Leekens gunt Van Marwijk en Australië het beste op het WK

12 juni 2018, 16:06

Het Australië van Bert van Marwijk oefende vorige week tegen het Hongarije van de Belg Georges Leekens: het werd uiteindelijk 2-1 voor de WK-ganger. De voormalig keuzeheer van de Belgen genoot van het duel en wenst zijn Nederlandse collega veel succes tijdens de eindronde in Rusland. "Ik wens hem alle geluk toe", vertelde de coach van Hongarije.

Dat Van Marwijk op het wereldkampioenschap staat, is geen verrassing. Maar dat het gebeurt met Australië en niet Saoedi-Arabië, het land met wie hij zich plaatste voor de eindronde, is wél opmerkelijk. "Het is treurig dat Bert vanwege 'politieke problemen', om het zo maar te zeggen, moest vertrekken bij Saoedi", vindt Leekens, die zelf bondscoach was in onder anderen België, Algerije en Tunesië, tegenover FCUpdate.nl. "Maar Australië is misschien nog wel een mooier voetballand. Echt een voetballand, met veel enthousiasme."

Nieuwe doelen

In dat proces is nog altijd voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák belangrijk. "Een echte winnaar en een fantastische kerel, die tijdens het EK van 2016 ook heel belangrijk was", realiseert Leekens zich. Verder bouwt de coach vooral aan een nieuwe, jonge ploeg nadat ervaren spelers als Gábor Király en Roland Juhász stopten en Zoltán Gera (39) aan het einde van zijn latijn is. Adam Szalai, Rolland Sallai en Péter Gulácsi vormen een belangrijk onderdeel van de nieuwe selectie. "Een beetje zoals België enkele jaren geleden. Toen speelden Kevin de Bruyne en Eden Hazard ook nog niet in de top, stond Dries Mertens nog niet in de picture. De jonge spelers moeten stappen gaan maken in het buitenland. Ervaringen op doen die ze nu nog niet hebben."

Op die wijze hoopt Leekens, die woont en leeft in Hongarije om zijn job op goede wijze uit te kunnen voeren, komende jaren te groeien met zijn team. "We hebben geen spelers meer die veel ervaring hebben in de Champions League of Europa League. Daarom bekijk ik momenteel veel jonge spelers in de nationale competitie, om te kijken wat zij in de toekomst kunnen brengen. Die houd ik voor dat de Belgische spelers ook eerst niet groots waren. Op die wijze gaan we een nieuwe structuur opzetten in Hongarije."

{image[321508][right-half][]}Vertonghen-route

Volgens Leekens gaat het vooral óók om geloof in eigen kunnen. "Talenten moeten kerels worden. Toen Jan Vertonghen door Ajax werd uitgeleend aan RKC Waalwijk, dachten maar weinigen dat hij de absolute top zou halen. Hijzelf wel. Geloof in eigen kunnen. Ruggengraat krijgen. Soms moet je een stap achteruit doen, om er twee vooruit te zetten. Daar moeten de spelers in Hongarije ook in geloven."

Leekens liet in België onder andere De Bruyne, Mertens, Thibout Courtois en Radja Nainggolan debuteren en hoopt eenzelfde bron van talenten aan te boren bij zijn nieuwe werkgever. Op die wijze bouwt Leekens momenteel aan de nieuwe toekomst van Hongarije, dat in de Nations League is ingedeeld bij Estland, Griekenland en Finland. Maar voor die tijd wacht eerst nog het WK, waar Hongarije - anders dan in 2014 - afwezig is.

Door: Nathan Sprey

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen