Van der Vaart en Van Hooijdonk over het WK en Oranje

14 juni 2018, 09:09   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Door de afwezigheid van Oranje lijkt het WK in Rusland dit keer meer op een toetje dan op het hoofdgerecht van het seizoen 2017-2018. Maar ook zonder het Nederlands elftal heeft de hoogmis van het voetbal volgens Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk nog altijd voldoende te bieden. FCUpdate.nl kijkt met deze NOS-analisten in vijf vragen vooruit op het WK en terug op de malaise rond Oranje.

Waar kijken jullie dit WK, bij afwezigheid van Oranje, vooral naar uit?

Van Hooijdonk: "Ik hoop vooral dat de toplanden ook echt top zijn, want dat zorgt voor spectaculaire wedstrijden. Maar ik verwacht eerlijk gezegd dat de trend van 2016, het defensieve voetbal, wordt doorgezet. Meer landen betekent dat het gemiddelde niveau lager wordt. Dan krijg je ploegen die gewoon zo lang mogelijk in het toernooi willen blijven, de boel dichtgooien en misschien tijdens de laatste speelronde pas kijken wat er nodig is."

Van der Vaart: "Ik heb er veel zin in en kijk er ondanks de afwezigheid van Oranje heel erg naar uit. De beleving is natuurlijk wel anders, maar ik vind voetbal kijken altijd leuk en ben nu weer benieuwd naar andere landen en bepaalde spelers. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar Marokko, België en hoe Van Marwijk het gaat doen met Australië. Ze zullen het toernooi niet gaan winnen, maar het is wel leuk om te kijken: hoe ontwikkelt dat zich?"

Over het toernooi winnen gesproken: is er eigenlijk een duidelijke favoriet?

{image[326612][right-half][]}Van Hooijdonk: "Als ik er één moet noemen, zeg ik Brazilië. Die zijn met de Neymar van nu volgens mij nog weer sterker geworden. Verder hebben Frankrijk en Duitsland natuurlijk ook een behoorlijk aantal goede spelers om uit te putten. Maar ik kijk met name uit naar het spel van de Brazilianen. Dat is van nature gaan, gaan en nog eens gaan, al is dat ook wel meteen hun grootste valkuil."

Van der Vaart: "Brazilië heeft een goed team, maar die verloren in 2014 natuurlijk ook met 7-0 van Duitsland. Argentinië verliest ook een oefenduel met 6-1 (tegen Spanje, red.), waardoor je denkt: hoe kan het? Dat zijn dus allemaal vraagtekens. Ik ga dan voor Frankrijk. Die vind ik fysiek erg sterk – belangrijk in het hedendaagse voetbal – en ook aan de bal goed met Griezmann, Pogba en Mbappé. Achterin heb je dan Varane en ook nog eens een goede keeper, het is echt een geweldig elftal."

Wat mogen we van het veelvuldig geprezen België verwachten, is het een gevaarlijke outsider?

Van Hooijdonk: "Ik verwacht absoluut geen verrassende ploeg of outsider. De Belgen zijn die status wat mij betreft al ontstegen, die reken ik eerder tot de favorieten. Ik denk dat ze deze zomer een stuk verder zijn dan twee jaar geleden en dat ze mentaal nu waarschijnlijk wel met de druk kunnen omgaan, of er in ieder geval beter mee om kunnen gaan dan twee jaar geleden."

{image[272188][left-half][]}Van der Vaart: "Ik zou België zelf nog geen favoriet noemen, maar meer een outsider. Ze hebben natuurlijk wel geweldige spelers en zijn inderdaad allemaal twee jaar ouder en beter. In 2008 speelden we met Oranje ook fantastisch, twee jaar later – bij het WK van 2010 – hadden wij ook allemaal twee jaar meer ervaring. Toen hadden we de juiste mix gevonden. Dan kun je zo'n toernooi eventueel winnen. Wij wonnen helaas net niet, maar dat kan natuurlijk best wel gebeuren."

We hebben het over onze Zuiderburen omdat Oranje zelf ontbreekt. Maken jullie je zorgen over de toekomst van het Nederlandse voetbal?

{image[324546][right-half][]}Van Hooijdonk: "Nee, dat komt wel goed. Ik zie dat niet zo negatief. Structureel moet er wel wat veranderen, maar er komen ook gewoon wel weer aardige spelers aan. Bovendien hebben we nu een nieuwe bondscoach, die op een realistische manier naar zijn selectie kijkt en daar de speelwijze op aanpast. Dat vind ik sowieso al een heel groot verschil met de afgelopen jaren."

Van der Vaart: "Ik ben heel erg positief, maar dat komt meer door de generatie die er aan zit te komen: met Kluivertje, Frenkie de Jong en nog een paar jongens die er nu al bij zitten en kunnen doorgroeien. Momenteel is er gewoon even geen Van der Vaart, geen Van Persie, geen Robben en geen Sneijder. Ik denk dat het echt wel weer goed komt. Maar ja geduld hè, dat hebben we in dit land vaak niet."

Duitsland had rond 2000 ook zo'n crisis. Die hebben vervolgens bij andere landen in de keuken gekeken en zijn bijna helemaal opnieuw begonnen. Moeten wij dat nu omgekeerd ook doen?

{image[326611][left-half][Bert van Oostveen]}Van der Vaart: "Je moet vooral geduldig zijn en weer bouwen aan een nieuwe generatie. Dat hebben de Duitsers toen heel zorgvuldig gedaan. Met heel veel fysieke dingen, maar ook door veel naar het Nederlandse voetbal te kijken. Met succes, want die spelers zijn nu technisch allemaal beter dan de jongens in ons team."

"Maar ik vind vooral dat je in deze situatie gewoon jezelf moet blijven als Nederland. Je kunt nu wel naar Duitsland kijken, maar wij zullen nooit zo veel fysieke spelers krijgen, al hebben we tegenwoordig natuurlijk wel Van Dijk en vroeger Stam. Maar verder zijn wij vooral voetballend sterk. Juist dat moeten we weer zien uit te bouwen. Ik denk namelijk dat het voetbal uiteindelijk altijd wint."

Door: Ronald Vording

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen