lopende aanval kwam de bal voor de voeten van Portugees Bruma - ooit nog dichtbij een transfer naar PSV - en die schoot de bal hard en laag achter de doelman van Marseille. Dit was niet Steve Mandanda, maar Yohann Pele. Mandanda, tweede keeper van het Franse elftal, heeft een zware blessure opgelopen en het is nog onbekend of hij in dit seizoen en op het WK nog in actie kan komen.

Omdat Marseille een uitgoal moest slikken, ging de thuisclub vol aan de bak: drie doelpunten waren nodig om alsnog door te gaan. De Fransen trapten het gaspedaal goed in, wat binnen no time twee doelpunten opleverde. Een corner ging via een Leipzig-speler binnen en Bouna Sarr schoot een rebound binnen. De 3-1 leek ook snel te volgen, maar een prachtig schot van Dimitri Payet werd terecht afgekeurd door scheidsrechter Björn Kuipers: Payet's ploeggenoot Konstantinos Mitroglou beging een domme overtreding. Een derde treffer van Marseille volgde alsnog in de eerste helft: Florian Thauvin tikte van dichtbij een vrije trap van diezelfde uitblinkende Payet binnen.

Marseille had dus een wonderschone comeback gemaakt, maar moest nog een helft doorkomen. Leipzig ging hard op weg om het feestje te verpesten. Via nota bene een Fransman kwam de 3-2 op het scorebord: Jean-Kévin Augustin krulde prachtig de bal tegen het net. Marseille's aanvoerder Payet stond hierna op: hij maakte een treffer van ongekende schoonheid. Hij opende de trukendoos, dribbelde langs meerdere medespelers en schoot vervolgens met buitenkantje rechts de bal in de winkelhaak: 4-2. Deze voorsprong gaf de thuisploeg niet meer uit handen, en dus won Marseille deze uiterst spectaculaire wedstrijd. In de laatste seconde maakte Hiroki Sakai nog de 5-2 na een snelle tegenstoot, toen keeper Peter Gulacsi mee naar voren was.

{image[325411][right-half][]}CSKA Moskou - Arsenal 2-2 (1-4)

Is Arsène Wenger aan zijn laatste seizoen bij Arsenal bezig? De kritiek op de langstzittende trainer van de Premier League is al jaren niet mals en de club uit Londen is opnieuw bezig aan een teleurstellende jaargang. Terwijl de geruchten omtrent de komst van Thomas Tuchel als nieuwe trainer nadrukkelijker worden, moet de Europa League uitkomst brengen voor Arsenal. Champions League-voetbal afdwingen via een top-vier klassering in Engeland zit er niet in, dus zal de Europa League gewonnen moeten worden. Met een 4-1 voorsprong zal Wenger rustig hebben plaatsgenomen, maar hij werd steeds onrustiger in de VEB Arena.

Arsenal speelde namelijk bijzonder moeizaam, ook Petr Cech had niet zijn beste dag. Zodoende kwam CSKA via Fedor Chalov en Kirill Nababkin op een 2-0 voorsprong. De Tsjechische keeper voorkwam na dik een uur spelen met een goede redding wél dat de 3-0 - die genoeg was voor de uitschakeling van The Gunners - op het scorebord kwam. Welbeck gooide in de 75ste minuut vervolgens het duel op slot door de 2-1 te maken. Aaron Ramsey maakte ook nog de 2-2 en voorkwam dat Arsenal met het schaamrood op de kaken het veld moest verlaten.