'VAR' Makkelie werkt tijdens het WK met drie anderen

1 mei 2018, 08:02

Danny Makkelie (35) is een van de twaalf video-scheidsrechters tijdens het WK komende zomer in Rusland. Met zijn aanstelling is bovendien het Oranje-tintje in Rusland weer wat groter, al doet hij het niet alleen: in totaal zullen er vier man actief zijn bij een WK-duel. Zelf had de arbiter de aanstelling overigens wel zien aankomen.

"Ik heb vanaf het begin alle VAR-seminars bijgewoond en was video-scheidsrechter tijdens het WK voor clubteams in Japan en het WK onder 20 in Zuid-Korea. Maar de bevestiging dat ik inderdaad naar Rusland mag, voelde goed", vertelt hij in De Telegraaf. Hoewel hij zijn werk zittend gaat uitvoeren, is hij topfit. "Het zou zo maar kunnen, omdat fysiek fitte mensen vaak geestelijk ook fitter zijn."

Werkwijze

Hoe gaat het exact in zijn werk, komende zomer? Makkelie: "Afgesproken is om de veldscheidsrechter alleen op het scherm te laten kijken bij interpretatiemomenten, de rode kaart en penalty-gevallen. Bij persoonsverwisseling, buitenspel en een overtreding binnen of buiten het strafschopgebied – feitelijke waarnemingen – neemt hij het advies van de VAR direct over."

De registratie daarvan doet Makkelie overigens niet alleen: hij heeft een assistent voor wanneer het spel doorloopt en hijzelf een eerdere situatie beoordeelt. "Daarnaast is er één iemand alleen verantwoordelijk voor buitenspelsituaties en houdt een support-VAR achter dat drietal in de gaten of alles goed verloopt."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen