Poule B: de eerste speelronde beslissend voor het verloop

11 juni 2018, 17:48   Bijgewerkt: 15 juni 2018, 18:07

Hoewel Portugal Europees kampioen is, lijkt Spanje op voorhand de favoriet van poule B. Sinds het gewonnen EK is het namelijk kommer en kwel bij de ploeg van Cristiano Ronaldo, die zich met pijn en moeite kwalificeerde. De eerste wedstrijden zullen bepalend zijn in deze op voorhand spannende poule. 

De winnaar van Spanje en Portugal - tijdens de eerste speelronde - zal zich richten op de eerste plek in de poule, terwijl Marokko en Iran van elkaar moeten winnen als ze een serieuze kans willen houden op de tweede ronde. En voor zowel de nummer één als nummer twee zijn er zeker kansen om ook de achtste finales te overleven: in groep A (Rusland, Egypte, Saudi-Arabië en Uruguay) zit namelijk geen absoluut topland. Oftewel: de eerste speelronde zal het meteen los gaan op het scherpst van de snede.

Spanje

Acht jaar geleden was het groot feest voor Spanje in Zuid-Afrika. De ploeg van Vicente del Bosque was er net in geslaagd om in de finale van het wereldkampioenschap het Nederlands elftal te verslaan. Andrés Iniesta bracht zijn land vier minuten voor het einde van de wedstrijd in extase door het winnende doelpunt (1-0) binnen te schieten. Niet alleen won Spanje de wereldtitel de ploeg werd eveneens geroemd vanwege het mooie combinatiespel. Er werd veel van het land verwacht, maar Spanje maakte de verwachtingen de daaropvolgende jaren niet waar. Het WK van 2014 liep uit op een regelrechte teleurstelling.

Onder bondscoach Julen Lopetegui bouwde Spanje alles langzaam weer op. De resultaten werden beter, de kwalificatiereeks voor het eindtoernooi in Rusland verliep volledig naar wens en ook de oefencampagne voorafgaand aan het WK gaf de Spanjaarden het nodige vertrouwen. Samen met Brazilië waren ze dé favoriet. Tot een dag voor de start van het WK. Een dag eerder was bekend geworden dat Lopetegui de opvolger van Zinedine Zidane bij Real Madrid zou worden. Een verrassende aanstelling, verder leek er niets aan de hand. Totdat de coach een dag voor het toernooi werd ontslagen.

Lees hier meer over de Spaanse ploeg!

{image[326595][right-half][]}Coach: Fernando Hierro

Blikvanger: Andrés Iniesta

Beste WK-klassering: 1e (2010)

Oefenduels: Zwitserland (1-1), Tunesië (1-0)

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Iker Casillas (167)

Portugal

Kan de prijzenkast van Cristiano Ronaldo na het gewonnen Europees Kampioenschap nog meer groeien? Dat is misschien wel de belangrijkste vraag voor Ronaldo. Maar voor Portugal niet. "Niet de spelers zelf, maar het team is het belangrijkste", sprak bondscoach Fernando Santos na de bekendmaking van zijn selectie, waarin André Gomes, Nélson Semedo en Nani ontbreken. Een waarschuwing voor Ronaldo - eveneens een ster -, zonder wie Portugal de EK-finale ook won van Frankrijk.

Aannemelijker is dat Santos echter zonder CR7 geen schijn van kans maakt op eremetaal tijdens de eindronde. De WK-kwalificatie ging niet bepaald eenvoudig: na de EK-winst raakte de klad er behoorlijk in. Anderzijds ging de voorbereiding op het EK 2016 ook niet geweldig, met nederlagen tegen Rusland, Bulgarije en Engeland. Destijds werd zelfs in de kwalificatie van Albanië verloren... Als dat de graadmeter is, kan het nog een mooi wereldkampioenschap worden voor Portugal.

{image[326602][right-half][]}Coach: Fernando Santos

Blikvanger: Cristiano Ronaldo

Beste WK-klassering: 3e (1966)

Oefenduels: Tunesië (2-2), België (0-0), Algerije (3-0)

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Cristiano Ronaldo (150)

Marokko

Door Ivoorkust, Gabon en Mali ruim onder zich te houden, plaatste Marokko zich voor het eerst sinds 1998 weer voor een WK. De doelstelling is simpel: bondscoach Hervé Renard wil de beste prestatie uit de geschiedenis evenaren. De coach combineerde zijn ervaring in Afrika met zijn ervaringen in Europa: de mix die ook terug te zien is in de spelersgroep. En juist daarom doet hij het ook bij Marokko zo goed: de combinatie van het Europese voetbal en de Afrikaanse winnaarsmentaliteit, gaf zijn ploeg een voorsprong in de kwalificatie.

Met Iran en Portugal is het begin op het WK zeker niet makkelijk, maar het lijkt wel de ideale weg naar de volgende ronde. Met de druk c.q. beleving in Marokko zou beginnen met een nederlaag tegen Iran juist niet goed zijn, maar een zege op Reza en Alireza kan het land in vuur en vlam zetten. En met een goed resultaat tegen Portugal komt de achtste finales echt al akelig dichtbij voor het 'Nederlandse' Marokko. Worden zij de verrassing?

{image[326607][right-half][]}Coach: Hervé Renard

Blikvanger: Mbark Boussoufa

Beste WK-klassering: achtste finales (1986)

Oefenduels: Oekraïne (0-0), Slowakije (2-1), Estland (3-1)

Eredivisie-spelers: Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat (Feyenoord)

Record-international: Abdelmajid Dolmy (140)

Iran

Iran kennen we vooral van Eredivisie-topscorer Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen). Verder zullen alleen de echte voetbalfreaks namen uit de WK-selectie kunnen opnoemen. Ashkan Dejagah, Sardar Azmoun en Amir Abedzadeh zijn bijvoorbeeld spelers die nog wél in Europa spelen, maar niet iedereen iets zal zeggen. Dus zijn ze de grote underdog in groep B, mede omdat ze nooit eerder de groepsfase van een WK overleefden. Vier keer eerder deed Iran mee aan een WK, telkens konden de Perzische Leeuwen na drie wedstrijden weer naar huis. De balans? Eén zege, drie remises en acht nederlagen.

Het zou dus een wereldprestatie zijn als Iran nu de groepsfase wél overleeft: al was het alleen al vanwege de forse tegenstand. Bondscoach Carlos Quieroz luidde in maart de noodklok al als het gaat om de kansen op het bereiken van de knock-outfase. Hij was zich een hoedje geschrokken van het niveau van de internationals die in de Iranese competitie spelen. Met tien voetballers uit de vaderlandse competitie in de definitieve WK-selectie zijn dat er nogal wat. Om uitzicht op de eerste achtste finale te halen, moeten die tien zich in elk geval genoeg hebben verbeterd om in de eerste wedstrijd van Marokko te winnen.

{image[326608][right-half][]}Coach: Carlos Quieroz

Blikvanger: Alireza Jahanbakhsh

Beste WK-klassering: groepsfase (4x)

Oefenduels: Turkije (1-2), Litouwen (1-0)

Eredivisie-spelers: Alireza Jahanbakhsh, Reza Ghoochannejhad

Record-international: Javad Nekounam (151)

Het WK Voetbal Spel 2018. Minimaal 8.000 Euro aan prijzen! 1ste prijs is 5.000 Euro!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen