Oranje onder 17 kroont zich tot Europees kampioen

20 mei 2018, 21:11   Bijgewerkt: 20 mei 2018, 22:57

Oranje onder 17 heeft zondag het EK in Engeland gewonnen. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen was na de beslissende penaltyserie - de derde van het toernooi - te sterk voor Italië. In de reguliere speeltijd hielden de landen elkaar met 2-2 in evenwicht.

Oranje kende een ijzersterke poulefase, waarin het Spanje (2-0), Duitsland (3-0) en Servië (2-0) klopte. In al die wedstrijden werd bovendien de nul gehouden. In de kwartfinale stuitte Oranje op Ierland (1-1) en Engeland (0-0). Beide keren was Nederland de meest gelukkige in de penaltyserie. Zeker tegen de Ieren, waar een gemiste strafschop overnieuw mocht worden genomen.

Ook in de finale tegen Italië kwam er een strafschoppenreeks aan te pas. Na een eerste helft met voldoende kansen maakten beide landen van de tweede helft een spektakel. Jurriën Timber werkte met enig fortuin de langverwachte openingstreffer binnen. De Ajacied zag zijn inzet zo van richting veranderd worden waardoor de Italiaanse doelman geklopt was.

Maar de Italianen hadden een heel duidelijk antwoord op de achterstand. In een tijdsbestek van twee minuten boog Italië de achterstand om. Samuel Ricci schoot de bal in de kruising, waarna Alessio Riccardi het leder in het doel krulde. Oranje moest op zoek naar de gelijkmaker voor minimaal een penaltyserie. Daarom bracht Van Wonderen Brian Brobbey, die uitgroeide tot goudhaantje. Al was dat de verdienste van het goed voorbereidende werk van PSV'er Mohammed Ihattaren. Hij gaf zijn Ajax-collega Brobbey een intikker: 2-2.

In de penaltyreeks onderscheidde doelman Joey Koorevaar zich. De Feyenoord-doelman pakte de eerste twee Italiaanse strafschoppen, waarna Oranje geen enkele fout maakte en de spelers en de staf het feest konden gaan vieren.