CL-finale: Cristiano Ronaldo versus Mohamed Salah

25 mei 2018, 16:50

De Champions League-finale is zaterdag meer dan een wedstrijd tussen Real Madrid en Liverpool. Het is vooral de ontmoeting tussen supersterren Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo. De Egyptische aanvaller was volgens diverse analisten al toe aan het niveau van Lionel Messi en de Portugees van Real Madrid. Dat mag hij zaterdag laten zien: maar wat zeggen de cijfers?

Verdeling

Zijn er verder nog statistieken die in het oog springen als je kijkt naar de verdeling van doelpunten? Dan valt op dat Cristiano Ronaldo opvallend vaak in het laatste kwartier scoort. 16 treffers maakte hij vlak voor tijd, tegenover elf van Salah. Voor beide individu's is dat overigens het hoogste aantal in een zesde deel van de wedstrijd. Ronaldo scoort na de rust ook opvallend vaker dan voor (19-31), terwijl dat bij Salah meer verdeeld is (23-25).

In de Champions League alleen is Cristiano Ronaldo met 15 doelpunten in 1080 minuten (elke 72 minuten een goal) meer succesvoller dan collega Salah, die tien keer scoorde in 899 minuten. Dat is gemiddeld per 90 minuten een doelpunt. Wel heeft de Egyptenaar er minder pogingen voor nodig: 4,10 poging per goal, Cristiano scoort met 5,27 op gebied van effectiviteit minder goed. De vier strafschoppen van de Real Madrid-ster zitten daar overigens bij in.

Verder valt op dat Salah geen enkel doelpunt maakte met het het hoofd en slechts eentje met zijn 'verkeerde' rechtervoet. CR7 trof driemaal doel met links, tienmaal met rechts en was tweemaal met het hoofd succesvol in het miljardenbal. Dat is gezien hun lengteverschil van tien centimeter (1.85 om 1.75) en de grote sprongkracht van Ronaldo niet geheel verrassend te noemen. Alle onderlinge ontmoetingen tussen beide spelers (2) werden tot dusver ook gewonnen door Cristiano: 2-0 en 0-2. Salah speelde destijds nog in Rome.

[photo,114140,left,]

Route naar de top

Waar Cristiano Ronaldo al op vroege leeftijd echt doorbrak in het topvoetbal, is Salah dit seizoen pas écht absolute wereldtop. Toch zijn de cijfers in de CL van de Egyptenaar vergelijkbaar met die van Ronaldo op de leeftijd van 25 jaar en 345 dagen - het aantal dat hij op de dag van de finale heeft bereikt. Ronaldo had op die leeftijd weliswaar zes doelpunten meer gemaakt in het kampioenenbal, maar had daar liefst 31 (!) duels meer voor nodig. Dat betekent nog wat voor de toekomst van Salah.

Of een dergelijke scenario er voor Salah inzit is twijfelachtig. Hoewel hij zelden penalty's neemt - namens Liverpool nam hij er pas slechts één, raak tegen Huddersfield Town -, is hij wel bijzonder succesvol vanaf elf meter. Vier van de vijf strafschoppen gingen raak in zijn officiële duels, waaronder tegen Congo diep in blessuretijd. Door die goal ging Egypte naar het WK: ook onder druk faalt hij dus niet. Vermoedelijk zal hij wel bij de eerste vijf nemers zitten.

Die druk als tegen Congo zal er zaterdagavond ook meer liggen: alle ogen zijn op hem gericht, zoals die al jaren op Ronaldo en Messi gericht zijn. Om de status van dat duo te bereiken zal Salah zijn niveau de komende jaren moeten blijven halen. Maar om te beginnen zaterdagavond tegen Real Madrid. Want gezien de leeftijd van Salah (25) kan hij de natuurlijk opvolger van Cristiano Ronaldo (33) worden en nog jaren mee in het absolute topvoetbal. Ook gezien de statistieken van CR7 op zijn 25ste. Een groot verschil is alleen de prijzenkast op deze leeftijd: kan Salah zijn eerste Europese hoofdprijs pakken?

Gaat Real Madrid er weer vandoor met de titel of zal Liverpool toeslaan in Kiev? Check hier wat de bookmakers denken!

[photo,113935,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen