Robben bezorgt Oranje droomstart

11 juni 2006, 16:51

En dat is één! Dankzij een doelpunt van uitblinker Arjen Robben heeft Nederland haar eerste wedstrijd op het WK met 1-0 gewonnen van Servië-Montenegro. De ploeg van Marco van Basten speelde een prima wedstrijd en omdat de defensie goed stand hield bleek het vroege doelpunt van Robben, na een handig tikje van Van Persie, goud waard. Komende vrijdag, tegen Ivoorkust, kan Oranje hierdoor al plaatsing voor de tweede ronde afdwingen.

Na weken van trainen, oefenen en puzzelen is het zo ver: Nederland is begonnen aan het WK. Na de afwezigheid in 2002 is Oranje gebrander dan ooit om van dit toernooi een succes te maken en het bijzondere daarbij is dat de ploeg ditmaal níet gezien wordt als topfavoriet. De voorgaande jaren was Oranje altijd één van de ploegen met op papier de meeste kwaliteit, maar was het een probleem om deze geweldige spelers als team te laten functioneren. Met Marco van Basten aan het roer is dat anders. De bondscoach heeft zeker niet de beschikking over de beste lichting Nederlandse voetballers ooit, maar de voormalig EK-held weet als geen ander wat nodig is om een toernooi tot een succes te maken: saamhorigheid en teamgeest.

Holland fans supporters

Holland fans supporters

Servië-Montenegro, dat door de politieke situatie voor de laatste keer onder deze naam deel zal nemen aan een toernooi, was in Leipzig bovendien gebrand op eerherstel. In de afgelopen jaren was Oranje immers al twee keer een hinderlijke sta-in-de-weg. In 1998 troffen beide landen elkaar in de tweede ronde van het WK in Frankrijk. Nadat Mijatovic namens Joegoslavië een strafschop had gemist, zorgde Edgar Davids destijds in blessuretijd voor de 2-1. Twee jaar later troffen beide landen elkaar weer, ditmaal tijdens het EK. In Rotterdam kreeg Joegoslavië een flink pak rammel van de Nederlanders. Mede dankzij een weergaloze Patrick Kluivert won Oranje met liefst 6-1.

Oranje leek aangeslagen door deze enorme kans, maar nog geen vijf minuten later was iedereen dit alweer vergeten. Na een pass van Mark van Bommel stuurde Robin van Persie met een weergaloze voetbeweging Arjen Robben diep, die de turbo inschakelde en Goran Gavrancic in een sprintduel ruim versloeg. De aanvaller van Chelsea kwam hierdoor oog in oog te staan met doelman Jevric en schoof de bal feilloos in het doel. Deze treffer leidde tot een enorme explosie van vreugde, zowel op de tribunes als in het veld. De ploeg stortte zich massaal op de uitzinnige Robben, die in één klap alle frustratie over zijn magere spel in de oefenduels van zich af leek te hebben geschoten. Hij oogde bevrijd en bewees dat door luttele minuten na zijn doelpunt vanaf de rand van het strafschopgebied hard uit te halen. Zijn schot zeilde richting de kruising, maar Jevric redde.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Nederland bleef het tempo bepalen, maar ook de gevaarlijkheid van Servië-Montenegro bleef gelijk. Met de 2,02 meter lange Nikola Zigic voor aanvoerder Milosevic bleef de ploeg bloedlink. Echt grote kansen kreeg de ploeg echter niet. Het sterke spel van de centrale verdedigers Ooijer en Mathijsen leidde er zelfs toe dat spits Mateja Kezman na ruim een uur naar de kant gehaald werd. De voormalig spits van PSV had vooral nog verkondigd dat hij koste wat kost wilde scoren tegen Oranje, maar afgezien van een kopballetje in de eerste helft kwam hij amper in het stuk voor.

Met Stuttgart-spits Danijel Ljuboja voor Kezman ging Servië-Montenegro in het laatste half uur met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker, maar de Oranje-defensie hield knap stand. Tien minuten voor tijd was Robin van Persie zelfs nog dicht bij een tweede Nederlandse treffer, maar de vrije trap van de jonge aanvaller ging net voor het doel van Jevric langs. Ondanks een aantal hectische momenten voor de Nederlandse goal bleef het 1-0, waarmee Nederland het WK uitstekend begonnen is. Met drie punten op zak kan de ploeg vrijdag tegen Ivoorkust al kwalificatie voor de achtste finale realiseren.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen