Ontknoping Jupiler League uitgesteld na winst volledige topdrie

20 april 2018, 21:58   Bijgewerkt: 20 april 2018, 22:03

Jong Ajax, Fortuna Sittard en NEC hebben in de strijd om de titel geen fout gemaakt: alle drie de ploegen wonnen. Jong Ajax deed dat op bezoek bij FC Volendam: 1-2. Fortuna Sittard zegevierde in Utrecht (0-1) en NEC won in eigen huis van Jong AZ (2-0). Daardoor vindt volgende week zaterdag de ontknoping plaats in de Jupiler League. De Amsterdammers kunnen dan op eigen kracht kampioen worden, Fortuna heeft aan een zege in eigen huis tegen Jong PSV genoeg om te promoveren naar de Eredivisie. NEC is afhankelijk.

{image[325619][right-half][]}FC Volendam – Jong Ajax 1-2

De koploper liet voor rust zien waarom het aan kop staat. Mateo Cassierra (tweemaal) en Dennis Johnsen (kopbal) creëerden veel kansen, maar wisten het net voor rust in eerste instantie niet te vinden. Kevin Visser was in het eerste halfuur het dichtst bij de openingstreffer. De Volendam-middenvelder schoot van dichtbij echter naast. Gescoord werd er desondanks voor rust tóch. Na ruim een halfuur zette middenvelder Dani de Wit de Amsterdammers met een kiezelhard schot op voorsprong: 0-1. Toch was het bij rust alweer gelijk. Na slordig uitverdedigen van Luis Orejuela kreeg Gerry Vlak de bal voor zijn voeten: 1-1. In de tweede helft zorgde invaller Kaj Sierhuis ervoor dat Jong Ajax de titelkansen in eigen hand houdt: 1-2. De Amsterdammers zijn bij een overwinning in de laatste wedstrijd, thuis tegen MVV, kampioen van deze jaargang van de Jupiler League.

Jong FC Utrecht – Fortuna Sittard 0-1

De Limburgse enclave uit Sittard nam De Galgenwaard eenmalig over. Liefst vijfentwintig bussen vol met supporters  (1200 supporters) reisden af naar de Domstad. Dat leek de groen-gelen nerveus te maken, want voor rust creëerden de Limburgers weinig. De ploeg van Kevin Hofland had weliswaar een veldoverwicht, maar ging lange tijd uiterst slordig om met de kansen. Op slag van rust was André Vidigal héél dicht bij de openingstreffer, maar de vleugelspeler schoot op aangeven van Lisandro Semedo nét over. Fortuna begon na rust beter en dat wierp zijn vruchten af. Lars Hutten zette aan de rechterkant van het strafschopgebied een actie in en rondde met een schot in de lange hoek doeltreffend af: 1-0. Een orkaan van geluid uit het uitvak volgde. Datzelfde uitvak bleef tot het einde zingen, en met succes. De ploeg uit Sittard trok de overwinning over de streep en kan volgende week zaterdag in eigen huis tegen Jong PSV na zestien jaar afwezigheid terugkeren in de Eredivisie.

{image[325621][right-half][]}NEC Nijmegen – Jong AZ 2-0

Vier dagen na de zeperd tegen Jong Ajax moest NEC in eigen huis winnen van Jong AZ om de hoop op promotie levend te houden. Toch waren het de gasten die na een kwartier spelen de eerste kleine kansjes kregen. Nadat die storm, weliswaar met een niet al te grote windkracht, was gaan liggen, kwam NEC beter in het spel. Steeven Langil stuitte op Jong AZ-doelman Nick Olij. Het duel kende voor rust verder weinig spanends. Na rust opende de thuisploeg de score. Het was Anass Achahbar die op aangeven van Arnaut Groeneveld scoorde: 1-0. Een kleine tien minuten later beëindigde diezelfde Groeneveld de onzekerheid, want die was er in Nijmegen, door de bevrijdende 2-0 op het bord te zetten. Dat bleek ruim tien minuten later ook de eindstand te zijn.

{image[325620][right-half][]}Belangrijke wedstrijden in de strijd om tickets voor de play-offs:

Cambuur is na de 4-1 thuisoverwinning op Helmond Sport zeker van een ticket voor de play-offs. Ook MVV is zeker van het toetje, het gelijkspel in eigen huis tegen FC Oss (1-1) volstond voor de Maastrichtenaren. De strijd om het laatste ticket gaat tussen Almere City en FC Volendam. De ploeg uit Almere, dat vanavond op bezoek bij FC Eindhoven met 3-2 verloor, heeft daarvoor de beste papieren. Het staat drie punten voor op FC Volendam, dat zoals gezegd thuis met 2-1 van Jong Ajax verloor. Wel is het doelsadlo iets minder (-8 om -6).

FC Den Bosch – FC Emmen afg.

Een bijzonder tafereel in Den Bosch, waar het duel tussen de plaatselijke FC en FC Emmen geen doorgang vond. De oorzaak: een stuk kunstgrasveld in een van de twee strafschopgebieden liet los. Drie kwartier werd er met man en macht gewerkt om het veld te repareren, maar het duel werd uiteindelijk afgeblazen door de arbiter.