Argentinië efficiënt langs Ivoorkust

Ger
10 juni 2006, 22:51

Het eerste duel in de 'WK-poule des doods', waar ook het Nederlands elftal deel van uitmaakt, is gewonnen door Argentinië. In Hamburg bleek Ivoorkust niet opgewassen tegen de uitgekookte ploeg uit Zuid-Amerika (2-1). Hernan Crespo en Javier Saviola waren de Argentijnse doelpuntenmakers; Didier Drogba scoorde namens Ivoorkust.

Ivoorkust droomde voor de wedstrijd van dezelfde stunt die Kameroen uithaalde op het WK in 1990. Argentinië, met toen nog Diego Maradona, verloor in de openingswedstrijd van het toernooi met 0-1 van de Ontembare Leeuwen. Hoewel Ivoorkust op het WK een debutant is, zijn de verwachtingen hoog. Tijdens de Afrika Cup liet het land zien dat de kwalificatie voor het WK volledig verdiend is. Ivoorkust bereikte de finale, waarin pas na strafschoppen verloren werd van Egypte.

Argentinië heeft al jaren een uitstekende selectie. Bondscoach José Pekerman maakte al ruim 24 uur voor het begin van de wedstrijd zijn basiself bekend. Voor supertalent Lionel Messi van FC Barcelona was slechts een plek op de reservebank weggelegd. Ook andere dribbelaars als Carlos Tevez en Pablo Aimar begonnen buiten de basiself. Pekerman koos in de frontlinie voor het duo Javier Saviola/Hernan Crespo. Echt verrassend was dat niet. De bondscoach van Argentinië traint al de hele week in Duitsland met een vaste formatie.

"Met Saviola en Crespo heb ik tot dusver de beste ervaringen", liet Pekerman weten. "Natuurlijk hebben we in Messi een uitstekend alternatief. Het gaat gelukkig heel goed met hem. En als het goed gaat met hem, is de hele ploeg blij." Argentinië speelde vorige week in de laatste oefenwedstrijd tegen Angola in Italië (2-0) al in de favoriete opstelling van Pekerman. Crespo kwam in dat duel opnieuw niet tot scoren. Zijn 29e en laatste treffer voor Argentinië maakte hij in november tegen Engeland. Pekerman nam de spits van Chelsea in bescherming met de opmerking dat hij tegen Angola wel drie goede kansen voor zijn ploeg had gecreëerd.

Tussen de Argentijnse aanvallen door toonde ook Ivoorkust zich een gevaarlijke ploeg. Met Chelsea-aanvaller Didier Drogba beschikt het team over een echte goaltjesdief. Verder heeft Ivoorkust met onder meer Kolo Touré, Emmanuel Eboué (beiden Arsenal), Arouna Koné (PSV) en oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou (Paris Saint-Germain) voldoende spelers die gewend zijn om op topniveau te voetballen. De Olifanten hebben - zoals veel Afrikaanse ploegen - echter problemen om structuur in hun spel aan te brengen. Vaak smoort een kansrijke aanval doordat onbegrijpelijke keuzes worden gemaakt.

Na 38 minuten demonstreerde Argentinië hoe topvoetbal gespeeld moet worden. Saviola liep op het juiste moment weg bij de Ivoriaanse verdediging en tikte in één beweging een briljante steekpass van Juan Roman Riquelme langs doelman Tizié. De grensrechter die Argentinië eerst nog een goal ontnam, lette nu wel goed op. Voor Saviola liep namelijk Crespo buitenspel, maar hij speelde geen rol in de fraaie aanval.

De treffer van Ivoorkust gaf het duel in Hamburg een spannende slotfase. De Afrikaanse ploeg kon de achterstand in de resterende minuten echter niet meer ongedaan maken. Argentinië zou nog wel een keer scoren via invaller Maximiliano Rodriguez. De Belgische scheidsrechter Frank de Bleeckere annuleerde het doelpunt terecht wegens buitenspel. Een derde treffer zou ook voor een geflatteerde uitslag hebben gezorgd. Daarvoor was het krachtsverschil tussen beide landen te gering.

Door het resultaat kan het Nederlands elftal op vrijdag 16 juni een heet avondje tegemoet zien. In Stuttgart staat Oranje dan in de tweede groepswedstrijd tegenover Ivoorkust. De Olifanten moeten die ontmoeting winnen om uitzicht te houden op de achtste finales.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen