De bijzondere band en afstand tussen Heynckes en Zidane

1 mei 2018, 13:08   Bijgewerkt: 1 mei 2018, 13:48

Welgeteld vijf dagen nadat Jupp Heynckes de EK-beker met Duitsland in het organiserende land België omhoog hield, zag Zinedine Zidane op 23 juni 1972 het levenslicht in Marseille. Dinsdagavond staan beide trainers weer tegenover elkaar. De verschillen tussen beide zijn groot, al zijn de gelijkenissen tussen beide coaches misschien nog wel gróter. De grootste overeenkomst? Hun successen in de Champions League.

De loopbaan van Zidane is vele malen korter dan die van Heynckes, die al met pensioen was voor Zidane werd aangesteld als eindverantwoordelijke in Madrid. Met twee gewonnen CL-finales op rij is het een krankzinnig goed begin voor de jonge coach in de belangrijke competitie van Europa. Zidane schreef al een unicum met twee zeges op rij. Als daar een derde bij komt, zou dat niet alleen iets zijn dat vermoedelijk de komende decennia niet meer geëvenaard wordt, ook is Zidane tegelijk met Ancelotti de meest succesvolle CL-manager ooit. De Fransman heeft daar dan bovendien een finale minder voor nodig (3 om 4). Ook Alex Ferguson stond viermaal in de CL-finale: hij won er 'slechts' twee.

Cijfers

Hoewel Heynckes uiteraard meer wedstrijden coachte in de Champions League (46 om 33) zijn de cijfers bijna beangstigend gelijkmatig. Zidane haalde uit 31 duels 71 punten (22 zeges, 5 remises, vier keer een verlies), terwijl zijn collega bij Bayern 33 keer won, 6 keer gelijkspeelde en 7 maal verloor. Het puntengemiddelde per duel komt (bijna) overeen: 2,29 om 2,28 punt per duel. 

[photo,113685,left,]

Ook is het aantal doelpunten voor en tegen zeer vergelijkbaar van beide teams: Zidane scoort aanvallend net wat beter met 2,51 goal per CL-duel tegenover 2,30 voor Heynckes. De ervaren coach scoort verdedigend echter weer een stuk beter: 0,85 versus 1,19 per wedstrijd. Nog meer gelijkenissen in de cijfers? Jawel!

Beide coaches wonnen namelijk een finale van Juventus (in 2017 en in 1998); beide trainers hebben een imposante reeks ongeslagen duels (14 om 13); beide trainers debuteerden met Real in de CL én hadden na de eerste dertien CL-duels met Real een identieke balans: 9 zeges, 3 gelijke spelen én één nederlaag. Doelsaldo? Zidane +15 (25 voor, 10 tegen), Heynckes +22 (27 voor, 5 tegen). 

{image[321688][right-half][]}Onderlinge ontmoetingen

Het was vorige week woensdag allemaal historie toen ze tegenover elkaar stonden in de Allianz Arena. De 72-jarige, over acht dagen verjaart hij overigens, trainer tegenover Zidane: 45 jaar. De eerste ontmoeting werd gewonnen door de jonge Fransman: als Heynckes zijn concullega onder zich wil houden, zal hij moeten winnen in Madrid.

Al is het gezien het grote leeftijdsverschil een kwestie van tijd voor Zidane over de coach heengaat op basis van de cijfers, van wie hij in 1998 de Champions League verloor. Komt er al revanche of gaat het nog een paar seizoenen duren voor Zidane collega Heynckes passeert? Vanaf dinsdagavond 20.45 krijgen we het antwoord in Estadio Santiago Bernabéu. Als we de bookmakers mogen geloven, dan gaat Real echter door: zij staan er met 2,20 versus 3,80 een stuk rianter voor dan de bezoekers.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen