Duitsland moeizaam naar eerste winst

Ger
9 juni 2006, 19:53

Duitsland is het 18e wereldkampioenschap voetbal met een overwinning begonnen. In München zette die Mannschaft zonder te overtuigen het zwakke Costa Rica opzij (4-2). Miroslav Klose (Duitsland) en Paulo Wanchope (Costa Rica) waren twee keer trefzeker.

Klinsmann

Klinsmann

"Niemand kan mij een gebrek aan inzet en betrokkenheid verwijten", counterde Klinsmann in de aanloop naar het toernooi. "Het moet toch niet zo zijn, dat ik bij meneer Beckenbauer een schema dien af te geven zodat hij exact weet waar ik elke dag ben." Uit de prikkelbare reactie blijkt hoe groot de druk op Klinsmann is. Smadelijke nederlagen in oefenduels tegen Slowakije (2-0) en Turkije (2-1) maakten zijn positie er niet beter op.

Hoewel de ploeg kwalitatief minder lijkt dan een handvol WK-deelnemers, verwacht men in het organiserende land toch dat die Mannschaft ver gaat komen. Duitsland heeft uiteraard het thuisvoordeel en komt traditioneel vrijwel altijd goed voor de dag tijdens eindtoernooien. Nog nooit werd het team op een WK in de eerste ronde uitgeschakeld.

Zo ver wil Klinsmann nog niet vooruit kijken. De Duitse coach weet dat de overwinning tegen Costa Rica allerminst garanties op een goed toernooi biedt. Door de zwakte van de tegenstander uit Midden-Amerika is het voor Klinsmann lastig in te schatten waar zijn ploeg staat. In aanvallend opzicht is er bij de Duitsers behoorlijk wat kwaliteit aanwezig, maar de achterste linie maakte geregeld een zwakke indruk.

Michael Ballack, de grootste ster van Duitsland, kwam vrijdagavond niet in actie. De middenvelder van Chelsea had zelf laten weten fit te zijn en geen last meer te hebben van de spierblessure die hem parten speelde. Toch wilde Klinsmann niet het risico nemen dat de kwetsuur van Ballack verergerde. Bastian Schweinsteiger profiteerde van de afwezigheid van Ballack. De 21-jarige speler van Bayern München kreeg een basisplaats. Ook de jonge aanvaller Lukas Podolski verscheen aan de aftrap.

Costa Rica, dat eerder op de WK's van 1990 en 2002 aanwezig was, kwam na 12 minuten plots langszij. Paulo Wanchope mocht op het randje van buitenspel alleen door op Jens Lehmann en schoof de bal vervolgens koel langs de Arsenal-goalie. Tot opluchting van de Duitse fans pakte het thuisland vijf minuten later opnieuw een voorsprong. Uit een voorzet van Schweinsteiger kon Klose ongehinderd de 2-1 binnen tikken.

Na de doelpuntrijke openingsfase zakte het niveau van de wedstrijd ver terug. Vooral na rust kon Duitsland niet verbloemen dat de ploeg over te veel middelmatige voetballers beschikt. Hoewel een klutsgoal van Klose de stand nog naar 3-1 tilde, hadden de Duitsers met meer machtsvertoon Costa Rica opzij moeten schuiven. De Ticos bleken vooral achterin een kwaliteitsarme ploeg, maar het gastland profiteerde daar te weinig van.

Het laatste fluitsignaal werd door Klinsmann met opluchting begroet. De oefenmeester heeft de komende dagen nog het nodige werk te verzetten. Het is echter de vraag of hij wel de voetballers in huis heeft om Duitsland naar een hoger plan te brengen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen