Kampioen PSV op rapport: Van Ginkel, Zoet en Lozano uitblinkers

18 april 2018, 09:04

Het is officieel: PSV is de kampioen van de Eredivisie. Gemakkelijk ging het niet tijdens het hele seizoen, toch zijn de Eindhovenaren simpelweg de beste. Ondanks de vroege uitschakeling in Europa haalden bijna alle spelers dit seizoen een mooie, ruime voldoende. FCUpdate.nl komt met het spelersrapport van dit seizoen van de PSV'ers:  

{image[324420][right-half][]}Jeroen Zoet: 8

Zo sterk als twee seizoenen, toen hij in de Champions League bijna hoogstpersoonlijk zorgde voor de uitschakeling van Atlético Madrid, was hij wellicht niet, maar Zoet was dit seizoen onopvallend, opvallend goed. Niet voor niets heeft de PSV'er de meeste clean sheets van alle keepers in de Eredivisie. Meermaals was hij beslissend voor zijn ploeg, bovendien gaat hij door zijn goede vorm met Jasper Cillessen uitmaken wie de eerste keeper van Oranje wordt. Vooralsnog gaf bondscoach Ronald Koeman de voorkeur aan spelers mét een basisplaats.

Santiago Arias: 7,5

In Eindhoven weet iedereen inmiddels dat Arias bezig is aan zijn laatste maanden bij PSV. Na vier succesvolle jaren gaat de verdediger zich opmaken voor een WK met Colombia en daarna wacht voor hem een stap omhoog. Zes assists en drie doelpunten zijn prima cijfers voor de rechtsback, die op de belangrijke momenten opstond. Feyenoord-uit, een cruciaal duel in de kampioensstrijd, was bijvoorbeeld een van de uitblinkers. Hij is klaar voor de volgende stap.

{image[324269][right-half][]}Nicolas Isimat-Mirin: 7

De verdediger kwam vooral in het nieuws met zijn hilarische interviews: de ene keer was het snikheet, de volgende keer moest hij van zijn trainer met tennisballen trainen. Met de Fransman valt er in elk geval genoeg te lachen, toch heeft hij zich ook op het veld dit seizoen echt bewezen. Hij begon - anders dan voorgaande jaren - elk duel in de basis én maakt tegen PEC Zwolle ook nog eens een belangrijk doelpunt. En Isimat maakt steeds minder slippertjes, ook wel prettig voor Cocu.

Daniel Schwaab: 7,5

Degelijker dan Schwaab ga je ze vermoedelijk niet vinden en aan de bal zul je hem zelden spannende dingen zien doen, maar verdedigend staat hij zijn mannetje. Sober waar moet, spectaculair alleen waar nodig lijkt niet alleen binnen de lijnen het motto van de achterhoedespeler. Toch groeide de Duitser na een moeizaam begin uit tot een van de sterkhouders - tevens routinier - van de Eindhovenaren, met meerdere cruciale ingrepen. Zijn ultieme poging waarmee hij tegen AZ een treffer voorkwam, staat een ieder nog voor de geest.

{image[324076][right-half][]}Joshua Brenet: 6,5

Als het aan PSV had gelegen dan had niet Brenet, maar iemand anders linksback gestaan. Toch heeft de verdediger het zonder morren een seizoenlang naar behoren ingevuld. Brenet was zeker geen niveau Jetro Willems en maakte vaak genoeg een foutje, maar voor de man die op een andere positie moest spelen dan hij wilde, deed hij het aardig. Vanaf volgend jaar zal er ongetwijfeld iemand anders staan, maar beter dan Brenet was bijvoorbeeld concurrent Kenneth Paal zéker niet.

Derrick Luckassen: 5

Op Hirving Lozano na was de van AZ-overgekomen Luckassen de duurste aankoop van de afgelopen zomer, maar in Eindhoven kon Luckassen geen moment overtuigen. Op het middenveld kwam hij handelingssnelheid en creativiteit tekort om te overleven, ook achterin waren de concurrenten duidelijk beter. Als gelegenheid rechtsback ging het tegen PEC Zwolle ook niet echt lekker. Nee, gelukkig is de overstap naar Eindhoven vooralsnog niet.

Jorrit Hendrix: 7

Hoewel hij het niet leuk vindt om te horen, is Jorrit Hendrix bij PSV geruisloos gegroeid tot de natuurlijke opvolger van Andres Guardado. De naam van de Mexicaan is dit seizoen amper gevallen en dat is een compliment voor Hendrix. Ten opzichte van zijn collega's in Amsterdam (Lasse Schöne) en Rotterdam (Tonny Vilhena) doet hij cijfermatig nog wel wat onder als het gaat om passnauwkeurigheid, het creëren van kansen en schoten op doel. Maar dat is na het verkrijgen van een vaste plaats een mooie stap voor komend seizoen.

Mauro Junior: 6,5

De Braziliaan veroverde in de winterstop definitief het hart van trainer Cocu, die zich meermaals lovend uitliet over de middenvelder. Na een stormachtig begin verdween hij echter ook weer uit het basisteam van Cocu. Niet gek, gezien zijn leeftijd (18) en de concurrentie. Het was een prima eerste seizoen om te wennen aan het niveau van de Eindhovenaren en aan de Eredivisie. Junior liet zien te beschikken over veel potentie. Wel is het van belang om komend seizoen de nodige minuten te (blijven) maken.

{image[325265][right-half][]}Marco van Ginkel: 8

Penalty-killer, leider, aanvoerder. Wat is Marco van Ginkel dit seizoen bij PSV eigenlijk niet? De meest scorende middenvelder van Nederland staat, mits fit, altijd in de basis. Niet voor niets nam Cocu én Ronald Koeman geen enkel risico met hem in de cruciale fase van de competitie. Gezien zijn geschiedenis beseffen ze dat Van Ginkel af en toe rust moet hebben, maar over het hele seizoen wél het verschil kan maken. De belangrijkste vraag is misschien wel of hij nóg een jaar te huren is van Chelsea?

Bart Ramselaar: 7

Speelde in De Kuip tegen Feyenoord zijn beste wedstrrijd voor PSV ooit, in een fase dat hij sowieso al goed bezig was. Toch duurde het even voor hij Cocu kon overtuigen dat hij een basisplaats verdiende in het elftal. Ook waren er genoeg duels waarin Ramselaar het verschil niet kon maken. Zijn goede fase van de laatste maanden zal hij komend seizoen vanaf minuut één moeten laten zien. Dan wacht voor hem een scenario a la Kevin Strootman. In elk ander geval moet hij oppassen dat hij Adam Maher niet achterna gaat.

Steven Bergwijn: 7

Van flop naar top. Wie de eerste seizoenshelft van Bergwijn volgde, had niet gedacht dat dit het seizoen zou worden van zijn absolute doorbraak. Het talent dat in de jeugdopleiding een van de beste spelers ter wereld was van zijn leeftijd, liet vooral na de winter tegen onder meer Sparta Rotterdam, Feyenoord en tweede ontmoeting met FC Utrecht, eindelijk zijn potentie zien. Van een vijf naar een negen: volgend jaar mag hij dit niveau een heel seizoen halen, dan blijft voor hem de stap naar Oranje niet lang meer uit.

Hirving Lozano: 7,5

Een geniale gek ín het veld. Zijn Zuid-Amerikaanse karakter heeft de zomeraanwinst veel mooie dingen gebracht, maar ook een paar schorsingen. Na een bliksembegin kregen zijn incidentjes een beetje de overhand. Onterecht, want sinds Mateja Kezman (hij maakte 24 treffers in zijn openingsseizoen) was er geen speler met meer doelpunten namens de Eindhovenaren in zijn debuutjaar. En dan heeft Hirving nog drie duels op het programma en vier wedstrijden gemist vanwege schorsingen. Desondanks kan hij zomaar nog topscorer van de Eredivisie worden. Als hij een heel seizoen beschikbaar blijft, wordt het alleen maar beter. Voor Eindhoven is het dus te hopen dat hij géén geweldig WK gaat spelen, dan is hij onhoudbaar. 

Luuk de Jong: 7

Ondanks het René van Rijswijk-syndroom in de eerste weken van het seizoen - waarin hij kans op kans miste -  speelt De Jong een heel degelijk seizoen. Na zijn doelpunt tegen FC Twente heeft hij het prima gedaan en met negen assists was hij ook als aanspeelpunt van belang bij PSV. Niet voor niets kwam Cocu snel terug op zijn besluit om het een keer zonder de sterke aanvaller te proberen. Europese top zal hij simpelweg nooit worden, maar na zo'n vervelend begin, heeft hij zich uitstekend hersteld.

{image[324521][right-half][]}Gastón Pereiro: 6,5

Je kunt niet zeggen dat Pereiro beschikt over slechte cijfers in dienst van PSV. En je kunt ook niet zeggen dat de Uruguayaan geen kwaliteiten heeft. Maar hij laat ze lang niet altijd zien. Gek genoeg kun je topwedstrijden, net als tegen Ajax,  altijd op hem rekenen. Een week later kan hij tegen een laagvlieger echter totaal onopvallend spelen. Het kost Pereiro een vaste plek in het elftal van de Eindhovenaren. Aandeel in de titel had hij wel degelijk, maar dat had toch een stuk groter kúnnen zijn.

Jürgen Locodia: 7,5

Zestien miljoen euro had Brighton & Hove Albion over voor de aanvaller van PSV, die met negen doelpunten uitstekend bezig was in Eindhoven. In een half seizoen had hij al meer doelpunten gemaakt dan de drie seizoenen daarvoor in zijn geheel. Zijn vertrek was dus zeker een aderlating, maar ondanks dat Maximiliano Romero op korte termijn zeker geen waardige vervanger bleek, heeft PSV zijn vertrek intern opgevangen. Oftewel: het verkopen van Locadia van zestien miljoen bleek geen slechte keuze.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen